Πρόθεση της κυβέρνησης να διορθωθούν τα προβλήματα της Υγείας

Με την καλή επιδημιολογική πορεία της χώρας να εδραιώνεται περαιτέρω παρά την άρση των περιοριστικών μέτρων, η κυβέρνηση κερδίζει καθημερινά χρόνο ώστε να συνεχιστεί η θωράκιση του συστήματος υγείας, για ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα κορονοϊού που είναι πιθανό να εκδηλωθεί το επόμενο φθινόπωρο-χειμώνα.

Πρόθεση της κυβέρνησης να διορθωθούν τα προβλήματα της Υγείας
INTIME NEWS
3'

Το κρίσιμο διάστημα είναι αυτό του καλοκαιριού, για το οποίο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έχει τονίσει ότι, τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και οι διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών και υγειονομικών φορέων παραμένουν σε ετοιμότητα. Τα θετικά αποτελέσματα από τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης έχουν επιτρέψει, άλλωστε, να παρουσιάζεται η Ελλάδα ως παράδειγμα προς μίμηση για χώρες με πιο ισχυρά συστήματα υγείας. Το στοίχημα, ωστόσο, είναι εάν θα αξιοποιηθούν στο έπακρο όλοι οι διαθέσιμοι πόροι για να διορθωθούν χρόνιες στρεβλώσεις και προβλήματα, όπως η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση της Υγείας.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει την πανδημία του Covid-19 ώστε να οικοδομήσει το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, διορθώνοντας παθογένειες και αντλώντας θετικά διδάγματα από την επιτυχημένη αντιμετώπιση του κορονοϊού. «Θα διαθέσουμε πόρους, από χορηγίες αλλά και δημόσιους πόρους» ανέφερε χαρακτηριστικά την Τρίτη (26/05/2020) κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Ωστόσο, για να μπορέσει να γίνει πράξη η πρόθεση της κυβέρνησης να λυθούν τα προβλήματα της Υγείας, χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση, η οποία μετά τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μπορεί να βρεθεί.

Το πακέτο στήριξης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που προτείνει η Κομισιόν και το ποσό των περίπου 33 δισ. που αναλογεί στην Ελλάδα με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, είναι η λύση. Άλλωστε, ο πρώτος πυλώνας τον οποίο καλούνται να ενισχύσουν τα κράτη-μέλη με το πακέτο στήριξης είναι ο τομέας της Υγείας και αυτό θα πρέπει να κάνει και η χώρα μας, κατευθύνοντας ικανό ποσοστό των πόρων στην Υγεία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλωσόρισε τις προτάσεις της Επιτροπής.

Το χρονοδιάγραμμα, όμως, μέχρι να γίνει δυνατή η εκταμίευση των χρημάτων έχει ημερομηνίες-κλειδιά, διαδικασίες στα ευρωπαϊκά όργανα και τα εθνικά κοινοβούλια. Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα μπαίνει σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2021, τα αντίστοιχα ποσά θα εκταμιευθούν σταδιακά σε τρία χρόνια, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθηθεί η λογική του ΕΣΠΑ με ένταξη επιχειρήσεων που θα μπορούν να ωφεληθούν.

Η ενίσχυση, όμως, της Υγείας δεν μπορεί να περιμένει, ούτε να γίνει σε δόσεις καθώς μετά από τα μνημονιακά χρόνια, οι προϋπολογισμοί για κάθε κατηγορία δαπανών υγείας είναι οριακοί. Η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει άμεσα σε ανακατανομή πόρων του προϋπολογισμού, ώστε να ενισχυθούν τα νοσοκομεία, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ο ρόλος της οποίας αναδείχτηκε από όλες τις πλευρές (κυβέρνηση, αντιπολίτευση, ιατρικούς συλλόγους) κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η διάγνωση, το φάρμακο, τα αναλώσιμα και όλοι οι τομείς οι οποίοι εξασφαλίζουν ομαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα υγείας. Κρίσιμες είναι οι μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, όπως άλλωστε έχει δεσμευθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι «οι έκτακτες προσλήψεις θα πάρουν μόνιμα χαρακτηριστικά». Γιατί για να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ, εκτός από εξοπλισμό χρειάζονται και επαγγελματίες υγείας για να τις λειτουργήσουν.

Το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει σήμερα (28/05/2020) με θετικές ειδήσεις στο τραπέζι και έχει τα εργαλεία για να προχωρήσει στον αναγκαίο σχεδιασμό για να λυθούν τα προβλήματα της Υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με βιτριόλι: Το κινητό που θα οδηγήσει την Αστυνομία στη μασκοφόρο - Τι ψάχνουν οι Αρχές

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή