Τι ισχύει για την αναπλήρωση των χαμένων ωρών διδασκαλίας
Καταλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε αρκετά σχολικά συγκροτήματα της χώρας με τα αιτήματα των καταληψιών μαθητών να επικεντρώνονται στον θεσμό της «Τράπεζας Θεμάτων», τον νόμο για το νέο λύκειο και την υποχρηματοδότηση των σχολείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Παιδείας, μόνο στην Αττική βρίσκονται υπό κατάληψη περί τα 100 σχολεία. Εκτιμάται, πάντως, ότι στο σύνολο της επικράτειας το ποσοστό των σχολείων υπό κατάληψη είναι μονοψήφιο, ενώ το φαινόμενο χαρακτηρίζεται εποχικό, καθώς συνδέεται με τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου και τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Στο πλαίσιο των κινητοποίησεών τους μαθητές οργάνωσαν μέσω του facebook πορεία στο κέντρο της Αθήνας με σύνθημα: «Διαδώστε το, όλοι μαζί μπορούμε, δεν πρέπει να τους αφήσουμε να παίζουν με το μέλλον μας, να μας κάνουν πειραματόζωα και μηχανές αποστήθισης».
Στην ίδια ηλεκτρονική σελίδα του μέσου κοινωνικής δικτύωσης έχει αναρτηθεί λίστα με τα σχολεία που συμμετέχουν στην κινητοποίηση καθώς και κείμενα με τα οποία οι μαθητές εξηγούν τις θέσεις τους.
«Αυτή η κατάληψη, δεν γίνεται λόγω της τεμπελιάς των μαθητών. Γίνεται με στόχο την βελτίωση της εκπαίδευσης και όχι την διακοπή της» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε κείμενο που ανήρτησαν οι μαθητές Λυκείου της περιφέρειας.
Σημειώνεται ότι από την περυσινή χρονιά ισχύει εγκύκλιος, σύμφωνα με την οποία, οι ώρες που χάνονται εξαιτίας των καταλήψεων κι εφόσον αυτές οι τελευταίες ξεπερνούν σε διάρκεια τις τρεις ημέρες αναπληρώνονται με την παράταση του σχολικού έτους κατά το χρονικό διάστημα των διακοπών του Πάσχα.