Ανοίγουν Δημοτικά και Νηπιαγωγεία: Πώς ελήφθη η απόφαση και πώς θα λειτουργήσουν
Σχολεία: Την 1η Ιουνίου θα επαναλειτουργήσουν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία όπως αποφασίστηκε από την κυβέρνηση και ανακοινώθηκε την Κυριακή. Η εξέλιξη αυτή, ωστόσο, προκαλεί ανησυχία στους γονείς, οι οποίοι κατά μεγάλο ποσοστό εμφανίζονται αντίθετοι στο να στείλουν τα παιδιά τους πίσω στις αίθουσες.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας για τη σταδιακή επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών, το άνοιγμα των δημοτικών είχε προσδιοριστεί την 1η Ιουνίου με την προϋπόθεση ότι οι επιδημιολογικές συνθήκες το επέτρεπαν.
Κατά τη τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας το απόγευμα της Κυριακής, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία των δημοτικών, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα παιδιά του Δημοτικού θα επιστρέψουν στα σχολεία ως τις 25 ή τις 26 Ιουνίου. Έως αυτό το διάστημα στη θέση τους θα παραμείνουν και οι αναπληρωτές καθηγητές, κάποιων εκ των οποίων οι συμβάσεις έληγαν και θα παραταθούν ως το τέλος του μήνα.
Συγκεκριμένα την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν:
- οι εκπαιδευτικές δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία),
- οι εκπαιδευτικές μονάδες ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, καθώς και
- οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί.
Το μοντέλο λειτουργίας των Δημοτικών θα είναι ακριβώς το ίδιο με των Γυμνασίων και των Λυκείων, δηλαδή οι τάξεις θα λειτουργούν στο 50% της δυναμικότητας τους, το πολύ με 15 παιδιά στο τμήμα. Υπό αυτό το πρίσμα, θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα της εκ περιτροπής προσέλευσης των παιδιών στο σχολείο μέσα στην εβδομάδα, δηλαδή Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή και Τρίτη-Πέμπτη.
Όσα παιδιά δεν πηγαίνουν στις σχολικές μονάδες, είτε θα παρακολουθούν το μάθημα εξ αποστάσεως, όπου είναι εφικτό, ενώ θα είναι επιφορτισμένα και με ασκήσεις, για να μην μένουν πίσω. Πάντως και στο υπουργείο Παιδείας γνωρίζουν ότι η προσέλευση δεν θα είναι μεγάλη, όπως δεν ήταν μεγάλη και στις δομές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ παιδιά που είτε έχουν υποκείμενο νόσημα είτε ζουν σε περιβάλλον με συγγενείς από ευάλωτες ομάδες θα μπορούν να μην συμμετάσχουν στο μάθημα με μια απλή υπεύθυνη δήλωση, όπως γινόταν για τα Λύκεια και τα Δημοτικά.
Στο 50% της δυναμικότητας θα λειτουργούν και οι μικρότερες δομές, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, αν και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν ολιγομελή τμήματα που δεν χρειάζεται να «σπάσουν». Περαιτέρω προετοιμασία θα πρέπει να γίνει και για τις δομές της Ειδικής Εκπαίδευσης τις επόμενες μέρες, αν και οι γονείς πολλών παιδιών με αναπηρία ή με ισχυρές μαθησιακές δυσκολίες υποδέχθηκαν αυτό το άνοιγμα με ανακούφιση.
Περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας τους θα δοθούν σήμερα (25/05), κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Σε αυτή θα μετάσχει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, που θα μιλήσουν για το άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών.
Αναλυτικά η ανακοίνωσή του Στέλιου Πέτσα:
«Κατόπιν ομόφωνης θετικής εισήγησης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, ανακοινώνεται ότι θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020:
– οι εκπαιδευτικές δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία),
– οι εκπαιδευτικές μονάδες ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, καθώς και
– οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί.
Στην αυριανή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, στις 13:00 στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, θα συμμετάσχει η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος για περαιτέρω εξειδίκευση των λεπτομερειών σχετικά με την επαναλειτουργία των ανωτέρω δομών»
Σχολεία: Πώς δόθηκε το «πράσινο φως»
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο λοιμωξιολόγος υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου κατά την ενημέρωση του υπ. Υγείας για τον κορονοϊό, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων.
«Το θέμα των σχολείων έχει απασχολήσει και τη δική μας επιτροπή και τις αντίστοιχες επιτροπές και ειδικούς σε όλο τον κόσμο. Όπως η απόφαση να κλείσουν τα σχολεία βασιζόταν σε κάποια ελάχιστα, στερεά και απόλυτα στοιχεία, αλλά παρόλα αυτά πάρθηκε η απόφαση από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έτσι και τώρα για το άνοιγμα, τα δεδομένα που έχουμε δεν είναι πάρα πολύ ισχυρά. Όμως υπάρχουν πολλά, έστω και ήπιας ισχύος, επιχειρήματα τα οποία μας λένε ότι πρέπει να ανοίξουν», ανέφερε ο κ. Χατζηγεωργίου,.
Πρόσθεσε επίσης, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων συνεδρίασε το απόγευμα της Κυριακής γι' αυτό το θέμα, «για να καλύψει κάποιες λεπτομέρειες, αλλά οι περισσότεροι συνηγορούν ότι τα σχολεία μπορούν και πρέπει να ανοίξουν».
Δημοσκόπηση - βόμβα του Newsbomb.gr: Το 53% δεν θα στείλει τα παιδιά του στο δημοτικό σχολείο
Η μεγάλη διαδικτυακή δημοσκόπηση του Newsbomb.gr δείχνει την τάση φόβου που υπάρχει στην ελληνική οικογένεια, παρά την απόφαση της κυβέρνησης να ανακοινώσει το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων την 1η Ιουνίου του 2020. Τα ποσοστά προβληματισμού των πολιτών είναι συντριπτικά κατά της απόφασης του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων.
Η απόφαση του ανοίγματος των δημοτικών σχολέιων έρχεται σε πλήρη αντίθεση, όπως φαίνεται με τις σκέψεις και τις ανησυχίες της κοινής γνώμης, κάτι το οποίο έχουμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή.
Όπως μπορείτε να δείτε στην διαδικτυακή δημοσκόπηση του Newsbomb.gr που διενεργήθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση του κ. Πέτσα το 53% δηλώνει ότι δεν θα στείλει τα παιδιά του στο σχολείο, ενώ το 12% δεν έχει αποφασίσει ακόμα.
Μόνο ένα 34% είναι σίγουρο ότι θα στείλει τα παιδιά στο δημοτικό σχολείο.
Τα παραπάνω αποτελέσματα αφορούν το χρονικό διάστημα από αργά το απόγευμα της Κυριακής 20:09 μέχρι και το πρωί της Δευτέρας 25/05/2020, στις 07:45.
Η δημοσκόπηση του Newsbomb.gr συνεχίζεται και είναι ενεργή.
ΨΗΦΙΣΤΕ ΕΔΩ: ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ;
Η ελληνική οικογένεια δεν έχει πειστεί ότι η περιπέτεια με τον κορονοϊό έχει τελειώσει.
Κανείς δεν έχει πειστεί ότι σε τόσο μικρές ηλικίες μπορούν να εφαρμοστούν πρωτόκολλα ασφαλείας που να προστατεύσουν τα μικρά παιδιά από την μετάδοση του ιού σε ευπαθείς ομάδες και σε ηλικιωμένους.
Το δίλημμα πάντως είναι πολύ μεγάλο. Από την πρώτη στιγμή πάντως που ανακοινώθηκαν τα σχέδια την άρση του lockdown, η ανησυχία για τα δημοτικά συγκεκριμένα ήταν έντονη, με επιστήμονες, δασκάλους, γονείς αλλά και την αντιπολίτευση να ασκούν έντονη κριτική. Διαφωνίες πάντως υπάρχουν όχι μόνο μεταξύ των διάφορων επιστημόνων, αλλά και εντός της ίδιας της επιτροπής.
Χαρακτηριστικές είναι οι επιφυλάξεις που έχει εκφράσει αρκετές φορές ο Γκίκας Μαγιορκίνης τις τελευταίες εβδομάδες, σε πλήρη αντίθεση με το «δόγμα» Τσιόδρα. Αρκετοί λοιμωξιολόγοι έχουν μιλήσει για τη δυσκολία απόφασης που σχετίζεται με το άνοιγμα των σχολείων καθώς όπως έχουν σημειώσει δεν είναι μια εξίσωση με μια λύση. «Τα στοιχεία δεν μας βοηθάνε πολύ να αποφασίσουμε προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση. Δεν υπάρχει 100% απάντηση στο θέμα αυτό» έχει τονίσει ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
Δάσκαλοι και γονείς εμφανίζονται και αυτοί επιφυλακτικοί: από τη μια θεωρείται θετική η επάνοδος των μαθητών στη μάθηση και η επικοινωνία τους με άλλα παιδιά, ενώ σίγουρα θα χαλαρώσει και ένα βάρος για τους εργαζόμενους γονείς, από την άλλη παρά τα αυστηρά μέτρα που θα ισχύουν, είναι αβέβαιο κατά πόσο μπορούν να τα τηρήσουν οι μικρότεροι μαθητές.
«Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να πηγαίνουμε βήμα-βήμα. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες που πηγαίνουν τα παιδιά στις παιδικές χαρές, μπορούν να δώσουν την προσοχή που χρειάζεται στα παιδιά, οι δάσκαλοι είναι αδύνατον να καταφέρουν να προσέξουν τόσα παιδιά. Οι γονείς ανησυχούν, ποιος θα πάρει την ευθύνη σε περίπτωση που γίνει κάτι», σημειώνει από την πρώτη στιγμή σε δημόσιες παρεμβάσεις της η πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κυρία Παγώνη.
Αξιοσημείωτη είναι και η έρευνα της MRB που διενεργήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Εκ διαμέτρου αντίθετες φαίνεται να είναι οι γνώμες των ερωτωμένων στη μεγάλη έρευνα της MRB για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων. Για τα δημοτικά σχολεία ο 66,8 % απαντά ότι «μάλλον» ή «σίγουρα» διαφωνεί με την επαναλειτουργία τους. Για την επαναλειτουργία των Γυμνασίων – Λυκείων που ήδη ξεκίνησε, το 57,2% των ερωτωμένων όμως απαντά ότι «μάλλον» ή «σίγουρα» συμφωνεί.
Σύψας: Θέλουμε σε κάθε τάξη να υπάρχουν 15 παιδιά
Τους λόγους για τους οποίος η «επιτροπή σοφών» του υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε ομόφωνα στον πρωθυπουργό την επαναλειτουργία, από 1ης Ιουνίου, των δημοτικών και των υπολοίπων εκπαιδευτικών μονάδων εξηγεί ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Σύψας.
«Έγινε εκτεταμένος διάλογος, και είχαμε μια πολύ καλή εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων που μας φέρανε οι επιδημιολόγοι μας καθώς και την επίδραση του ανοίγματος της Α’ Λυκείου, την κίνηση της επιδημίας στην Ελλάδα... Όλα αυτά λήφθηκαν υπόψη πριν γίνει η ομόφωνη εισήγηση στην κυβέρνηση» τόνισε ο λοιμωξιολόγος στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
«Ήταν ομόφωνη απόφαση. Από τη στιγμή που αποφασίζουμε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν πριν τελειώσει η πανδημία πρέπει να αποφασίσουμε πότε… Τώρα ή το φθινόπωρο; Τώρα είναι πολύ καλύτερη εποχή, καλύτερος καιρός, τα παράθυρα ανοιχτά, ένα πολύ κάλο R0, από τα χαμηλότερα της Ευρώπης, είναι ιδανική ευκαιρία τα παιδιά να πάνε σχολείο και να εκπαιδευτούν πώς να συμπεριφέρονται μαζί με τους γονείς και τους καθηγητές τους σε μια περίοδο επιδημίας, κάτι που θα είναι πολύτιμο για το φθινόπωρο», εξήγησε ο ίδιος.
«Θέλουμε σε κάθε τάξη να υπάρχουν 15 παιδιά το πολύ. Αν υπάρχουν 15 μόνο μπορούν να πηγαίνουν και κάθε μέρα στο σχολείο. Ειδάλλως μέρα παρά μέρα» επισήμανε και σημείωσε ότι έχει ληφθεί πρόνοια με απλή δήλωση γονέα αν στην οικογένεια υπάρχει ευπαθές άτομο, ώστε το παιδί να εκπαιδευτεί εξ αποστάσεως.
Επίσης ο λοιμωξιολόγος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν το αργότερο έως τις 15 Ιουνίου και οι εσωτερικοί χώροι στους χώρους εστίασης, όπως επιθυμεί ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, αποκαλύπτοντας ότι ήδη υπάρχει επεξεργασία των σχετικών πρωτοκόλλων.
Ετοιμασίες για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020
Παράλληλα, η προετοιμασία για τη διεξαγωγή των φετινών Πανελλαδικών έχει ξεκινήσει.
Ήδη, με σχετική ΚΥΑ, καθορίστηκε ότι κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2020 θα είναι προαιρετική η χρήση μάσκας για τους υποψηφίους και υποχρεωτική για τους επιτηρητές, απαραίτητη η απόσταση 1,5 μέτρου και πρόβλεψη για φυσικό αερισμό στις αίθουσες και χωρίς ανεμιστήρες.
Επιπλέον, ορίστηκαν τα εξεταστικά κέντρα και τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να ακολουθήσει η κατανομή των υποψηφίων σε αυτά.
Αντιδράσεις εκπαιδευτικών
Η επιστροφή των μαθητών στα θρανία έχει συνοδευτεί και με αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς, που αντιδρούν στην εφαρμογή του μέτρου της ζωντανής μετάδοσης μαθημάτων, σε περίπτωση απουσίας μαθητή, ο οποίος δεν δύναται να παρακολουθήσει με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία, επειδή ανήκει στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη από COVID-19.
Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ) έχουν καλέσει σε κινητοποίηση τους εκπαιδευτικούς την Τρίτη 26 Μαΐου, στις 19:00 στα Προπύλαια, ζητώντας -μεταξύ άλλων- να αποσυρθεί το «αντιεκπαιδευτικό» -όπως το χαρακτηρίζουν- πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, να καταργηθεί η τροπολογία και να μην εφαρμοστεί η υπουργική απόφαση για την ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων.
Ανοίγουν και τα πανεπιστήμια
Τις πύλες τους θα ανοίξουν τα ΑΕΙ σήμερα, Δευτέρα 25 Μαΐου.
Τα Πανεπιστήμια θα ανοίξουν τις πύλες τους για να υποδεχθούν τους φοιτητές, προκειμένου να πραγματοποιούνται δια ζώσης εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις και να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα το εξάμηνο.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: Άλλο ένα θύμα της πανδημίας στην Ελλάδα - 172 συνολικά οι νεκροί