Τις προτεραιότητες της γερμανικής προεδρίας παρουσίασε στην Αθήνα ο Γερμανός πρέσβης

Με τη συμβολική παράδοση-παραλαβή της ευρωπαϊκής σκυτάλης από τον Κροάτη πρέσβη στον Γερμανό, ξεκίνησε η εκδήλωση της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Τις προτεραιότητες της γερμανικής προεδρίας παρουσίασε στην Αθήνα ο Γερμανός πρέσβης
5'

Σε χαιρετισμό του ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα, Ερνστ Ράιχελ παρατήρησε πως η ανάληψη της γερμανικής προεδρίας συμπίπτει με την πανδημία και την επακόλουθη οικονομική ύφεση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γερμανός πρέσβης σκιαγράφησε τις προτεραιότητες της γερμανικής προεδρίας, σημειώνοντας πως έχουν προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες και νέες που προέκυψαν από την πανδημία.

Ειδικότερα, ιεράρχησε ως πρωταρχική την ανάγκη ολοκλήρωσης τόσο της συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης που ανέρχεται σε 750 δισ. ευρώ, που στοχεύει, όπως επισήμανε, στην άμβλυνση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, όσο και της συζήτησης για το νέο επταετές Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο Στήριξης. Το Ταμείο Ανάκαμψης με την προσθήκη των ήδη συμφωνημένων πόρων, θα αγγίξει το 1,3 τρισ. ευρώ, σημείωσε. Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, τόνισε πως αυτοί οι πόροι αποτελούν μια αξιοσημείωτη προβολή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, παρόλο που πολλοί αρνούνται την ύπαρξή της.

Εν συνεχεία ο Ερνστ Ράιχελ αναφέρθηκε στο Brexit, εκτιμώντας πως οι διαπραγματεύσεις για το θέμα θα ενταθούν μετά τον Αύγουστο. Η επιτακτική ανάγκη και η πίεση είναι τεράστιες, καθώς ούτε η ΕΕ ούτε η Μεγάλη Βρετανία μπορούν να αντέξουν ένα επιπρόσθετο ισχυρό πλήγμα στις οικονομίες τους σε ένα σενάριο χωρίς συμφωνία έως το τέλος του έτους.

Ακολούθως, ως επιπλέον κρίσιμες προτεραιότητες έθεσε ο Γερμανός πρέσβης τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, την πολιτική για το κλίμα (Πράσινη Συμφωνία) και το κράτος δικαίου.

Στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της γερμανικής προεδρίας ανέδειξε την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών. Ειδικότερα για την Ελλάδα, είπε πως είναι ένας πολύτιμος και απαραίτητος εταίρος σε αυτό το εγχείρημα, με τα καλύτερα ευρωπαϊκά διαπιστευτήρια και με την εμπειρία εξόδου από μια σοβαρή κρίση, έχοντας προβεί σε μεγάλες αλλά ταυτόχρονα απαραίτητες θυσίες. Στην κατεύθυνση αυτή, κατέδειξε πως οι Ευρωπαίοι θα πρέπει όχι να αναβαθμίσουμε το επίπεδο της αλληλεγγύης μας, αλλά επίσης και της συνοχής και της ικανότητας μας όσον αφορά στην επίλυση προβλημάτων και κρίσεων. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτές τις προκλήσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε πως η έκτακτη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα πρέπει να μας ωθήσει να δράσουμε.

Καταληκτικά, ο πρέσβης της Γερμανίας έστειλε το μήνυμα πως ως Ευρωπαίοι πρέπει να ενισχύσουμε τη συνοχή μας και την αφοσίωσή μας ο ένας στον άλλον, στις ευρωπαϊκές αξίες και στην ευρωπαϊκή ιδέα.

Μ. Βαρβιτσιώτης: Όλοι μαζί. Να ξανακάνουμε την Ευρώπη ισχυρή

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και σε χαιρετισμό του ανέδειξε τη σημασία της γερμανικής προεδρίας για την ΕΕ. Ο κ. Βαρβιτσιώτης έστειλε το μήνυμα «να ξανακάνουμε την Ευρώπη ισχυρή».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης στη σημασία γρήγορης συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης και προσέθεσε πως αντιπροσωπεύει 9,3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Επίσης, επισήμανε πως η Ελλάδα υποστηρίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης και του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου Στήριξης.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Βαρβιτσιώτης παρατήρησε πως η Γερμανία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ σε μια δύσκολη εποχή, αναφερόμενος στην πανδημία και τις επιπτώσεις της. Σε αυτό το πλαίσιο, ο αναπληρωτής υπουργός προέταξε πως η Ευρώπη πρέπει να σηκώσει το ανάστημά της και να αντεπεξέλθει σε αυτή τη συγκυρία και να ανταποκριθεί άμεσα στις απαιτήσεις με γενναιοδωρία, αποφασιστικότητα.

Εστιάζοντας στις προτεραιότητες της γερμανικής προεδρίας, είπε πως εναρμονίζονται με αυτές της ελληνικής κυβέρνησης και διαμήνυσε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να εργαστεί από κοινού με τη γερμανική προεδρία προκειμένου να εκπληρώσουν τον στόχο τους.

Ακόμα στάθηκε σε άλλες δύο προτεραιότητες της γερμανικής προεδρίας, στο μεταναστευτικό και στην πολιτική ασύλου. Χρειάστηκε πολύ καιρός για να αποφασίσουμε να επανεξετάσουμε την πολιτική ασύλου και μετανάστευσης και αυτό άφησε χώρο σε άλλους, όπως την Τουρκία, είπε. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην εργαλειοποίηση των μεταναστών και των προσφύγων στον Έβρο από την Τουρκία προκειμένου να εκβιάσει τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και όλες τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για περισσότερα χρήματα και περισσότερη προσοχή. «Έχουμε τις ίδιες ανησυχίες για την ασφάλεια και τις ίδιες ανθρωπιστικές ανησυχίες», σημείωσε τονίζοντας την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών εταίρων υπό την καθοδήγηση της Γερμανικής Προεδρίας, ώστε να καταλήξουμε σε βιώσιμη λύση που μας ενώνει όλους.

Τέλος, αναφορικά με την αυξανόμενη προκλητικότητα από πλευράς της Τουρκίας υπογράμμισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση με μια φωνή στέλνει μήνυμα στους γείτονες ότι καμία ενέργεια που αμφισβητεί την κυριαρχία των κρατών μελών δεν θα γίνεται ανεκτή.

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο, ολοκληρώθηκε με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τις προτεραιότητες και τις προκλήσεις της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στους πρεσβευτές της Κροατίας, η οποία άσκησε την 6μηνιαία προεδρία της ΕΕ το πρώτο 6μηνο του 2020, της Γερμανίας, που ανέλαβε σήμερα την προεδρία της ΕΕ και των δύο χωρών που θα ακολουθήσουν διαδοχικά, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Βουδούρη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Νεκρή γυναίκα από ανακοπή - Βίαζαν τις τρεις ανιψιές της μπροστά της

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή