Ο πανίσχυρος Γιώργος Μπόμπολας, τα δημόσια έργα και τα ΜΜΕ
Ποιος είναι ο άνθρωπος που έκανε το εκδοτικό θαύμα του 1981, τι συνέβη στο crash-test με τον Καραμανλή, ποιοι από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. αντιμετωπίζονται ευνοϊκά
Ο όρος διαπλοκή κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας. Γύρω από αυτόν περιστρέφονται πολλά ονόματα και πρόσωπα, έχουν γραφτεί πολλά και έχουν ειπωθεί ακόμα περισσότερα. Συνήθως χαμηλόφωνα και υπαινικτικά.
Όσοι κατηγορούνται για «επιλεκτικές» σχέσεις λέγεται ότι ακολουθούν τη συνήθη υπερασπιστική γραμμή που συμπυκνώνεται στο ακαταμάχητο επιχείρημα «οι κοινωνικές σχέσεις δεν πρέπει να ποινικοποιούνται».
Από σήμερα αρχίζουμε να εστιάζουμε σε κάποιες κοινωνικές σχέσεις που... πολιτικοποιούνται.
Πρόκειται για τις κοινωνικές σχέσεις μεγάλων επιχειρηματιών με επώνυμα στελέχη του πολιτικού κόσμου.
Ας κάνουμε την αρχή με τον κ. Γιώργο Μπόμπολα:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ
Είναι μεγαλοεργολάβος δημοσίων έργων, εκδότης του εκδοτικού ομίλου «Πήγασος» από τον οποίο εκδίδονται οι εφημερίδες «Έθνος» και «Ημερησία», διαθέτει εταιρείες με περιοδικά ποικίλης ύλης και κλαδικά, είναι μέτοχος του τηλεοπτικού σταθμού "Mega Channel".
Σε πολιτικούς κύκλους λέγεται ότι ασκεί τεράστια επιρροή, διαχρονικά και διακομματικά.
Μπορεί η ναυαρχίδα του, το «Έθνος» να στηρίζει πολιτικά το ΠΑΣΟΚ ο ίδιος όμως συνηθίζει να τηρεί ισορροπίες και με τη συντηρητική παράταξη.
Η διακυβέρνηση της χώρας από τον Κώστα Καραμανλή και ειδικά το πρώτο εξάμηνό της, ήταν το πιο μεγάλο crash – test που αντιμετώπισε ο κ. Μπόμπολας
Στην περίφημη σύναξη στου «Μπαϊρακτάρη», ο πρώην πρωθυπουργός είχε δημοσιοποιήσει την πρόθεσή του να συγκρουστεί με τους επιχειρηματίες που είχαν εισχωρήσει και στο χώρο του Τύπου, ελέγχοντας ένα μεγάλο μέρος της ενημέρωσης.
Crash test με Καραμανλή
Ακολούθησε η κατάθεση του νόμου για το «βασικό μέτοχο» που απαγόρευε στους εργολάβους και προμηθευτές του δημοσίου να ελέγχουν Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Τότε ο κ. Μπόμπολας έφτασε ένα βήμα πριν την πώληση του εκδοτικού ομίλου «Πήγασος» και των μετοχών του στην εταιρεία «Τηλέτυπος» στην οποία ανήκει το "Mega Channel".
Υποψήφιοι αγοραστές εμφανίσθηκαν τότε το ζεύγος των κ.κ. Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου, οι οποίοι προσέφεραν μυθικό ποσό. Οι κακές γλώσσες λένε ότι με τα δεδομένα που επικρατούν σήμερα είναι δεδομένο ότι ο κ. Μπόμπολας θα έχει μετανιώσει που δεν ολοκλήρωσε τη συμφωνία ενώ αντίστοιχα το ζεύγος Αγγελόπουλου θα μακαρίζει την τύχη του...
Ο νόμος περί του βασικού μετόχου σκόνταψε στις συμπληγάδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτέλεσε πλήγμα στην αξιοπιστία της κυβέρνησης Καραμανλή, θέμα το οποίο αποδόθηκε τότε στον κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Έχει σημασία όμως να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με όσα είχαν συμβεί τότε, πρώτος που είχε εκφράσει διαφωνίες ήταν ο κ. Γιώργος Σουφλιάς.
Ο αποκαλούμενος «Σαρακατσάνος» διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον κ. Γιώργο Μπόμπολα προσωπικώς και με στελέχη των εφημερίδων του. Όταν ο κ. Σουφλιάς «άνοιξε τα εργοτάξια» όπως ειπώθηκε από εκπροσώπους του κατασκευαστικού κλάδου στην έκθεση "METEC" του 2005, η κατασκευαστική εταιρεία που ίδρυσε ο κ. Γιώργος Μπόμπολας και διευθύνει ο μεγάλος γιος του κ. Λεωνίδας Μπόμπολας κέρδισε πολλούς διαγωνισμούς δημοσίων έργων, κατά τη διάρκεια της «νέας διακυβέρνησης» από τη Ν.Δ.
Να σημειώσουμε επίσης ότι ο κ. Μπόμπολας είχε συγκρουστεί με τον Ανδρέα Παπανδρέου (σ.σ. επί εποχής που ο Γιώργος Κοσκωτάς αποτελούσε ρυθμιστή των εξελίξεων στα ΜΜΕ). Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως την επόμενη ημέρα των εκλογών της 18ης Ιουνίου 1989, το «Έθνος» κυκλοφόρησε με πηχυαίο τίτλο σε ξύλινα γράμματα που έλεγαν: «Έπεσε ο φαύλος». Αυτό το πρωτοσέλιδο με τον πρωτοφανή χαρακτηρισμό εις βάρος του Ανδρέα Παπανδρέου αποτελεί ακόμα και σήμερα σημείο ιστορικής αναφοράς.
Οι ισορροπίες
Στην εσωκομματική σύγκρουση μεταξύ του κ. Γιώργου Παπανδρέου και του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, οι εφημερίδες του «Πήγασου» τάχθηκαν με τον δεύτερο. Ευνοϊκά αντιμετωπίζονται από το συγκρότημα οι κ.κ.Κώστας Σημίτης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας οι κύριοι Άρης Σπηλιωτόπουλος και Κωστής Χατζηδάκης.
Αντίθετα προβληματική ήταν η αντιμετώπιση της πρώην υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τίνας Μπιρμπίλη, το πρόβλημα όμως λύθηκε με τον ανασχηματισμό που έκανε ο κ. Παπανδρέου τον περασμένο Ιούνιο.
Παρά τα προβλήματα στον «Πήγασο», που άρχισαν ήδη από τον Αύγουστο του 2008, ο κ. Μπόμπολας παραμένει ένας ισχυρός παίκτης στο πολιτικό και οικονομικό παιχνίδι.
Πλάτη στον Παπαδήμο
Στήριξε την επιλογή του κ. Λουκά Παπαδήμου και εξακολουθεί να την στηρίζει ασκώντας τους πίεση, με τη δύναμη που του δίνουν τα ΜΜΕ, σε όσους την υπονομεύουν ή ζητούν εκλογές.
Ο Όμιλος Μπόμπολα προσανατολίζεται στην ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με έμφαση στη διαχείριση των απορριμμάτων, την προώθηση τεχνολογιών περιβάλλοντος και την παραγωγή ενέργειας χωρίς να παραβλέπει το κομμάτι εκείνο που οδήγησε στη γιγάντωση και στην παντοδυναμία του, τα δημόσια έργα.
Αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι οι σχέσεις του κ. Μπόμπολα , μέσα από την επιχειρηματική του δραστηριότητα στα ΜΜΕ, με την Αριστερά.
Όταν εκδόθηκε το «Έθνος»
Όταν εκδόθηκε το «Έθνος» το 1981, η αντιμετώπιση που είχε το ΚΚΕ ήταν κάτι περισσότερο από ευνοϊκή.
Η εφημερίδα στήριζε τότε την Αλλαγή και τον Ανδρέα Παπανδρέου αλλά ταυτόχρονα πρόβαλλε τις θέσεις του ΚΚΕ και συγκεκριμένα πρόσωπα από το κόμμα.
Μάλιστα εκείνη την εποχή κυκλοφορούσαν φήμες και μυθεύματα, ότι τα χρήματα για την έκδοση του «Έθνους» προέρχονταν από τη Σοβιετική Ένωση. Άλλωστε ο κ. Μπόμπολας ξεκίνησε την εκδοτική του σταδιοδρομία ως εκδότης της «Μεγάλης Σοβιετικής Εγκυκλοπαίδειας».
Τη φημολογία υποδαύλιζαν αντίπαλοι εκδότες που είχαν θορυβηθεί από την εκδοτική επιτυχία της εφημερίδας του κ. Μπόμπολα που έφτασε κάποια στιγμή, να είναι η πρώτη σε κυκλοφορία σε όλη τη χώρα, με το επαναστατικό για την εποχή έγχρωμο ταμπλόιντ. Ας μην ξεχνούμε άλλωστε ότι η εφημερίδα γεννήθηκε από τον αείμνηστο Αλέκο Φιλιππόπουλο και ανδρώθηκε από τον καλύτερο μαθητή του (και μακροβιότερο στέλεχος του Ομίλου) τον κ. Δημήτρη Βάρο, ο οποίος διατηρεί δεσμούς φιλίας και συμπάθειας με τον κ. Μπόμπολα.
Το «Έθνος» αντιμετώπισε ευνοϊκά και το εγχείρημα του τότε ενιαίου «Συνασπισμού» στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν βρισκόταν ακόμα απέναντι στον Ανδρέα Παπανδρέου. Η συγκυβέρνηση Ν.Δ. και Αριστεράς με την κυβέρνηση του Τζαννή Τζαννετάκη δεν δέχθηκε κριτική από το συγκρότημα. Μάλλον, το αντίθετο! Θεωρήθηκε ως η κυβέρνηση της «Κάθαρσης».
Αργότερα δόθηκαν για πρώτη φορά οι άδειες για την ιδιωτική τηλεόραση στους τότε παραδοσιακούς εκδότες και επιχειρηματίες.