Πώς αναμένεται να διαμορφωθεί η «αρένα» της αγοράς εργασίας μέχρι το 2030

Τα βασικά ζητούμενα πίσω από την επιλογή σπουδών
4'

Η επαγγελματική αποκατάσταση, η άμεση απορρόφηση από την αγορά εργασίας και μία καλύτερη ποιότητας ζωής, αποτελούν βασικά ζητούμενα στη σύγχρονη καθημερινότητα και βασικούς παράγοντες όσον αφορά στην επιλογή σπουδών. Αυτά ακριβώς τα θέματα απασχολούν τους νέους και τις νέες καθώς τελειώνουν το Λύκειο και φυσικά, τους γονείς τους, οι οποίοι προσπαθούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να οδηγηθούν στην καλύτερη δυνατή επιλογή για εκείνα.

Πέρα τα επαγγέλματα που είναι διαχρονικά δημοφιλή και παρουσιάζουν σημαντική απορρόφηση από την αγορά εργασίας, όπως εκείνα που σχετίζονται με τις ιατρικές, τις νομικές και τις ναυτιλιακές σπουδές, υπάρχουν κάποια επαγγέλματα που προβλέπεται ότι θα παρουσιάσουν σημαντική ζήτηση τα επόμενα χρόνια. Πολλά από αυτά τα επαγγέλματα σχετίζονται, βέβαια, με την τεχνολογία. Όχι όμως όλα. Ας τα δούμε, λοιπόν.

Τα νέα δεδομένα που θέτουν τις βάσεις για τα επαγγέλματα του μέλλοντος

«Μελετώντας» τη λίστα του LinkedIn αναφορικά με τις προβλέψεις για τα επαγγέλματα που θα έχουν ζήτηση το 2030, κάποιος μπορεί εύκολα να αισθανθεί πως πρωταγωνιστεί σε ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Ωστόσο, η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας κάνει να φαίνεται λιγότερο παράξενο ότι στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, θα υπάρχει ζήτηση για ειδικούς στον τομέα των… ταξιδιών επαυξημένης πραγματικότητας, για ειδικούς στον κόσμο του Metaverse, για ειδικούς στην πρόγνωση σεισμών, αλλά και για μηχανικούς που ειδικεύονται στην τεχνολογία του 3D printing.

Στην εργασιακή αρένα του αύριο πιθανότατα θα υπάρχει, επίσης, σημαντική ζήτηση για ειδικούς στην κατασκευή και τον έλεγχο αλγορίθμων, για συμβούλους επενδύσεων σε ψηφιακά νομίσματα, για μηχανικούς που ειδικεύονται στα αυτόνομα οχήματα και μεταξύ άλλων, για επαγγελματίες που ειδικεύονται στην κατασκευή και τον «εξοπλισμό» έξυπνων σπιτιών, αλλά και στους αυτοματισμούς και τη ρομποτική εν γένει.

Οι κλάδοι που έχουν ζήτηση σήμερα και παρουσιάζουν μεγάλη δυναμική

Τι συμβαίνει όμως σήμερα; Ποια είναι τα επαγγέλματα που παρουσιάζουν ζήτηση τώρα και προβλέπεται ότι θα συνεχίσουν να είναι δημοφιλή και τα επόμενα χρόνια;

Τα επαγγέλματα που αφορούν στο ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce), τις υπηρεσίες υγείας, τις πωλήσεις, την οργάνωση και ανάπτυξη επιχειρήσεων, τον προγραμματισμό, το digital marketing, την εκπαίδευση, αλλά και τη δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου βρίσκονται ψηλά στη λίστα. Το ίδιο ισχύει και για επαγγέλματα που σχετίζονται με την προπονητική, τις εξειδικευμένες επιστήμες μηχανικής, την ψυχική υγεία, το user experience (εμπειρία χρήστη), την επιστήμη δεδομένων (data science) και την τεχνητή νοημοσύνη.

Ωστόσο, προβλέπεται πως τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει, επίσης, σημαντική ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο για νοσοκομειακό προσωπικό, για ειδικούς στις μαθηματικές επιστήμες, για μεταφραστές, για ειδικούς στην ασφάλεια διαδικτύου, για επαγγελματίες στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού, για προγραμματιστές λογισμικών, για γραφίστες και illustrators, για λογιστές, για ψυχολόγους, για product managers, καθώς και για επιδημιολόγους.

Πολλά από τα παραπάνω επαγγέλματα, μάλιστα, αναμένεται να εξελιχθούν και να ενισχυθούν περαιτέρω, χάρη σε τεχνολογίες που αναπτύσσονται σήμερα. Όσο για τις δεξιότητες που οι περισσότεροι εργοδότες επιθυμούν να έχει ένας εργαζόμενος σήμερα, είναι εκείνες που αφορούν στην επικοινωνία, τη λήψη αποφάσεων και την ανάλυση δεδομένων.

Το σίγουρο είναι πως παρακολουθώντας τις τεχνολογίες που αναπτύσσονται, τις τάσεις που αναδύονται και τα δεδομένα στην αγορά εργασίας, μπορούμε να διαμορφώσουμε μία πιο ολοκληρωμένη άποψη για το πώς μπορεί να εξελιχθεί ένας εργασιακός κλάδος και το ποιες είναι οι δεξιότητες στις οποίες αξίζει να επενδύσουμε, πάνω στον κλάδο σπουδών που θα επιλέξουμε. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και τα πλέον «παραδοσιακά» επαγγέλματα θα έχουν θέση στο εργασιακό αύριο στο οποίο οδεύουμε. Πιθανότατα όμως, θα αλλάξουν ως έναν βαθμό, θα πάρουν ώθηση ή θα ενισχυθούν με τη βοήθεια της τεχνολογίας.