Πανελλήνιες 2023: Οι απαντήσεις των θεμάτων στα Αρχαία Ελληνικά

Απαιτητικά είναι τα θέματα στα Αρχαία Ελληνικά, σύμφωνα με τον ΟΕΦΕ, ιδιαίτερα στο αδίδακτο κείμενο. Οι μαθητές των ΓΕΛ που εξετάστηκαν την Τρίτη (6/6) στα μαθήματα προσανατολισμού, για τις Πανελλήνιες, έπρεπε να είναι καλά προετοιμασμένοι.

Πανελλήνιες 2023: Οι απαντήσεις των θεμάτων στα Αρχαία Ελληνικά
Eurokinissi / φωτογραφία αρχείου
4'

Στο γνωστό κείμενο των Αρχαίων έπεσε απόσπασμα από τα «Πολιτικά» του Αριστοτέλη και στο άγνωστο κείμενο έπεσε ο «Θεάγης» του Πλάτωνα.

Το απόσπασμα του Αριστοτέλη στο διδαγμένο κείμενο θεωρείται από τα πιο απαιτητικά, ενώ το αδίδακτο κείμενο ήταν πανομοιότυπης δυσκολίας με το περσινό.

Δείτε εδώ τα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο ΟΕΦΕ για το διδαγμένο κείμενο, η ερώτηση κατανόησης κρίνεται σχετικά απλή όπως και οι απαντήσεις της εισαγωγής και της λεξιλογικής παρατήρησης θα θεωρηθούν εύκολες για καλά προετοιμασμένους μαθητές.

Η ερμηνευτική ερώτηση απαιτεί σύνθεση αρκετών σχολίων από τα σχολικά εγχειρίδια. Το παράλληλο κείμενο από τον «Ανώνυμο Ιαμβλίχου» δεν αναμένεται να προβληματίσει ιδιαίτερα τους εξεταζόμενους.

Στο αδίδακτο κείμενο, η μετάφραση του αδιδάκτου κειμένου κρίνεται απαιτητική. Η ερώτηση κατανόησης χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες για έναν διαβασμένο μαθητή. Η
γραμματική και το συντακτικό καλύπτουν μεγάλο εύρος της ύλης και δε δημιουργούν δυσκολίες σε έναν καλά προετοιμασμένο υποψήφιο.

Οδηγίες για τους εξεταζόμενους

Τι μπορούν να έχουν μαζί τους οι υποψήφιοι

Οι εξεταζόμενοι επιτρέπεται να έχουν στυλό μόνο ανεξίτηλης μελάνης (μαύρο ή μπλε), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και μπουκαλάκι με νερό ή αναψυκτικό. Υπογραμμίζεται πως το μολύβι γενικά δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά μόνο αν το διευκρινίζουν οι οδηγίες των θεμάτων.

Οι υποψήφιοι γίνονται δεκτοί στις εξετάσεις με βασικό αποδεικτικό στοιχείο το Δελτίο Εξεταζόμενου και δεν είναι απαραίτητο να έχουν άλλο αποδεικτικό στοιχείο (ταυτότητα ή διαβατήριο).

Πανελλήνιες και κινητά τηλέφωνα

Στην περίπτωση που κάποιος εξεταζόμενος, κατά την προσέλευσή του στο Εξεταστικό Κέντρο, φέρει μαζί του κινητό τηλέφωνο, θα το παραδίδει στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ε.Κ., ο οποίος θα το φυλάσσει σε ειδικό χώρο.

Μετά τη λήξη της εξέτασης, ο υποψήφιος παραλαμβάνει το κινητό του και αποχωρεί. Πριν την είσοδο στις αίθουσες πρέπει ο πρόεδρος της Επιτροπής του Ε.Κ. πρέπει να υπενθυμίζει στους υποψηφίους την υποχρέωσή τους να παραδίδουν τα κινητά τους και ότι η κατοχή κινητού (έστω και απενεργοποιημένου) μέσα στην αίθουσα συνιστά επαρκή λόγο μηδενισμού του γραπτού τους.

Τόσο κατά την παράδοση όσο και κατά την παραλαβή του κινητού, ο υποψήφιος θα υπογράψει σε ειδική κατάσταση ενώπιον του προέδρου της Επιτροπής Ε.Κ. ότι αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη της παράδοσης και παραλαβής του κινητού του.

Τα ανωτέρω ισχύουν επίσης για τους επιτηρητές, το βοηθητικό προσωπικό και τους λοιπούς εμπλεκόμενους σε κάθε Εξεταστικό Κέντρο, καθώς επίσης και για υποψήφιους με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Τέλος, υπογραμμίζεται πως απαγορεύεται η γνωστοποίηση των θεμάτων σε οποιονδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο. Τα θέματα θα αναρτώνται στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Συμβουλές για γονείς

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με την Αλεξάνδρα Καππάτου, ψυχολόγο - παιδοψυχολόγο, ώστε να μας δώσει ορισμένες συμβουλές για πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την περίοδο αυτή μαθητές και γονείς.

Αρχικά οι γονείς θα πρέπει:

  • Να διατηρούν την ψυχραιμία τους
  • Να αποφεύγουν την σύγκριση τους παιδιού τους με συμμαθητές του
  • Να λειτουργούν υποστηρικτικά
  • Να είναι πρόθυμοι να ακούσουν το παιδί τους
  • Να διασφαλίζουν την ρουτίνα της οικογένειας (παράδειγμα να μην αποφεύγουν τις επισκέψεις στο σπίτι τους)
  • Να διασφαλίσουν στα παιδιά τους σωστή διατροφή, με περισσότερη πρωτεΐνη, φρούτα και λαχανικά. Δηλαδή να τους δίνουν φαγητά για περισσότερη ενέργεια
  • Να συζητάνε τα συναισθήματα των παιδιών τους, όταν αυτά το έχουν ανάγκη
  • Η στάση των γονιών πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες του παιδιού τους
  • Να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες, που να ανταποκρίνονται με το διάβασμα που έχουν κάνει τα παιδιά τους

Από την άλλη οι μαθητές θα πρέπει:

  • Να διατηρούν την ψυχραιμία τους
  • Να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες σύμφωνα με το διάβασμά τους
  • Να έχουν και δεύτερο πλάνο για την προσπάθειά τους
  • Δεν πρέπει να κάνουν διάβασμα τελευταίας στιγμής (δηλαδή να μην ξενυχτούν το βράδυ την παραμονή των εξετάσεων)
  • Να κάνουν προσεκτική επανάληψη και να μην ασχολούνται μόνο με ένα μάθημα
  • Να τιθασεύσουν το άγχος τους
  • Να ασκούνται ελαφρά, να κάνουν περίπατο, να ακούν μουσική
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή