Πανελλήνιες 2015: Πτωτικά θα κινηθούν οι βάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Η αγωνία των υποψηφίων για το πώς έγραψαν στις Πανελλαδικές θα λήξει μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου, οπότε θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες.

Πανελλήνιες 2015: Πτωτικά θα κινηθούν οι βάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
3'

ΑΝΩ ΚΑΤΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ... ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΛΥΤΕΣ-ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ -

Σε πτωτική πορεία θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, όπως εκτιμούν βαθμολογητές. Ο φετινός εξεταστικός μαραθώνιος των μαθητών Γενικών Λυκείων, που είναι η μεγαλύτερη ομάδα υποψηφίων εκ των συνολικά 105.000 που διεκδικούν 68.345 θέσεις, στα έξι υποχρεωτικά μαθήματα ολοκληρώθηκε με την εξέταση στη Φυσική και την Ιστορία κατεύθυνσης.

Τα πρώτα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα δείχνουν ότι οι επιδόσεις των υποψηφίων σε μαθήματα «κλειδιά» για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με πέρυσι σε όλο το εύρος της βαθμολογικής κλίμακας, επηρεάζοντας πτωτικά τις βάσεις εισαγωγής ακόμα και στα «ρετιρέ», όπως είναι τα Πολυτεχνεία.

Κάποιοι μάλιστα κάνουν λόγο και για «βάσεις ευκαιρίας» που αναμένεται να δημιουργηθούν στην περιφέρεια, καθώς ελάχιστοι θα πάρουν μετεγγραφή από αυτούς που θα εισαχθούν, με αποτέλεσμα να μη δηλωθούν περιφερειακές σχολές από υποψηφίους που δεν αντέχουν οικονομικά να σπουδάσουν μακριά από το σπίτι τους.

Αν και από τα πλέον «βαριά» μαθήματα ήταν τα Μαθηματικά, από τη βαθμολόγηση των γραπτών της Νεοελληνικής Γλώσσας, με τα έως στιγμής δεδομένα, δεν έχουν προκύψει υψηλές βαθμολογίες. Τα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα δείχνουν ότι λίγα γραπτά έχουν βαθμολογηθεί με άριστα. Αντίθετα, τα περισσότερα γραπτά συγκεντρώνουν γύρω στο 13 -15.

Γενικά τα θέματα που έπεσαν στις Πανελλαδικές απευθύνονταν σε... δυνατούς λύτες και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα είναι αυξημένο φέτος το ποσοστό των υποψηφίων που θα βρεθούν κάτω από τη βάση, ενώ, όπως χαρακτηριστικά λένε καθηγητές, το άριστα θα είναι το 15.

Οι βάσεις των θετικών σχολών θα επηρεαστούν πτωτικά και από τις χαμηλές επιδόσεις που αναμένονται στη Βιολογία κατεύθυνσης, μάθημα αυξημένης βαρύτητας, επίσης.

Νομικές, Φιλοσοφικές, Παιδαγωγικά σε μικρή πτώση των βάσεων

Τα θέματα σε Αρχαία Ελληνικά κατεύθυνσης και Λογοτεχνία, δεν φαίνεται να επηρεάζουν θεαματικά τις βάσεις στις σχολές της Θεωρητικής κατεύθυνσης, αλλά εκτιμάται ότι σε ένα βαθμό θα τις ρίξουν. Στα Αρχαία, το αδίδακτο κείμενο από το έργο του Θουκυδίδη, ήταν «απαιτητικό, χαρακτηριστικό, όμως, για τη θουκυδίδεια πυκνότητα λόγου και ύφους» όπως σχολίασε η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων. Τα Αρχαία μπορεί να επηρεάσουν πτωτικά σε ένα βαθμό τις βάσεις σε Φιλολογικές, Νομικές, Παιδαγωγικά, τμήματα Κοινωνιολογίας, Ψυχολογίας και Κοινωνικές Επιστήμες. Εκτιμάται ότι 4 στους 10 θα βρεθούν μεταξύ 12 – 17.9, ενώ σχεδόν 1 στους 3 δεν θα πιάσει τη βαθμολογική βάση.

Για τη Νεοελληνική Λογοτεχνία, εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι 1 στους 3 υποψηφίους θα βρεθεί κάτω από τη βάση, ενώ 1 στους 5 μεταξύ 15 και 17.9.

Σταθερά κραταιές οι Ιατρικές

Οι ιατρικές σχολές φαίνεται να βγαίνουν αλώβητες από την πτώση των βάσεων. Τουλάχιστον, τα θέματα Βιολογίας -που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την εισαγωγή σε σχολές Ιατρικές και Φαρμακευτικές- πολύ λίγο θα τις επηρεάσουν πτωτικά.

Εκτιμάται ότι οι αριστούχοι θα είναι ελαφρώς λιγότεροι από πέρυσι, αλλά στη βαθμολογική κλίμακα 15 – 17,9 αναμένεται να βρεθούν 1 στους 3 υποψηφίους. Θεωρείται, πάντως, βέβαιο ότι δεν θα διαφοροποιηθεί το ποσοστό των κάτω από τη βάση γραπτών στη Βιολογία, που για ακόμη μία φορά θα είναι χαμηλά μεταξύ 10-15%.

Οι βαθμοί των υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων αναμένεται να αναρτηθούν στα τέλη Ιουνίου και οι βάσεις, το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή