Βάσεις 2017: Τα παράδοξα των φετινών βάσεων και οι πρώτοι… των πρώτων!

Από το πρωί της Πέμπτης (24/08) οι υποψήφιοι των φετινών πανελληνίων έμαθαν αν πέρασαν στη σχολή της αρεσκείας τους. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων σκόρπισε χαμόγελα σε 78,726 μαθητές των Γενικών Λυκείων, που από τον Σεπτέμβρη θα είναι και επίσημα φοιτητές.

Βάσεις 2017: Τα παράδοξα των φετινών βάσεων και οι πρώτοι… των πρώτων!
5'

Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων επαληθεύονται όλες οι εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων. Στο πρώτο Επιστημονικό Πεδίο δεν σημειώθηκαν μεγάλες αποκλίσεις, αφού αυτές δεν ξεπερνούν τα 100 μόρια. Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο είχαμε τελικά μεγάλη πτώση, ενώ ακόμα μεγαλύτερη σημειώθηκε στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο. Στις σχολές Υγείας του 3ου Επιστημονικού Πεδίου οι αποκλίσεις είναι μικρές, ενώ τα Παιδαγωγικά Τμήματα του 4ου Πεδίου εμφανίζουν σημαντικές αυξήσεις.

Στις στρατιωτικές, Αστυνομικές και Πυροσβεστικές Σχολές παρατηρείται άνοδος των βάσεων γιατί στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε δίνουν σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση.

Τα παράδοξα των φετινών βάσεων

Το βαθμολογικό κατώφλι για φέτος στις βάσεις εισαγωγής ήταν το 2,9 στα ΤΕΙ και το 4 στα ΑΕΙ...

Στη Ζάκυνθο με... 2.956

Για φέτος τα λιγότερα μόρια συγκέντρωσε η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, στη Ζάκυνθο, όπου ο τελευταίος εισάγεται με 2.956 μόρια.

Όσον αφορά τα ΑΕΙ ο τελευταίος υποψήφιος μπήκες στο πανεπιστήμιο με μόλις 4.006 μόρια και μάλιστα στο Τμήμα Ιταλικής Φιλολογίας του ΑΠΘ, όπου η εξέταση σε ειδικό μάθημα είναι απαραίτητη.

Συγκέντρωσε 19.025 μόρια, αλλά αποφάσισε ότι θα μπαρκάρει

Η ναυτική παράδοση του τόπου του, μαζί με τη σιγουριά της επαγγελματικής αποκατάστασης, αλλά προπάντων την αγάπη του για τη θάλασσα, τον έκαναν να διαλέξει την «χαμηλών βαθμολογικών απαιτήσεων» σχολή Αξιωματικών Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού.

Ο λόγος για τον Μάρκο Μούνδρο, που σήμερα δηλώνει περήφανος για το ότι έκανε πράξη ένα παιδικό του όνειρο. Να μπαρκάρει...

markos 1

«Από μικρός, από το γυμνάσιο ακόμα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ήξερα πως ήθελα να γίνω αξιωματικός στα καράβια. Αυτό σε συνδυασμό με την κατάσταση της ανεργίας και της ανασφάλειας στα άλλα επαγγέλματα με έκαναν μα αποφασίσω να κάνω πραγματικότητα το όνειρό μου. Ξέρω πως είναι δύσκολη η δουλειά του ναυτικού, αλλά τι δεν είναι δύσκολο στις μέρες μας πια;».

Όσον αφορά τα 19.025 μόριά του, ο Μάρκος Μούνδρος λέει πως «η προετοιμασία ξεκίνησε από το περσινό καλοκαίρι, πλην όμως δεν στερήθηκε πράγματα. Είχε πρόγραμμα και δεν ζορίστηκε». «Ακόμα και τα μαθήματα βαρύτητας μου άρεσαν κι έτσι είχα όρεξη να διαβάσω» καταλήγει.

Σε άλλα παράδοξα από τις φετινές βάσεις, το Τμήμα Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, στη Ζάκυνθο, είχε 91 θέσεις, που αυξήθηκαν στις 130 από μεταφορά, ωστόσο το τμήμα τελικά έχει μόλις 8 σπουδαστές!

Ακόμα ένα παράδοξο είναι ότι το τμήμα Βιολογίας και η Γυμναστική Ακαδημία Αθηνών είχαν ακριβώς την ίδια βάση με πέρυσι: 18.335 μόρια η Βιολογία και 17.793 η Γυμναστική Ακαδημία.

Πολύτεκνος ιερέας στο Φιλολογικό της Πάτρας

Στη λίστα των φετινών επιτυχόντων του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών ξεχωρίζει το όνομα του Βασίλη Σπηλιόπουλου, εφημέριου της ενορίας Βεσινίου Καλαβρύτων και πατέρα εννέα παιδιών.

Ο Ιερέας μετά τις σπουδές του στην Ιερατική Σχολή έδωσε κατατακτήριες για το Παιδαγωγικό τμήμα του Ρεθύμνου και πέρασε. Όμως, λόγων των υποχρεωτικών παρακολουθήσεων δεν μπορούσε να προχωρήσει στο τμήμα και παρά τις αιτήσεις για μετεγγραφή κανείς δεν τον βοήθησε για 14 χρόνια!

Δεν το έβαλε όμως κάτω και τώρα βλέπει το όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα.

Οι πρώτοι των πρώτων!

Είναι οι πρώτοι... των πρώτων. Μελέτησαν σκληρά όλη την προηγούμενη σχολική χρονιά, είχαν σύστημα, διάθεση για μάθηση, προγραμματισμό και μεθοδικότητα.

Γεννημένος επιστήμονας ο πρώτος στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ

Με μεθοδικότητα στο διάβασμα κατέκτησε την πρωτιά στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ ο Παναγιώτης Μυστακίδης, μαθητής του Κολλεγίου Ανατόλια.

Παράλληλα, έγινε δεκτός και στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης, ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, στα πεδία των Μαθηματικών, των Φυσικών Επιστημών και της Μηχανολογίας.

mystakidis 768x628

«Δεν έχω αποφασίσει ακόμα πού θα πάω, καθώς και τα δύο πανεπιστήμια είναι εξαιρετικά. Αυτό που κυρίως θέλω είναι να ασχοληθώ με την έρευνα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νεαρός αριστούχος, ο οποίος από μικρός είχε αποσπάσει διακρίσεις στα μαθηματικά και τη φυσική.

Πρώτος και άξιος θαυμασμού!

Πρώτος στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κατετάγη ο μαθητής του 32ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, Αντώνης Παράσογλου, ο οποίος, αν και πέρασε και στη Νομική Κομοτηνής, δεν θα μπορέσει να πάει λόγω οικονομικών δυσκολιών.

parasoglou

«Η πρώτη μου επιλογή ήταν η Νομική, αλλά η οικονομική στενότητα της οικογένειας, δε μου δίνει τη δυνατότητα να μεταβώ στην Κομοτηνή για σπουδές. Ο πατέρας μου είναι εργάτης, σε εταιρία με γυαλικά και η μητέρα μου καθηγήτρια φυσικής, oπότε θα σπουδάσω στο ΑΠΘ, με στόχο να κυνηγήσω και το μεγάλο μου όνειρο που είναι το διπλωματικό σώμα» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντώνης Παράσογλου, ο οποίος μάλιστα πλέκει το εγκώμιο των καθηγητών του στο Γενικό Λύκειο.

«Στο λύκειο είχα αξιόλογους καθηγητές οι οποίοι με βοήθησαν πολύ στην προσπάθειά μου και μόνο την τελευταία χρόνια πήγα σε φροντιστήριο» εξηγεί ο νεαρός, ο οποίος αγαπά πολύ το κολύμπι και είναι αθλητής κολύμβησης στον ΑΡΗ Θεσσαλονίκης.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή