Κορονοϊός: Μείνετε όλοι σπίτι - Όλα τα μέτρα για καταστήματα, σούπερ μάρκετ, Μέσα Μεταφοράς
Κοροναϊός: Μένουμε σπίτι. Αυτή είναι η φράση που πρέπει να βάλουμε πολύ καλά στο μυαλό μας, προκειμένου να επιστρέψουμε σε λίγο καιρό και πάλι στην καθημερινότητά μας. Δείτε ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσουμε ευλαβικά για το επόμενο διάστημα λόγω κορονοϊού. Δείτε αναλυτικά τη λίστα με όσα καταστήματα κλείνουν και όσα παραμένουν ανοιχτά και τι θα ισχύει για σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, Μέσα μεταφοράς και πτήσεις.
Η μάχη με τον φονικό κορονοϊό πρέπει να κερδηθεί, το παράδειγμα της Ιταλίας τρομάζει και η κυβέρνηση λαμβάνει από σήμερα δραστικά μέτρα, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του.
Ποια μαγαζιά και καταστήματα έκλεισαν - Ποια είναι ανοιχτά
Μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας για 14 μέρες ξεκινώντας από το Σάββατο 14 Μαρτίου, των παρακάτω:
- Εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα (shops in a shop), εκπτωτικά χωριά
- Καφετέριες, καφενεία, μπαρ και επιχειρήσεις εστίασης με εξαίρεση τις υπηρεσίες delivery και take-away
- Κέντρα διασκέδασης
- Κινηματογράφοι, θέατρα, αίθουσες θεαμάτων
- Βιβλιοθήκες
- Μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι
- Πρακτορεία τυχερών παιγνίων, καζίνο, λέσχες παιγνίων με την εξαίρεση τους πλανόδιους πωλητές και τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια
- Αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικοί όμιλοι, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία (εξαιρούνται οι ανοιχτοί χώροι μεμονωμένης άθλησης όπως θα διευκρινιστεί στην ΚΥΑ)
- Θεματικά πάρκα (λούνα πάρκ κλπ) / εξαιρούνται οι δημόσιοι ανοιχτοί χώροι αναψυχής.
- Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής-μασάζ, οίκοι ανοχής, κέντρα δερματοστιξίας (τατουάζ) και τρυπήματος δέρματος/σώματος
*Οι επιχειρήσεις διατηρούν τη δυνατότητα να εκτελούν διοικητικές ή άλλες εργασίες κεκλεισμένων των θυρών με την τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής.
Μένουν ανοιχτά (ενδεικτικά):
- Λιανεμπόριο με εξαίρεση τα ανωτέρω
- Λιανεμπόριο τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ)
- Λαϊκές αγορές
- Φούρνοι και ζαχαροπλαστεία χωρίς τραπεζοκαθίσματα
- Φαρμακεία
- Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας
- Καφετέριες κατά το μέρος που κάνουν διανομή προϊόντων και takeaway
- Ξενοδοχεία (αυστηρά για εξυπηρέτηση των τουριστών με τη δυνατότητα delivery και take away από το μπαρ ή το εστιατόριο που λειτουργεί εντός)
- Τράπεζες (με ειδικές οδηγίες για άδεια παρουσίας έως 5 άτομα σε κάθε κατάστημα / γκισέ με μέτρα προστασίας, δυνατότητα επιμήκυνσης ωραρίου και καταβολή συντάξεων σε περισσότερες ημέρες / λειτουργίες πχ δανείων σε απογευματινές ώρες και σύσταση για διαδικτυακές συναλλαγές)
- Τηλεφωνικά κέντρα με ειδικές οδηγίες για κατάλληλη απόσταση και μέτρα υγιεινής των εργαζομένων
Διαβάστε αναλυτικά:
Ποια καταστήματα και μαγαζιά έκλεισαν, ποια είναι ανοιχτά
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ
- Δείτε LIVE την εξάπλωση του ιού
- Συμπτώματα και μετάδοση - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
- Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα - Πόσο διαρκεί η επώαση
- Αυτά είναι τα νοσοκομεία αναφοράς σε όλη την Ελλάδα
- Αυτό είναι το τηλέφωνο που πρέπει να καλέσετε σε περίπτωση ανάγκης
Σούπερ μάρκετ - Τι θα γίνει με το ωράριο
Από Δευτέρα, 16/03 θα υπάρχει έλεγχος εισόδου στα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος μιλώντας στο OPEN TV ανακοίνωσε το νέο μέτρο προκειμένου να αποτραπούν κρούσματα κορονοϊού.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ανάλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος θα μπαίνει ανάλογος αριθμός καταναλωτών, με βάση τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα.
Από εκεί και πέρα, τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν και ως delivery, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
Κλειστές αγορές - Ποιες αναστέλλουν τη λειτουργία τους
Όπως έγινε γνωστό αναστέλλεται από σήμερα (14/03), η λειτουργία Κυριακάτικων Αγορών, Εμποροπανηγύρεων και Αγορών των Καταναλωτών.
Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ανακοίνωσαν την αναστολή λειτουργίας:
- Των Αγορών των Καταναλωτών (άρθρο 37/ Ν. 4497/2017)
- Των Εμποροπανηγύρεων, των Κυριακάτικων αγορών, των Χριστουγεννιάτικων και Πασχαλινών αγορών, λοιπών οργανωμένων αγορών (άρθρο 38/ Ν. 4497/2017)
- Ενδεικτικά η απόφαση αφορά αγορές όπως του Σχιστού και του Ελαιώνα.
Επιπρόσθετα:
- Η παράγραφος 2 του άρθρου 30 Ν. 4497/2017 (αναλογία διατιθέμενων προϊόντων ανά είδος) αναστέλλεται.
Η αναστολή λειτουργίας ισχύει από σήμερα (14.03.2020).
Κλείνουν όλες οι οργανωμένες παραλίες και τα χιονοδρομικά με εντολή του πρωθυπουργού
Εντολή να κλείσουν από την Κυριακή (15/03) οι οργανωμένες παραλίες και τα χιονοδρομικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από τις εικόνες ανευθυνότητας που παρουσιάστηκαν σήμερα.
«Μόλις έδωσα εντολή να κλείσουν αύριο όλες οι οργανωμένες παραλίες και τα χιονοδρομικά κέντρα. Η κατάσταση είναι σοβαρή και απαιτεί υπευθυνότητα από όλους. Αποφεύγουμε τους δημόσιους χώρους με πολύ κόσμο. Ας σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων», ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πρόσθετα μέτρα σε αεροδρόμια και ΜΜΜ
Σε εγρήγορση και σε συνεχή επαφή με τις διοικήσεις των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, τα αεροδρόμια της χώρας, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και τις αεροπορικές εταιρείες βρίσκεται το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας από την εξάπλωση του κορονοϊού για την ασφάλεια των επιβατών και των εργαζομένων.
Μάλιστα, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη που έγινε το Σάββατο (14/03) στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από τις 20.00 το βράδυ του Σαββάτου έκλεισε οριστικά η αεροπορική σύνδεση με Ιταλία, καθώς σταματούν όλες οι πτήσεις από και προς τη γειτονική χώρα. Υπενθυμίζεται ότι ήδη με απόφαση της ΥΠΑ είχαν αποκλειστεί οι πτήσεις από και προς Μιλάνο από όλα τα αεροδρόμια της χώρας μας.
Σε ο,τι αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εξακολουθούν να λειτουργούν, καθώς, άλλωστε, επιτελούν κρίσιμο κοινωνικό έργο. Να σημειώσουμε πως αυτή την εβδομάδα, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Μεταφορών, η κίνηση των επιβατών σημείωσε πτώση κατά 50% και μετά τα τελευταία περιοριστικά μέτρα η πρόβλεψη είναι πως θα πέσει ακόμη περισσότερο. Ως εκ τούτου η πληρότητα των οχημάτων (συρμών, λεωφορείων, τρόλεϋ) μειώνεται συμβάλλοντας έτσι στην αποφυγή του συνωστισμού.
Στο μεταξύ για να αποφεύγεται ο συνωστισμός των επιβατών έχει ανασταλεί η εφαρμογή του μέτρου της εισόδου από την μπροστινή πόρτα σε λεωφορεία και τρόλεϊ. Παρόλα αυτά, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών συνιστά στο επιβατικό κοινό να μη χρησιμοποιεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εάν έχει έστω και ήπια συμπτώματα, να αποφεύγει τις άσκοπες μετακινήσεις, καθώς και να περιμένει τον επόμενο συρμό ή λεωφορείο εάν διαπιστώσει ότι είναι πλήρες.
Μάλιστα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής έχει απευθύνει έκκληση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών και να αποφεύγουν τη χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με την εμφάνιση οποιουδήποτε συμπτώματος.
Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, όπως επισημαίνει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, λαμβάνει μέτρα ώστε να παραμείνουν ανοιχτά και να λειτουργούν με ασφάλεια τα αεροδρόμια της χώρας. Οι κρίσιμες υπηρεσίες, δηλαδή ο Πύργος Ελέγχου και ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας, θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά για λόγους ασφαλείας, ενώ οι μη κρίσιμες υπηρεσίες θα λειτουργήσουν από την Τρίτη (17/03) με το 50% του προσωπικού, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης διάδοσης του ιού. Επίσης, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας θα ζητήσει τις επόμενες ημέρες οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια που έρχονται σε επαφή με το κοινό (για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στο check in, τον έλεγχο και την παραλαβή των αποσκευών, οι security και οι εργαζόμενοι που πραγματοποιούν έλεγχο) να εξοπλιστούν με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας σύμφωνα με τις συστάσεις του ΕΟΔΥ (γάντια, μάσκες).
Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά
Προσοχή! Τι ισχύει για τους εργοδότες και τους εργαζόμενους - Εγκύους και ευπαθείς ομάδες
«Μπροστά σε αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση, οι πολίτες μπορούν να αισθάνονται πιο ασφαλείς και σίγουροι, γιατί δίπλα τους βρίσκεται μία κυβέρνηση που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και παίρνει αποφάσεις προς όφελος της κοινωνίας συνολικά», δηλώνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή την έκδοση της εγκυκλίου σχετικά με τα έκτακτα και προσωρινά μέτρα στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού.
«Στο πλαίσιο αυτό, καλύπτουμε τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και τις εγκύους» τονίζει ο κ. Βρούτσης.
Συγκεκριμένα, με την εγκύκλιο, παρέχονται ειδικές διευκρινίσεις για τα έκτακτα και τα προσωρινά μέτρα, καθώς και για τα προληπτικά μέτρα, που υποχρεώνονται να λαμβάνουν οι εργοδότες, στο πλαίσιο των οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την πρόληψη των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού και σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Νόμων για την Υγεία και Ασφάλεια εργαζομένων.
Οι διευκρινίσεις της εγκυκλίου εξειδικεύουν τις υποχρεώσεις των εργοδοτών:
α) Για την αναστολή διοικητικών υποχρεώσεων σχετικά με το ωράριο εργασίας των εργαζομένων.
β) Για τη δυνατότητα του εργοδότη να θέτει μονομερώς τους εργαζόμενους σε σύστημα εξ αποστάσεως εργασία.
γ) Για τη χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους γονείς, των οποίων τα παιδιά είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης και σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής, ανεξαρτήτως του ορίου ηλικίας τους ή είναι άτομα με αναπηρία και είναι ωφελούμενα σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους.
δ) Για την απομάκρυνση εργαζομένων από τους χώρους εργασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Μέριμνα για τις εγκύους Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενους οι οποίοι εμπίπτουν στην περιπτωσιολογία συμπτωμάτων οι ίδιοι ή τα οικεία τους πρόσωπα και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, πρέπει να παραμείνουν κατ' οίκον, υποχρεούται να αποδεχθεί την αποχή τους από τα εργασιακά καθήκοντά τους άμεσα από τη στιγμή που θα έρθει σε γνώση του το γεγονός, στο πλαίσιο τόσο των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας αφενός μεν του ίδιου του εργαζομένου αφετέρου δε των λοιπών εργαζομένων, του εργοδότη και ασφαλώς των τρίτων στο χώρο εργασίας, για την αντιμετώπιση μετάδοσης του κορονοϊού, όσο και της υποχρέωσής του για την προστασία του εργαζομένου και των τρίτων για ζητήματα υγείας, σύμφωνα με την ήδη ισχύουσα νομοθεσία.
Για τη μεγαλύτερη προστασία απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού, συστήνεται η απομάκρυνση των εγκύων εργαζόμενων γυναικών, λόγω του ενδεχόμενου κινδύνου για τις ίδιες και για το κυοφορούμενο έμβρυο. Απομάκρυνση από την εργασία εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες Για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, των οποίων η κατάσταση της υγείας ενδέχεται να τεθεί σε κίνδυνο, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, εφαρμόζονται αναλογικά τα προβλεπόμενα για τους εργαζόμενους σε κατ' οίκον παραμονή για προληπτικούς λόγους. Επισυνάπτεται η εγκύκλιος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κοροναϊός: Μεγάλη προσοχή - Έτσι θα «σκοτώσετε» τον ιό (pics)