ΔΕΘ 2016: Έτοιμος να πουλήσει το παραμύθι της εξόδου από τα Μνημόνια ο Τσίπρας
Είτε μέσω διαρροών από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, είτε με τοποθετήσεις υπουργικών στελεχών στα ΜΜΕ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει θέσει εδώ και δύο εικοσιτετράωρα σε εφαρμογή το σχέδιο «Επίθεση Αισιοδοξίας», διοχετεύοντας πληροφορίες για δήθεν έξοδο της Ελλάδας στις αγορές από το καλοκαίρι του 2017.
Επικοινωνιακές «πιρουέτες» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ λίγες ώρες πριν την άνοδο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη – Γιατί αρχίζει να… μυρίζει «Μνημόνιο 4»
Όλα αυτά συμβαίνουν μόλις ένα εικοσιτετράωρο προτού ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινιάσει την 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και μιλήσει στους παραγωγικούς φορείς της πόλης. Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα;
Δυστυχώς για το δίδυμο Τσίπρα – Καμμένου δεν υπάρχει κανείς νουνεχής άνθρωπος στη χώρα που να συμμερίζεται αυτή την ξαφνική χαρά και αισιοδοξία ότι πλησιάζει το τέλος των μνημονιακών «πέτρινων χρόνων». Όπως έχει επισημάνει επανειλημμένως το Newsbomb.gr, το οικονομικό επιτελείο έχει μείνει πολύ πίσω στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων που οδηγούν στην πολυπόθητη υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ και τη συνακόλουθη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Άρα, από πού πηγάζει αυτή η υπέρμετρη ευφορία από πλευράς κυβέρνησης; Γιατί, εάν προέρχεται απλώς από την τοποθέτηση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος μιλώντας στα «Νέα» είπε πως η Ελλάδα η Ελλάδα θα είναι σε θέση να βγει στις αγορές το 2017 για να δανειστεί χρήματα απευθείας από τους επενδυτές, μάλλον θα πρέπει στο Μαξίμου να είναι περισσότερο προσεκτικοί.
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Ρέγκλινγκ είναι ο τέταρτος δανειστής του περιβόητου Κουαρτέτου των Θεσμών και ο ρόλος του είναι να μπορεί να διασφαλίζει τη σταθερότητα στο οικονομικό οικοδόμημα της Ευρώπης των 27. Ο ίδιος εξέφρασε μια εκτίμηση. Τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από αυτό.
Γιατί, δεν αποκλείεται ξαφνικά να τον δούμε να αλλάζει γνώμη, ιδίως στο διάστημα 20-21 Οκτωβρίου, οπότε κι αναμένεται η ανακοίνωση της Eurostat για τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας. Έχει ξανασυμβεί μέσα σε έξι χρόνια Μνημονίων πολλές φορές αυτό και δεν είναι κάτι καινοφανές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Το νέο αφήγημα: «Κρατήστε με, για να σας βγάλω από το Μνημόνιο»
Για την κυβέρνηση, όπως φαίνεται, πάντως, αυτή και μόνο η εκτίμηση ήταν αρκετή, για να δώσει ευκαιρία στον κ. Τσίπρα να βρει ακόμη ένα εφήμερο αφήγημα, καθώς ετοιμάζει τις βαλίτσες του για τη ΔΕΘ.
Το παραμύθι της εξόδου στις αγορές αρχίζει να εξυφαίνεται με περίσσεια μαεστρία, για να πεισθεί ο Έλληνας πολίτης πως εναλλακτικές δεν υπάρχουν και πως πρέπει να διατηρηθεί ο νυν πρωθυπουργός στην καρέκλα του, εάν θέλουμε να δούμε καλύτερες ημέρες από το καλοκαίρι του ’17.
Ωραία ιστοριούλα και διασκεδαστική. Ωστόσο, δεν έχουμε ακούσει, μέχρι στιγμής, κάποιον να μας εξηγήσει πώς η Ελλάδα θα καταφέρει να αναχρηματοδοτεί το χρέος της από μόνη της με τη συνδρομή των αγορών αλλά και με ποιον τρόπο θα ξεμπερδέψει από το «Μνημόνιο 3». Με τα λόγια δουλειά δεν γίνεται και πλέον, δυστυχώς για την κυβέρνηση, ο κόσμος δεν κοιμάται τον ύπνο του δικαίου.
Επιπλέον, θα πρέπει επίπεδα τα επιτόκια δανεισμού της χώρα να βρεθούν ανάμεσα στο 4% - 5%, για να μπορέσει να αντλήσει χρήματα το ελληνικό Δημόσιο, τα οποία, όμως, και πάλι θα είναι πολύ ακριβά, εάν τα συγκρίνει κανείς με τα αντίστοιχα μηδενικά επιτόκια δανεισμού πολλών ευρωπαϊκών χωρών και το επιτόκιο 1,5% με το οποίο μας δανείζει ο ESM.
Ταυτόχρονα, το ελληνικό αξιόχρεο βρίσκεται ακόμη στα «κόκκινα» επίπεδα. Άρα από πού προκύπτει ότι πάμε ντουγρού στις αγορές να παλέψουμε με τις δικές μας δυνάμεις.
Κυβέρνηση σε απόγνωση
Δυστυχώς, η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό και απόγνωση. Με την ατζέντα της ΔΕΘ να είναι άδεια, ο πρωθυπουργός θα παίξει με ένα έωλο αφήγημα, σε μια προσπάθεια να κερδίσει πολιτικό χρόνο.
Όμως, οι δανειστές έχουν ήδη γυρίσει ανάποδα την κλεψύδρα και ζητούν από την κυβέρνηση να κάνει γρήγορα. Ωστόσο η λέξη «γρήγορα» συνεπάγεται, βάσει κάποιων «μεταρρυθμίσεων» που ζητούν οι Θεσμοί, την έννοια «επώδυνα». Το Κουαρτέτο θα επιδιώξει πάση θυσία να «βγει» το τρίτο Μνημόνιο. Έστω κι αν αυτό οδηγεί στην πυρά εκατομμύρια Έλληνες πολίτες που βιώνουν μια ασφυκτική πίεση από την υπερφορολόγηση, τη φτώχεια και την εξαθλίωση.
Όμως η φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων έχει ισοπεδωθεί. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο.
Φαύλος κύκλος
Η «Επίθεση Αισιοδοξίας» της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου γίνεται, για να χρυσωθεί το «χάπι» της αποτυχίας της. Με αυτές τις πολιτικές, η χώρα, όχι μόνον δεν βγαίνει από την κρίση, αλλά τραβάει γραμμή για ένα «Μνημόνιο 4».
Έτσι συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος μιας θλιβερής κατάστασης, για την οποία φταίνε ήδη πολλοί, αλλά κανείς από τους φταίχτες δεν παραδέχεται το λάθος του.
ΔΕΘ 2016 LIVE: Το Newsbomb.gr στην καρδιά των γεγονότων