Τα ερωτήματα που μπορούν να μας οδηγήσουν στην ιδανική επιλογή σπουδών

Τα κριτήρια που μας οδηγούν στο πρόγραμμα σπουδών και το εκπαιδευτικό ίδρυμα που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες μας
5'

Μπορεί τα αποτελέσματα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων να ανακοινώθηκαν όμως, για πολλούς νέους και νέες ίσως δεν έδωσαν τις απαντήσεις που έψαχναν. Κάποιοι δεν πέρασαν στις σχολές που είχαν δηλώσει ως πρώτες τους επιλογές. Άλλοι πάλι, είχαν αποφασίσει εκ των προτέρων πως η επιλογή σπουδών που τους ταίριαζε, δεν βρισκόταν εντός του μηχανογραφικού δελτίου που κλήθηκαν να συμπληρώσουν.

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή σπουδών που θα μας οδηγήσει σε ένα επάγγελμα που όχι μόνο μας αρέσει, αλλά την ίδια ώρα μπορεί να προσφέρει άμεση επαγγελματική αποκατάσταση και ενδεχομένως, εργασιακή ανέλιξη, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά απλά, αλλά βασικά κριτήρια που μπορούμε να λάβουμε υπόψη μας, για να είμαστε λίγο πιο σίγουροι ότι θα οδηγηθούμε στο πρόγραμμα σπουδών και το εκπαιδευτικό ίδρυμα που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες μας. Και για να τα καταφέρουμε, αξίζει να κάνουμε την αρχή θέτοντας στον εαυτό μας τα τέσσερα ερωτήματα που έχουμε συγκεντρώσει στη λίστα που ακολουθεί.

Ποιοι είναι οι στόχοι μου για την καριέρα που θέλω να ακολουθήσω;

Είτε έχουμε ήδη κατά νου τι θέλουμε να σπουδάσουμε και τι θα θέλαμε να πετύχουμε στον επαγγελματικό τομέα τα επόμενα χρόνια, είτε όχι, μπορούμε να κάνουμε την προσωπική μας έρευνα, αναφορικά με το τι αναζητούν οι σύγχρονοι εργοδότες και ποια είναι τα skills και τα εκπαιδευτικά κριτήρια που θέλουν να έχει και να πληροί αντίστοιχα ένας εν δυνάμει εργαζόμενος. Μέσα από πλατφόρμες εύρεσης εργασίας, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μία αναζήτηση και να δούμε πώς κινείται περίπου η αγορά σήμερα. Έτσι, μπορεί να πάρουμε μία καλύτερη ιδέα για το τι αξίζει να περιλαμβάνει το πρόγραμμα σπουδών μας ή ακόμη και να αντλήσουμε έμπνευση για το τι θέλουμε να σπουδάσουμε -και παρουσιάζει ζήτηση στις μέρες μας.

Τι απολαμβάνω να κάνω συνήθως στον ελεύθερο χρόνο μου;

Απλή ερώτηση η οποία, ωστόσο, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά πολύπλοκη και σημαντική, καθώς η δέσμευση που επιφέρει η επιλογή ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος ή κάποιου κύκλου σπουδών, είναι μακροπρόθεσμη, απαιτεί αφοσίωση, υπομονή, μεθοδική μελέτη και διάθεση για μάθηση. Αυτό σημαίνει πως κάθε υποψήφιος σπουδαστής χρειάζεται να είναι «οπλισμένος» με αρκετά κίνητρα, ώστε να φέρει εις πέρας με επιτυχία την ολοκλήρωση των σπουδών που διάλεξε. Ακριβώς για αυτό, αξίζει να εμπνευστεί και να κατευθυνθεί ως έναν βαθμό και από τα ενδιαφέροντά του. Διότι μπορούν να τον βοηθήσουν να έχει μία πιο ενδιαφέρουσα ακαδημαϊκή εμπειρία, η οποία όσο και αν διαρκέσει, ακόμη και αν κρατήσει λίγο παραπάνω από το προβλεπόμενο, θα είναι απολαυστική και γόνιμη για τον υποψήφιο σπουδαστή.

Πού θέλω και μπορώ να σπουδάσω και γιατί να επιλέξω τη συγκεκριμένη πόλη;

Τελικά, έχει σημασία η περιοχή στην οποία θα επιλέξουμε να σπουδάσουμε; Αν είμαστε αρκετά σίγουροι για την επιλογή μας σε επίπεδο εκπαιδευτικού ιδρύματος και αντικειμένου σπουδών, η τοποθεσία δεν θα έπρεπε να μας περιορίζει ή να μας αποθαρρύνει. Ωστόσο, υπάρχουν πάντα κάποια στοιχεία τα οποία αξίζει να λάβουμε υπόψη μας. Διαθέτει η πόλη τις κατάλληλες υποδομές για τις νέες ανάγκες που θα προκύψουν το επόμενο διάστημα; Θα μου προσφέρει ένα καλό επίπεδο ζωής, επιτρέποντάς μου να παραμένω εντός budget; Είναι μία σύγχρονη φοιτητούπολη, η οποία ταυτόχρονα μου δίνει τη δυνατότητα να διευρύνω τον κοινωνικό και επαγγελματικό μου κύκλο μου; Η συγκεκριμένη περιοχή έχει μία καλή φήμη, σε ό,τι αφορά στο επίπεδο των σπουδών που παρέχει; Θα μπορούσα να κάνω εκεί την πρακτική μου άσκηση ή κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα; Μέσα από τα παραπάνω ερωτήματα, θα είμαστε σε θέση να επιλέξουμε, όχι μόνο την περιοχή, αλλά και το εκπαιδευτικό ίδρυμα που θα είναι η πρώτη μας επιλογή.

Πώς θα επιλέξω μία επαγγελματική κατεύθυνση που έχει καλές προοπτικές;

Η εξέλιξη της τεχνολογίας και δη, των αυτοματισμών και της τεχνητής νοημοσύνης σηματοδοτεί ένα εκσυγχρονισμένο, διαφορετικό μέλλον για πολλά επαγγέλματα, ένα μέλλον που δεν είναι πολύ μακρινό και στο οποίο πολλές παραδοσιακές θέσεις εργασίας ίσως περιοριστούν, δημιουργώντας το κατάλληλο έδαφος για τη δημιουργία νέων. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, αυτή η πραγματικότητα δυσκολεύει αρκετά την απόφαση ενός υποψήφιου σπουδαστή στην επιλογή των σπουδών του, καθώς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα σε λίγα χρόνια από σήμερα. Παρόλα αυτά, μπορεί να αναλογιστεί πού θα ήθελε να βρίσκεται ή πώς μπορεί να αξιοποιήσει τα προσόντα του, ώστε να πάρει μία ωφέλιμη κατεύθυνση που θα του εξασφαλίσει μελλοντικά ένα ευρύτερο φάσμα από επαγγελματικές προοπτικές.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως υπάρχουν πολλά κριτήρια που οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας, πριν επιλέξουμε το εκπαιδευτικό ίδρυμα ή το αντικείμενο των μελλοντικών σπουδών μας. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία απόφαση που όχι μόνο θα μας βοηθήσει να αξιοποιήσουμε τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά μας, αλλά θα μας εξασφαλίσει την ποιότητα και τον τρόπο ζωής που επιθυμούμε.