Η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μετά τις 20 Αυγούστου

Αμεσες πολιτικές εξελίξεις δρομολογήθηκαν από την ψηφοφορία του νέου μνημονίου. H κυβέρνηση βγήκε βαριά λαβωμένη από την εν λόγω διαδικασία, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί. Το Μνημόνιο ψηφίστηκε με 222 ΝΑΙ, 64 ΟΧΙ και 11 ΠΑΡΩΝ.

Η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μετά τις 20 Αυγούστου
6'

Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της εκταμίευσης της δόσης στις 20 Αυγούστου, η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Σημειώνεται πως το σχέδιο νόμου «Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης» υπερψηφίσθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με 222 «ΝΑΙ» , 64 «ΟΧΙ», ενώ 11 βουλευτές ψήφισαν «παρών».

Πώς ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Καθοριστικής σημασίας όπως και το πολιτικό στοίχημα για τον Τσίπρα ήταν το αποτέλεσμα που θα προέκυπτε σήμερα κατά την ψήφιση του νέου προγράμματος.

Υπέρ τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ κατά η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ 32 βουλευτές καταψήφισαν το νομοσχέδιο, 11 δήλωσαν «παρών», τρεις διαφοροποιήθηκαν ψηφίζοντας «ναι» επί της αρχής και «παρών» σε επιμέρους άρθρα, ενώ ένας βουλευτής ήταν απών.

Ειδικότερα, «ναι» επί της αρχής ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης («ναι» στην τροπολογία 233 και «παρών» στα υπόλοιπα), Γιώργος Ψυχογιός («ναι» και στα άρθρα, «παρών» στην τροπολογία 232) και Δημήτρης Σεβαστάκης («παρών» στο άρθρο 1, «ναι» στα υπόλοιπα).

Από τον ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο καταψήφισαν οι βουλευτές: Αγλαϊα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιάνης Βαρουφάκης, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος, Δημήτρης Κοδέλας, Κώστας Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούμας, Θωμάς Κώτσιας, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμμανατίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοϊλης, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου, Γιάννης Ζερδελής, Κώστας Δελημήτρος, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας, Βασίλης Κυριακάκης.

«Παρών» δήλωσαν οι βουλευτές: Βασιλική Κατριβάνου, Αννέτα Καββαδία, Αλέξης Μητρόπουλος, Μαρία Κανελλοπούλου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Νίκος Μιχαλάκης, Κουρεμπές Φάνης, Ηρώ Διώτη, Κώστας Δερμιτζάκης, Δανάη Τζήκα και Βασιλική Λέβα.

Απών ήταν ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ακριώτης.

Όσα ορίζει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής για την πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής προσδιορίζουν τη διαδικασία υποβολής πρότασης εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, της συζήτησης αυτής και της ψήφισής της.

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.

Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.

Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού, η Κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτήν η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της και τερματίζεται με ψηφοφορία, το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της.

Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.

Λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής σε εκλογές απαντώντας σε σχετικές αναφορές του προέδρου της ΝΔ, Ευάγγελου Μειμαράκη, τονίζοντας ότι «μην θέτετε τέτοια αιτήματα από το βήμα της Βουλής γιατί ενίοτε γίνονται δεκτά».

Ο κ. Τσίπρας, απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ, είπε ότι ανεξάρτητα από το αν η κυβέρνηση θα βρει το βηματισμό της και αυτό εξαρτάται και από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και τη συμφωνία, «η ευχή σας για τελευταία φορά Αριστερά δεν θα πραγματοποιηθεί», γιατί θα την έχετε για πολλά χρόνια. Σήμερα στη χώρα συντελείται μια αλλαγή, παρά το γεγονός ότι το παλιό κατεστημένο αντιστέκεται, σκάνδαλα πήραν το δρόμο της δικαιοσύνης, ενώ η κυβέρνηση προωθεί νέο θεσμικό πλαίσιο κατά της διαφθοράς, σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός είπε, επίσης, ότι χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι «ευθύνη όλων να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα του τόπου να επιβιώσει και να συνεχίσει να αγωνίζεται». Αυτή είναι η μέγιστη κοινωνική ευθύνη που μας βαραίνει όλους, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος έμμεσα στην Αριστερή Πλατφόρμα, ο πρωθυπουργός είπε όλοι γνωρίζουμε ότι από τις 25 Ιανουαρίου κάποιοι εντός και εκτός χώρας επιδιώκουν να ξεμπερδέψουν με αυτή την κυβέρνηση και σήμερα βρίσκουν συμμάχους που ταυτίζονται, όχι σκόπιμα, αλλά εξ αντικειμένου με αυτές επιδιώξεις. Γι’ αυτό ζήτησε «να μην δώσουμε πάτημα σε ακραίους κύκλους να τορπιλίσουν τη συμφωνία, οδηγώντας τη χώρα σε διαδοχικές συμφωνίες-γέφυρες, που θέλουν την τιμωρία του τόπου και του λαού επειδή διεκδίκησε το δίκιο του». Αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα και σε αυτό θα απαντήσουμε αναλαμβάνοντας την ευθύνη που μας αναλογεί, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναδρομή στο ιστορικό των διαπραγματεύσεων, για να υπογραμμίσει ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε ήταν η μόνη επιλογή και τόνισε ότι σήμερα υπάρχει ένα νέο τοπίο, κοινωνικό και πολιτικό, «και με βάση αυτή την πραγματικότητα σχεδιάζουμε επόμενη ημέρα».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη στάση της Γερμανίας, λέγοντας ότι ακόμη δεν θέλει τη συμφωνία ο κ. Σόϊμπλε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν θριαμβολογεί, ούτε θρηνεί για τη δύσκολη συμφωνία, καθώς όπως είπε δεν υπάρχει καλό μνημόνιο. Τόνισε ότι έχει ήσυχη τη συνείδησή του πως «ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να πετύχουμε στις συνθήκες αυτές». Υπάρχουν κάποιοι που περιμένουν πισωγύρισμα και καραδοκούν με στόχο αυτά που συμφωνήθηκαν θα επιδιώξουν να τα πάρουν πίσω για να πάμε σε δάνειο-γέφυρα, που σημαίνει επιστροφή στην κρίση χωρίς τέλος και αυτό θέλουμε να αποτρέψουμε, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Σε σχόλιο του προέδρου της ΝΔ σχετικά με την εικόνα της κυβέρνησης και τη στάση της προέδρου της Βουλής, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι είναι ο ίδιος που αναγνώρισε ότι υπάρχει θεσμική δυσαρμονία, θέμα όμως που όπως είπε αντιμετωπίζεται θεσμικά, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής. Ωστόσο, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, αυτή η συζήτηση δεν βοηθά στην παρούσα φάση καθώς βρισκόμαστε λίγο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση, αναφερόμενος στο επικείμενο Eurogroup.
Oσον αφορά τους υπουργούς και το εσωτερικό του κόμματος και στα περί αναλώσιμων υπουργών που αναφέρθηκε ο κ. Μειμαράκης, ο πρωθυπουργός είπε ότι «στη δημοκρατία όλοι είμαστε αναλώσιμοι καθώς βρισκόμαστε διαρκώς υπό την κρίση του λαού» και τα αξιώματα, όπως είπε, τα παίρνουμε ή τα χάνουμε από τον λαό.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή