Μητσοτάκης: Αποκατάσταση του ασύλου, όχι κατάργησή του

Την αποκατάσταση της νομιμότητας στα ελληνικά πανεπιστήμια αλλά και της επαναφοράς του «πραγματικού ασύλου ιδεών» προέταξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τοποθετήθηκε στη Βουλή επί του διυπουργικού νομοσχεδίου που ψηφίζεται σήμερα.

Μητσοτάκης: Αποκατάσταση του ασύλου, όχι κατάργησή του
5'

«Παίρνω το λόγο για να επισημαίνω κάποια κρίσιμα ζητήματα για το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και συνέχισε:

«Ας φανταστούμε τη ζωή ενός πρωτοετούς φοιτητή. Φτάνει στο πανεπιστήμιο, “ψαρωμένος” αλλά σίγουρα διψασμένος για γνώση. Τι συναντάει; Αγνώστους να περιφέρονται στη σχολή, με κλειστές βιβλιοθήκες, βρώμικους διαδρόμους και σίγουρα θα αγανακτήσει πως το εργαστήριο που ήθελε να δει πως κι αυτό έχει βάλει “λουκέτο”» είπε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε:

«Μια ανακοίνωση θα τον ειδοποιεί ότι τα μαθήματά του έχουν μεταφερθεί, επειδή έχουν καταληφθεί οι περισσότερες αίθουσες. Ναρκωτικά και μολότοφ στα υπόγεια, καθηγητές να καθυβρίζονται και να λοιδορούνται. Ύστερα από τέσσερα χρόνια θα έχει πάρει το πτυχίο του, αλλά θα έχει συμβιβαστεί. Ο φοιτητής αυτός μπορεί να είναι μεταξύ εκείνων των πολλών που συνεχίζουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό. Και εκεί θα νιώσει έκπληξη και ντροπή για πανεπιστήμια καθαρά και θα αντιληφθεί ότι ο περιθωριακός εκεί βρίσκεται πράγματι στο περιθώριο. Είναι καιρός να φωνάξουμε ότι τα πανεπιστήμια δεν είναι καταδικασμένα».

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο πανεπιστημιακό άσυλο, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «είναι καλύτερο, συνεπώς, να μιλάμε για αναγέννηση της πανεπιστημιακής ζωής. Για αποκατάσταση του ασύλου παρά για κατάργησή του. Διότι "ά-συλο" σημαίνει τον ασφαλή, τον προστατευόμενο από σύληση τόπο. Και σήμερα ας το παραδεχτούμε: οι τόποι των πανεπιστημίων έχουν συληθεί, έχουν βανδαλιστεί. Πολλά κτήρια έχουν λεηλατηθεί. Στο προαύλιο του Οικονομικού Πανεπιστημίου οι πωλητές λαθραίων εκθέτουν τα προϊόντα τους και χλευάζουν μέσα από τα κάγκελα όποιον πάει να τους ελέγξει. Ενώ έξω από το Αριστοτέλειο τα ναρκωτικά διακινούνται δημοσίως».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως είναι αδήριτη ανάγκη η αποκατάσταση της νομιμότητας αλλά και του ασύλου στα ελληνικά πανεπιστήμια. «Στα υπόγεια των ιδρυμάτων ανακαλύπτονται αποθήκες πυρομαχικών. Και σχολές ολόκληρες έχουν μετατραπεί σε γιάφκες βίας των κουκουλοφόρων. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα! Και σ’ αυτή δίνουν άσυλο και ατιμωρησία όσοι αντιδρούν στη νέα ρύθμιση».

Ο ίδιος διερωτήθηκε πώς «μπορούμε να μιλάμε για "δημόσιο" πανεπιστήμιο, όταν αυτό παραμένει αποκλεισμένο από τον «Δήμο»; Πώς αναφερόμαστε στο «δημοκρατικό» πανεπιστήμιο, όταν αυτό δεν ανήκει στους πολλούς, αλλά το ελέγχουν οι λίγοι;».

«Και νοείται, άραγε, σύγχρονο Κράτος Δικαίου, όταν η επικράτειά του περιλαμβάνει «νησίδες» ανομίας, αυταρχισμού και βίας;», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Ο στόχος μας, λοιπόν, είναι να απελευθερωθούν δυνάμεις των πανεπιστημίων που σήμερα είναι φυλακισμένες», είπε.

Εξάλλου, αναφερόμενος στην προστασία των σχολών, είπε πως η κυβέρνηση «δεν θέλει αστυνόμους στα πανεπιστήμια». Και τόνισε: «Θέλουμε, όμως, να διώξουμε από εκεί τους κουκουλοφόρους που αστυνομεύουν τη ζωή των φοιτητών. Τουλάχιστον όσοι φορούν στολή και εθνόσημο είναι όργανα της Δημοκρατίας και απολογούνται σε αυτήν. Ενώ οι γνωστοί-άγνωστοι τραμπούκοι υπηρετούν μόνο σκοτεινά συμφέροντα».

Διαχρονικές οι ευθύνες για το άσυλο

Ο πρωθυπουργός επέμεινε πως η κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια «έφτασε στο απροχώρητο» και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εδώ υπάρχουν διαχρονικές και διακομματικές ευθύνες. Κι εμείς αποδεχόμαστε το δικό μας μερίδιο».

Υπό το πρίσμα αυτό, όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, «η συζήτηση, για το λεγόμενο άσυλο -αν θέλουμε να είναι ουσιαστική- προϋποθέτει τολμηρές παραδοχές. Και διάθεση να δώσουμε λύση. Να διεξαχθεί χωρίς πυροτεχνήματα -όπως αυτό περί δήθεν σεβασμού του ασύλου από τους Ναζί, στην κατοχή. Κάτι τέτοιο όχι μόνο είναι ανιστόρητο, αλλά εξισώνει τις δυνάμεις κατοχής του φασισμού με τη νόμιμη εξουσία ενός δημοκρατικού κράτους. Να αποφύγει, επίσης, την ψεύτικη ωραιοποίηση της κατάστασης στ’ όνομα κάποιων ιδεολογικών εμμονών. Γιατί είναι παγίδα που εξωραΐζει τις δυσκολίες. Αποθρασύνει τους υπεύθυνους».

Τα τέσσερα σημεία της διάταξης για το άσυλο

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του επί του ασύλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στα τέσσερα σημεία που περιλαμβάνει η κυβερνητική διάταξη.

  • Την γνώση. «Γιατί είναι καθεστώς, πλέον, διάφορες μικροομάδες να διαλύουν, όποτε θέλουν, τα μαθήματα των σπουδαστών».
  • Την έρευνα. «Γιατί ποιος εγγυάται, σήμερα, ότι μία Σχολή μπορεί να οργανώσει ένα επιστημονικό συνέδριο με διαφορετικές απόψεις;»
  • Τον Πολιτισμό. «Γιατί πολλά ιδρύματά μας αποτελούν ιστορικά μνημεία ολόκληρης της χώρας που πρέπει να προστατεύονται!»
  • «Αλλά και τα χρήματα των φορολογουμένων». Γιατί οι βανδαλισμοί κοστίζουν.

«Όταν μιλάμε, λοιπόν, για κατάργηση του «ασύλου ανομίας», μιλάμε για την απαγόρευση της παραβατικής δράσης μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους. Γιατί και αυτοί είναι δημόσιος χώρος. Όπως, ακριβώς, οι δρόμοι και οι πλατείες μας. Όπου, σε περίπτωση κινδύνου, όλοι καλούμε την βοήθεια της αστυνομίας. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Μιλάμε, όμως, και για την απαγόρευση της δυνατότητας να καταφεύγουν εκεί όσοι παρανομούν. Όποιος θέλει τέτοια ασυλία, υποστηρίζει την ατιμωρησία. Βοηθά στην μετατροπή των πανεπιστημίων σε ορμητήρια βίας», είπε ο πρωθυπουργός.

Για να συνεχίσει, λέγοντας: «Όσοι κινδυνολογούν ότι τάχα η αστυνομία θα μπαίνει, κάθε τόσο, στα πανεπιστήμια, ας αναλογιστούν ότι έχουν ήδη κάνει μία σοβαρή δημοκρατική υποχώρηση.Τα έχουν αποδεχθεί ως δεδομένα «φρούρια» που έχουν κατακτηθεί και ανήκουν σε «κάποιους» άλλους –πέραν των φοιτητών και των καθηγητών τους. Το πρόβλημα είναι όσο ποτέ επίκαιρο γιατί η ζωή απέδειξε ότι η δημόσια ανοχή το κλιμακώνει. Και, κυρίως, μεταλλάσσει επικίνδυνα την ποιότητά του: Θυμίζω ότι από τις ολιγόωρες και συμβολικές καταλήψεις φοιτητικών παρατάξεων, πήγαμε στην μόνιμη εγκατάσταση εξωπανεπιστημιακών στις σχολές. Και φτάσαμε στη μόνιμη παρουσία παραεμπόρων ή διακινητών ουσιών στα ιδρύματα. Από τις λεκτικές αντιπαραθέσεις, περάσαμε στα ρόπαλα και στις μολότοφ. Η φωνή έγινε γροθιά και η γροθιά φονική βόμβα. Για να καταλήξουμε, εν τέλει, στις ένοπλες παρελάσεις κάποιων που αυτοαποκαλούνται "αναρχικοί". Συνεπώς, όσο δεν αντιμετωπίζεται, η πληγή διευρύνεται και κακοφορμίζει».

Δείτε την ομιλία του Πρωθυπουργού

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή