Οδηγός για το μηχανογραφικό - Αυτές είναι οι 130 Σχολές με σίγουρη δουλειά

Πληροφορική, τουριστικός τομέας και επαγγελματικές υπηρεσίες, οι κλάδοι με μηδενική ανεργία 

Οδηγός για το μηχανογραφικό - Αυτές είναι οι 130 Σχολές με σίγουρη δουλειά
Unsplash
2'

Μέχρι τις 18 Ιουλίου οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων θα πρέπει να έχουν «κλειδώσει» τις επιλογές τους στο μηχανογραφικό δελτίο, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχουν τουλάχιστον 130 πανεπιστημιακά τμήματα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε επαγγέλματα υψηλής ζήτησης, όπως αυτά αποτυπώθηκαν σε έρευνα. Πριν από λίγες εβδομάδες, μία μελέτη της ΕΥ Ελλάδος, του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Επιχειρείν του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Endeavor Greece, με τίτλο «Εκπαίδευση, επιχειρηματικότητα και απασχόληση: Ζητείται προσέγγιση», κατέγραψε την πραγματική ζήτηση της αγοράς εργασίας μέσω των αγγελιών.

Τα αποτελέσματα δεν συνάδουν, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, με την πληθώρα των πανεπιστημιακών τμημάτων που βρίσκονται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

Σε βάθος εξαετίας, ο κλάδος της Πληροφορικής βρίσκεται στην πρώτη θέση ως ο πιο περιζήτητος βάσει αγγελιών εργασίας σε ποσοστό 32,5%. Μαζί με τους κλάδους του ξενοδοχειακού τομέα και των επαγγελματικών υπηρεσιών καλύπτουν το 56,7% των θέσεων που ζητούνται.

Στην Ελλάδα, πάντως, λειτουργούν στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας τουλάχιστον 19 τμήματα που συνδέονται με τον κλάδο της Πληροφορικής, με τις βάσεις εισαγωγής να κυμαίνονται - ανάλογα με την έδρα τους - από 9.000 έως 7.000 μόρια.

Από δύο πεδία

Η πρόσβαση γίνεται από το 4ο επιστημονικό πεδίο (Οικονομίας και Πληροφορικής), αλλά και από το 2ο επιστημονικό πεδίο (Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών). Όλα τα τμήματα είναι ανοιχτά και από τα δύο επιστημονικά πεδία (Τμήματα Πληροφορικής, Ψηφιακών Συστημάτων, Επιστήμης Υπολογιστών), ενώ οι υποψήφιοι του 2ου είναι οι μόνοι που έχουν πρόσβαση στις πολυτεχνικές σχολές των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.

Τουριστικά

Στον ξενοδοχειακό τομέα η ζήτηση χτύπησε «κόκκινο» το 2023 με 2.654 αγγελίες, υπερδιπλάσιες από τις 1.267 του 2022. Και σε αυτό τον κλάδο τα πανεπιστήμια προσφέρουν, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, τουλάχιστον επτά τμήματα, τα οποία αφορούν τον Τουρισμό ή και συνδυασμό σπουδών με διοίκηση επιχειρήσεων, με τις βάσεις εισαγωγής να κυμαίνονται από 8.800 μόρια έως και 15.300 μόρια.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή