Δήμος Καλαμαριάς: Άνοιγμα σχολείων με κενά και σοβαρά κτιριακά προβλήματα

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε και οι γονείς μετράμε ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και δεκάδες προβλήματα στις υποδομές.

Δήμος Καλαμαριάς: Άνοιγμα σχολείων με κενά και σοβαρά κτιριακά προβλήματα
4'

«Η σχολική χρονιά ξεκίνησε και οι γονείς μετράμε ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και δεκάδες προβλήματα στις υποδομές». Αυτό αναφέρει σε ανάρτησή της η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Καλαμαριάς κάνοντας λόγο για πολλά προβλήματα που συνοδεύουν και τη φετινή χρονιά:

  • Σχολεία με ρωγμές, όπως το 17ο δημοτικό σχολείο
  • σχολείο που οι πόρτες στις τουαλέτες αντικαθίστανται από χαρτόνια λόγω φθοράς
  • τμήμα στο 1ο Γυμνάσιο που κάνει μαθήματα στο θεατράκι της Χηλής γιατί η σχολική τους αίθουσα βάφεται ετεροχρονισμένα
  • το θεατράκι στο 4ο-5 ο ΓΕΛ μπάζει νερά
  • πόρτα που καλύπτεται με θρανία
  • κεραίες κινητής δίπλα στα σχολεία
  • προβλήματα στα προαύλια

και είναι ακόμη η αρχή και τα πρώτα ζητήματα που μας γνωστοποιήθηκαν, τη στιγμή που το προηγούμενο διάστημα η Διοίκηση του Δήμου δημοσίευε το έργο της για τα σχολεία και το Υπουργείο Παιδείας μετράει τα χρήματα που εξοικονομεί από τη μείωση εκπαιδευτικών

Εμείς οι γονείς, όμως, ερχόμαστε αντιμέτωποι:

  • με συγχωνεύσεις τμημάτων
  • μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα
  • πολλά κενά στην παράλληλη στήριξη
  • προσωπικό καθαριότητας που για μία ακόμη χρονιά δεν επαρκεί
  • έλλειψη σχολικών φυλάκων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται
  • νηπιαγωγεία που παραμένουν σε kibo
  • περιορισμένους χώρους άθλησης και πρασίνου.

Η μόνιμη απάντηση είναι ότι τα κονδύλια δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών μας. Και ενώ τα δημοτικά τέλη αυξήθηκαν κατά 30%, εμείς βλέπουμε καθημερινά τη ζωή μας να υποβαθμίζεται.

Ενημερώνουμε κάθε αρμόδιο φορέα ότι η ασφάλεια και η μόρφωση των παιδιών μας είναι πάνω από όλα και δεν μπαίνει στο ζύγι του κόστους!

Επισυνάπτουμε φωτογραφίες από σχολεία του Δήμου και καλούμε γονείς και μαθητές να μην μένουν αμέτοχοι στα προβλήματα, αλλά να επικοινωνήσουν με την Ένωση Γονέων Καλαμαριάς για ό,τι τους απασχολεί, να στείλουν γραπτά τα ζητήματα που εντοπίζουν στα σχολεία τους μαζί με φωτογραφικό υλικό».

461040597_509066641875410_1383728280438654796_n.jpg

Ιστορία που χρονίζει: Ακατάλληλο το προαύλιο του 20ου Δημοτικού Καλαμαριάς.

Ρωγμές στους τοίχους, διάβρωση του εδάφους ακόμα και μια τρύπα, που φτάνει τα δύο μέτρα. Αυτή είναι η κατάσταση στην αυλή του 20ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς, εκεί όπου κάνουν διάλειμμα τουλάχιστον 170 παιδιά.

Το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί από τις ρίζες δύο δέντρων και από τα όμβρια ύδατα και υπάρχει εδώ και 15 χρόνια χωρίς να έχουν γίνει ενέργειες για να λυθεί. Ο δήμος υποστηρίζει ότι η επιδιόρθωση της αυλής έχει ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα για το 2024. Οι γονείς αλλά και το διδακτικό προσωπικό του σχολείου ζητούν να ξεκινήσουν άμεσα εργασίες αποκατάστασης.

1727103303432-676687857-kalamaria3-555x370-1-300x200.jpg
1727103322268-56733443-KALAMARIA2-555x370-1-300x200.jpg
1727103341397-371792419-KALAMARIA1-555x370-1-300x200.jpg

Δύο μέρες μετά την έναρξη της φετινής σχολικής ο Βασίλης Ρόκος υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Μακεδονίας « ΣΥΝ-εργασία» μετά την επίσκεψή του στο σχολείο ζητούσε επείγουσα παρέμβαση για σοβαρό κίνδυνο στο 20ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς με τα πολλαπλά κτιριακά προβλήματα, τα οποία ολοένα και επιδεινώνονται λόγω της παλαιότητας του σχολείου δεν έχουν εκτιμηθεί.

Ακολουθεί η επιστολή του προς τους αρμόδιους φορείς:

«Αξιότιμοι υπεύθυνοι

Με βαριά καρδιά σας απευθύνω αυτή την επιστολή, ύστερα πρόσκληση μου από την Διευθύντρια του σχολείου με επίσκεψη μου στο 20ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς. Αυτό το σχολείο, που θα έπρεπε να είναι χώρος ασφάλειας και μάθησης για τα παιδιά μας, έχει μετατραπεί σε επικίνδυνο πεδίο.

Διαπίστωσα σοβαρό πρόβλημα στατικότητας στον προαύλιο χώρο, με καθίζηση του εδάφους και τρύπες που αποκαλύπτουν νερό από κάτω. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική, καθώς ο χώρος είναι πλέον ακατάλληλος για παιχνίδι. Με την παραμικρή βροχή ή κίνηση, το έδαφος μπορεί να υποχωρήσει, δημιουργώντας μια επικίνδυνη παγίδα για τα παιδιά μας. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει σεισμογένια στην περιοχή και το παραμικρό κούνημα μπορεί να φέρει τραγικά αποτελέσματα.

Η διευθύντρια, ο πρώην διευθυντής όπως και οι εκπαιδευτικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Φανταστείτε την τραγική εικόνα ενός παιδιού που πέφτει σε αυτές τις τρύπες, ή ακόμη χειρότερα, την απώλεια μιας ζωής εξαιτίας της αμέλειας που διαρκεί τουλάχιστον από το 2010! Η ανευθυνότητα αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η ζωή των παιδιών μας είναι πολύτιμη και δεν μπορεί να εκτίθεται σε τέτοιους κινδύνους.

Σας παρακαλώ, μην περιμένετε άλλο. Η κατάσταση απαιτεί άμεση παρέμβαση προτού να είναι αργά. Αν δεν δράσετε άμεσα, είναι πολύ πιθανό να θρηνήσουμε αθώα θύματα, και αυτό θα είναι ένα βάρος που κανείς δεν θα μπορέσει να φέρει.

Παράλληλα θα στείλω στους αρμόδιους φορείς επίσημη επιστολή για άμεση παρέμβαση.

Αναμένω μια άμεση απάντησή σας και τη δέσμευσή σας ότι θα λάβετε τα απαραίτητα μέτρα.

Με ειλικρινή ανησυχία,

Βασίλης Ρόκος»

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή