Ο Μητσοτάκης ποντάρει στην οικονομία: Κατοχυρώνει Συνταγματικά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Με δεδομένη την δυσφορία των πολιτών για την διαχείριση στο μεταναστευτικό η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα, φέρνοντας μπροστά τις οικονομικές δεσμεύσεις - Το κυβερνητικό επιτελείο ανακοίνωσε την Τρίτη τόσο τη συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το οποίο θα αποτελέσει ασπίδα για 800 χιλιάδες οικονομικά αδυνάμους, όσο και τα διευρυμένα κριτήρια για τη χορήγηση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης, ενώ σήμερα, Τετάρτη, παρουσιάζεται το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής – προσφυγικής κρίσης με αλλαγή της πολιτικής που ακολουθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο Μητσοτάκης ποντάρει στην οικονομία: Κατοχυρώνει Συνταγματικά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS
3'

Στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Ζάγκρεμπ θα δώσει το «παρών» σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πρόκειται να αναφερθεί στο προσφυγικό ζήτημα που ταλανίζει τη χώρα στις παρεμβάσεις του στα διάφορα προγραμματισμένα πάνελ ομιλητών.

Την ίδια ώρα, δίνει προτεραιότητα και στην οικονομία για να αναδείξει τα θετικά της σημεία ώστε η οικονομική πολιτική και το προσφυγικό να μην επηρεάσουν τη συνολική εικόνα της κυβέρνησης.

Έτσι, σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο, ο πρωθυπουργός κατά τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στη Βουλή θα κατοχυρώσει συνταγματικά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, την ασφάλεια δηλαδή των πιο αδύναμων πολιτών.

Στο άρθρο 21, παράγραφος 1 του Συντάγματος, το οποίο αναφέρεται στα κοινωνικά δικαιώματα, η ΝΔ προτείνει την προσθήκη:

«Το κράτος μεριμνά για την διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».

Στη ουσία πρόκειται για την πάγια μέριμνα του ελληνικού κράτους στους πιο αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας για τη διασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης, μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Σύμφωνα με στοιχεία από κυβερνητικές πηγές, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αφορά σε αυτή τη φάση 240.000 νοικοκυριά και καλύπτει συνολικά 450.000 άτομα. Ο μέσος όρος παροχής ανά νοικοκυριό είναι 213 ευρώ μηνιαίως. Το ετήσιο εγγυημένο ποσό για ζευγάρι με ενήλικο μέλος είναι 4.800 ευρώ.

Όπως αναφέρει και σε σχετικό ρεπορτάζ το CNN GREECE η κυβέρνηση, παράλληλα, υπενθυμίζει ότι «σε μια εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στα… κεραμίδια εναντίον της υλοποίησής του. Η προηγούμενη κυβέρνηση, παρότι εξελέγη δήθεν με τη σημαία της προστασίας των πλέον αδύναμων πολιτών, τάχθηκε από την αρχή κατά της εφαρμογής αυτού του μέτρου που προσέφερε στήριξη σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες».

Επίσης σημειώνει ακόμη, ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όταν ανέλαβε την εξουσία, πάγωσε την εφαρμογή του μέτρου.

Στη συνέχεια, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαναγκάστηκε να υιοθετήσει το μέτρο λόγω πιέσεων της τρόικας καθώς ήταν η εποχή που η κυβέρνηση εφήρμοζε το νέο κύμα της υπερφορολόγησης και της περικοπής του ΕΚΑΣ που έπληττε τη μεσαία τάξη και τους πλέον αδύναμους εισοδηματικά πολίτες με άμεσους και έμμεσους φόρους. Όπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς άλλαξε το όνομα του μέτρου, το βάφτισε Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και κατόπιν πανηγύριζε για την εφαρμογή του παρουσιάζοντάς το ως δικό του».

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να διατίθεται για αυτό τον σκοπό το 0,5% του ΑΕΠ και για αυτό τα επόμενα χρόνια τα κονδύλια για το εγγυημένο εισόδημα θα αυξηθούν στο 1 δισ. ευρώ ετησίως και θα αφορούν 800.000 πολίτες.

Διαβάστε επίσης:

Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Τα κριτήρια, οι δικαιούχοι και τα ποσά

Προσφυγικό: Πού θα δημιουργηθούν κλειστά κέντρα φιλοξενίας - Σήμερα (20/11) οι ανακοινώσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή