Οι 9 ½ εβδομάδες της κυβέρνησης Παπαδήμου
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», από σήμερα και μέχρι τις 15 Μαρτίου θα πρέπει να πληρωθεί (ή να κουρευτεί) το ομόλογο των 14,5 δισ. ευρώ, εν μέσω συζητήσεων της Ελλάδας τόσο με τους δανειστές για τη νέα δανειακή σύμβαση όσο και με τους ιδιώτες για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.
Κι ενώ στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση επικρατεί αναβρασμός, ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος έχει θέσει τρεις προτεραιότητες: πρώτον, την κυβερνητική σταθερότητα και την αποτροπή των πρόωρων εκλογών, δεύτερον, την πραγματοποίηση ενός δεύτερου «κύματος» εσωτερικής υποτίμησης και τρίτον, την εξασφάλιση δεσμεύσεων από τους δανειστές ότι η χρεοκοπία θα είναι ελεγχόμενη και η ανταλλαγή ομολόγων οργανωμένη.
Τις τελευταίες ημέρες ο κ. Παπαδήμος είχε τηλεφωνικές επαφές με την Άνγκελα Μέρκελ, το Νικολά Σαρκοζί, το Μάριο Ντράγκι, την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Οι επαφές αυτές δεν ανακοινώθηκαν, ενώ ο πρωθυπουργός προγραμματίζει συνομιλίες σε ανώτατο επίπεδο με το Λευκό Οίκο.
Στόχος των επαφών είναι να υπάρξουν πιέσεις των ξένων κυβερνήσεων προς τους ιδιώτες, για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, αλλά και το ΔΝΤ, ώστε να μην υπάρξει νέα αυστηροποίηση των κριτηρίων για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Επίσης, ο κ. Παπαδήμος επιχειρεί να εξασφαλίσει στήριξη, ώστε, αν χρειαστεί, ο χαρακτήρας της αναδιάρθρωσης από εθελοντικός να καταστεί υποχρεωτικός.
Βάσει των εκτιμήσεων, αν η Βουλή επικυρώσει τη δεύτερη δανειακή σύμβαση, θα υπάρξουν και τα κεφάλαια για την πραγματοποίηση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στο επιθυμητό ποσοστό, μια διαδικασία που θα διαρκέσει για τρεις εβδομάδες περίπου.
Άλλωστε, το «καλό σενάριο» προβλέπει την ψήφιση πρώτα μιας σύμβασης για τη χρηματοδότησης του PSI, ενώ μετά την ολοκλήρωσή του, θα ψηφιστεί μια δεύτερη σύμβαση για την έγκριση του ακριβούς ύψους των κεφαλαίων που θα χρειαστεί το κράτος μέχρι το 2015.