MKO με ονοματεπώνυμα: Αλλάζει το πλαίσιο λειτουργίας τους στα νησιά
Ειδική αναφορά έκανε στην τροπολογία για τη συγκρότηση ειδικού μητρώου καταγραφής Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), που ψηφίζεται σήμερα, Τρίτη, στη Βουλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, «στόχος είναι να υπάρξει έλεγχος στη δράση εκατοντάδων ΜΚΟ που λειτουργούν στη χώρα μας. Στο μητρώο αυτό θα καταχωρούνται τα μέλη, οι υπάλληλοι, αλλά και οι συνεργάτες των Οργανώσεων, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία, καθώς πολλές ΜΚΟ συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά άλλες λειτούργησαν με προβληματικό και παρασιτικό τρόπο».
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνουν, πως με την τροπολογία που ψηφίζεται απόψε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, συστήνεται για πρώτη φορά στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, Μητρώο Μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης, καθώς και των μελών, των υπαλλήλων και των συνεργατών τους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Υπογραμμίζουν πως η ρύθμιση προβλέπει, για πρώτη φορά, ως προϋπόθεση εγγραφής των ελληνικών και ξένων ΜΚΟ στο Μητρώο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, την ανάγκη καταχώρισης και πιστοποίησης και των φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται σε αυτές, με ονοματεπώνυμο.
«Μέλη, υπαλλήλους και συνεργάτες έχουν υποχρέωση να δηλώσουν και οι ήδη εγγεγραμμένες ΜΚΟ σε προθεσμία τριών μηνών», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, «ο έλεγχος από την Πολιτεία σε ατομικό επίπεδο θα είναι ενδελεχέστερος. Κανένα πρόσωπο δεν θα μπορεί να δραστηριοποιείται σε δομές ή στις ακτές, χωρίς να διαθέτει σχετική πιστοποίηση/ ταυτότητα από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι ΜΚΟ θα έχουν την υποχρέωση να δηλώνουν τα άτομα (μέλη, υπαλλήλους, συνεργάτες) που θα δραστηριοποιούνται και πού, ενώ αυτά θα πρέπει να φέρουν ταυτότητα μέλους/ πιστοποίηση για να δραστηριοποιούνται».
Όπως προβλέπεται, θα οριστεί ειδικός γραμματέας ΜΚΟ, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση του Μητρώου, ενώ με υπουργική απόφαση θα εξειδικευτούν οι προϋποθέσεις εγγραφής και διαγραφής των μελών από το Μητρώο.
Οι κυβερνητικές πηγές κάνουν μάλιστα αναφορά σε ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα, τονίζοντας ότι «οι προηγούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες (2016, 2018) που αφορούσαν τη σύσταση Εθνικού Μητρώου Ελληνικών και Ξένων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν σε δράσεις κοινωνικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα και τη λειτουργία τους, δεν προέβλεπαν κανόνες διαπίστευσης/ πιστοποίησης για τα φυσικά πρόσωπα».
Διαφωνεί αλλά ψηφίζει «παρών» ο ΣΥΡΙΖΑ
Για παλινωδίες της κυβέρνησης στο Προσφυγικό κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιδρώντας στις κυβερνητικές προτάσεις, δηλώνοντας ωστόσο ότι θα ψηφίσει «παρών» στη Βουλή.
Σύμφωνα με τον τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ψυγοχιό, η κυβέρνηση προσπαθεί να συμμαζέψει σοβαρά λάθη έξι μηνών στην πολιτική της, με κορυφαίο την κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
«Με την Τροπολογία η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται μετά από μήνες την ανάγκη για ανταποδοτικού χαρακτήρα επιχορηγήσεις στους Δήμους που διατηρούν στα όρια ευθύνης τους ανοικτές δομές φιλοξενίας, κίνηση που αποτελούσε μέρος του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη των Δήμων και των τοπικών κοινωνιών και ένταξη των αιτούντων άσυλο στην κοινωνική ζωή» αναφέρει ο κ. Ψυχογιός.
Όπως αναφέρει, «θεωρείται δεδομένο, βέβαια, ότι δεν μπορούμε να στηρίξουμε διατάξεις όπως είναι αυτή που προβλέπει τη δημιουργία νέων ΠΡΟΚΕΚΑ για την γενικευμένη κράτηση ακόμα και ευάλωτων ομάδων έως και 36 μήνες, τη στιγμή που δεν γίνεται πουθενά λόγος για ανοικτές Δομές Φιλοξενίας, διαμερίσματα, ξενοδοχεία κλπ. Επίσης, τη στιγμή που το συγκεκριμένο σχέδιο έχει συγκεντρώσει τα πυρά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανθρωπιστικών οργανώσεων αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης και που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατυπώνει σοβαρές ενστάσεις για την χρηματοδότηση κλειστών κέντρων – φυλακών».
Τέλος, σε ό,τι αφορά στην δημιουργία μητρώου εργαζομένων και συνεργατών των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό και την ένταξη, ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι συσταθεί Μητρώο ΜΚΟ επί ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που η ΝΔ κατάργησε.
«Το Μητρώο θα μπορούσε να εμβαθύνει όσον αφορά τον έλεγχο των Οργανώσεων που έχουν ενταχθεί σε αυτό, περιλαμβάνοντας και διαδικασία αποπομπής όταν αυτό χρειάζεται, χωρίς όμως γενικεύσεις και αυθαιρεσίες όπως προβλέπεται ένα κράτος δικαίου».
Για όλους τους παραπάνω λόγους, καταλήγει η ανακοίνωση του αρμόδιου τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, «ψηφίζουμε ‘παρών’ στην τροπολογία και αναμένουμε από την κυβέρνηση ουσιαστικές κινήσεις για την διαχείριση του προσφυγικού».
Πηγή: Cnn.gr