Μητσοτάκης για κατώτατο μισθό: Υπομονή μέχρι τον Ιούνιο - Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα
«Εμείς πιστεύουμε στην παραγωγή νέου πλούτου στον οποίο θα έχουν μερίδιο όλοι. Δεν πιστεύουμε ότι τα προσωρινά επιδόματα ανακούφισης αποτελούν τη λύση στα προβλήματα της κοινωνικής ανισότητας. Η καλύτερη κοινωνική πολιτική στη χώρα είναι η δημιουργία πολλών καλών νέων θέσεως εργασίας», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του, κατά τη συζήτηση στη Βουλή με αντικείμενο την κυβερνητική πολιτική για τα εργασιακά θέματα.
Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε «Δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις. Δεν μπορούν όμως να υπάρχουν ακμαίες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους. Αυτή ήταν και η Συμφωνία Αλήθειας που υπογράψαμε με τον κόσμο των επιχειρήσεων προεκλογικά. Είπα ξεκάθαρα ότι εμείς μειώνουμε τους φόρους, απλοποιούμε το αδειοδοτικό περιβάλλον, διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις στο μέτωπο της ρευστότητας και οι επιχειρήσεις με τη σειρά τους έχουν υποχρέωση να επενδύουν στην πατρίδα μας και πρωτίστως να φροντίζουν τους εργαζόμενους τους. Αυτή τη Συμφωνία αλήθειας τηρούμε απαρέγκλιτα στους επτά μήνες που είμαστε στην κυβέρνηση» είπε ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.
«Η προηγούμενη κυβέρνηση μας κληρονόμησε υπερφορολόγηση εργασίας. Εμείς την μειώνουμε αρχίζοντας από τους χαμηλόμισθους. Την ενισχύουμε και στους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Η πολιτική μας έχει έντονο κοινωνικό περιεχόμενο και πρέπει να αντανακλάται στο εισόδημα των εργαζομένων» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναφορικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού τόνισε πως ο κ. Μητσοτάκης είπε «έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την αύξησή του μέσω συζήτησης με τους κοινωνικούς εταίρους ωστόσο σας συστήνω υπομονή μέχρι τον Ιούνιο όταν και θα έχουν καθαρή εικόνα για την πορεία της οικονομίας» διευκρίνισε.
Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός μίλησε ανακρίβειες αλλά και ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Μητσοτάκης αρίθμησε 6 ψέμματα της προηγούμενης κυβέρνησης για τα εργασιακά
- 1ο ψέμα: Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται πως υπάρχει αύξηση της ανεργίας. Η ανεργία υποχώρησε από το 18 στο 16%.
- 2ο ψέμα: Ότι υπάρχει ρεκόρ απολύσεων. Η αλήθεια είναι πως οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν. Οπως περισσότερες είναι και οι επιχειρήσεις που τους απασχολούν.
- 3ο ψέμα: Ότι υποβαθμίζεται η Επιθεώρηση Εργασίας. Η αλήθεια είναι ότι έγιναν 1.000 περισσότεροι έλεγχοι σε σχέση με αυτούς επί ΣΥΡΙΖΑ.
- 4ο ψέμα: Ότι χάνονται μόνιμες θέσεις εργασίας έναντι της εποχικής. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε περισσότερους μόνιμους εργαζόμενους. Υπάρχει αύξηση της πλήρους απασχόλησης.
- 5ο ψέμα: Ότι καταστρατηγούνται οι συλλογικές συμβάσεις. Η αλήθεια είναι ότι μόνο σε επιχειρήσεις με την σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων για να αποφευχθεί η κατάρρευση γίνεται εξαίρεση από τις προβλέψεις.
- 6ο ψέμα: Ότι δεν έγινε επέκταση των συμβάσεων στο Δημόσιο. Και ο κ. Τσίπρας αναρωτιέται τι γίνεται με τους επιστήμονες που εντάσσονται στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Δεν γνωρίζετε ότι οι εργαζόμενοι αυτοί υπέγραψαν σύμβαση ορισμένου χρόνου. Και ότι δεν προβλέπεται με την δική σας σύμβαση ότι δεν προβλέπεται παράταση;
«Εξακολουθείτε κύριε Τσίπρα να κοροϊδεύετε τους συμπολίτες μας κλείνοντας το μάτι σε βολέματα. Να ποιος πρεσβεύει το παλιό και ποιος το νέο.Η ευημερία εξαρτάται από το αν δημιουργούνται πιο πολλές και καλύτερες θέσεις εργασίας. Ο ιδιωτικός τομέας θα δώσει τη λύση στην ανεργία και όχι οι προσλήψεις στο Δημόσιο που εξυπηρετούν πλασματικές ανάγκες» τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Κυβερνητικά στελέχη για τον κατώτατο μισθό έχουν δηλώσει πως επιδίωξη αποτελεί οι αυξήσεις να είναι διπλάσιες του ρυθμού ανάπτυξης.
Η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά έκανε λόγο για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 703 ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία.
Την τελευταία λέξη για το συγκεκριμένο θέμα την έχει το υπουργείο Εργασίας, με τη σχετική απόφαση να λαμβάνεται μετά από διαβουλεύσεις, εκθέσεις και επιτροπές.
Με δεδομένο ότι ο ρυθμός ανάπτυξης τοποθετείται στο 2,8% από την κυβέρνηση και στο 2,2% με 2,5% από την Τράπεζα της Ελλάδος κι άλλους οργανισμούς, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση του κατώτατου μισθού περί το 5%, δηλαδή να διαμορφωθεί στα 682 ευρώ από 650 ευρώ που είναι σήμερα.
Πάντως τόσο τα στελέχη της κυβέρνησης όσο και οι εργοδότες δεν αποκλείουν μια αύξηση για φέτος της τάξεως του 4-5%, δηλαδή αύξηση από 26 ως 32 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί μεταξύ 676 - 682 ευρώ.
Μία ενδεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού θα επηρεάσει 700.000 εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ για πλήρη απασχόληση ή εργάζονται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και απολαβές ακόμη και κάτω των 500 ευρώ μηνιαίως, οι οποίες όμως εξαρτώνται από το ύψος του κατώτατου μισθού.
Όμως ο αριθμός αυτών που θα ωφεληθούν θα είναι μεγαλύτερος, καθώς με τον κατώτατο μισθό συνδέονται και περισσότερα από 20 επιδόματα, μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας, το επίδομα αφερεγγυότητας εργοδότη και τα επιδόματα μαθητείας και ασκούμενων φοιτητών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης: Ψεύτης ο Τσίπρας – Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα