«Μάχη» για τις διαδηλώσεις στη Βουλή: Οι πρώτες αντιδρασεις στο νομοσχέδιο

Αντιδράσεις συναντά το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ να ανεβάζουν κατακόρυφα τους τόνους της κριτικής τους προς την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για διατάξεις εφάμιλλες με εκείνες του προεδρικού διατάγματος της χούντας.

«Μάχη» για τις διαδηλώσεις στη Βουλή: Οι πρώτες αντιδρασεις στο νομοσχέδιο
INTIME NEWS
3'

Για νομοσχέδιο που θέτει ρυθμιστικούς κανόνες για την υπεράσπιση της ασφάλειας και την ανάπτυξη της κοινωνικο-οικονομικής ζωής, έκανε λόγο στην τοποθέτηση του ο Κώστας Καραγκούνης από τη ΝΔ και στον αντίποδα ο Γιάννης Ραγκούσης από τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο χειρότερο από τα νομοθετικά διατάγματα της χούντας.

«Θα ξεφτιλιστείτε και εσείς και ο νόμος σας», είπε.

Επιφυλάξεις διατηρεί το ΚΙΝΑΛ με τον βουλευτή του και πρώην δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη να ζητά η απαγόρευση μιας διαδήλωσης να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Διευθυντή της Αστυνομίας αλλά και δικαστικού οργάνου. «Σε πολλά θέματα προστασίας δικαιωμάτων η ελληνική αστυνομία είναι πίσω. Πως μπορούμε να της εμπιστευθούμε δικαίωμα τέτοιας συμμετοχής;», διερωτήθηκε.

Κατάπτυστο τερατούργημα χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Γιάννης Γκιόκας από το ΚΚΕ και εκτίμησε ότι ο λαός με την πάλη του θα το ακυρώσει στην πράξη. Εκτός από την κυβέρνηση έστρεψε τα βέλη του και στον ΣΥΡΙΖΑ ότι έριξε «μύλο στην άθλια θεωρία περί μειοψηφιών που αυθαιρετούν».

Χουντική συμπεριφορά και ακροδεξιό αυταρχισμό «βλέπει» και το ΜέΡΑ 25, ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

Χρυσοχοΐδης: Το νομοσχέδιο επιχειρεί να βάλει τάξη

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δήλωσε ότι με το νομοσχέδιο επιχειρείται να μπει τάξη ώστε οι πολίτες να διαδηλώνουν και ταυτόχρονα να μην πλήττονται τα δικαιώματα των υπολοίπων μέσα από την διατάραξη της κοινωνικο-οικονομικής ζωής.

Ως προς τις εγγυήσεις, είπε ότι θεσπίζεται ο οργανωτής και ο αστυνομικός διαμεσολαβητής και ότι όταν τίθεται θέμα διάλυσης των διαδηλώσεων που παραβαίνουν το σχετικό νόμο, αυτό θα γίνεται μόνο παρουσία εισαγγελέα και «δεν θα το κάνει μόνη της η αστυνομική αρχή». Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε μάλιστα διατεθειμένος να κάνει κι άλλες νομοθετικές βελτιώσεις έτσι ώστε το νομοσχέδιο να περάσει με ψήφους και άλλων κομμάτων και όχι μόνο με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας. Χαρακτήρισε πάντως αυτονόητες τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο προσθέτοντας ότι ικανοποιούν την πλειοψηφία των πολιτών.

«Ορισμένες συγκεντρώσεις καταλήγουν σε καταστροφές και τραγωδίες. Τα προηγούμενα δέκα χρόνια κάηκαν δεκάδες λεωφορεία και τρόλεϊ που κάνουν 100.000 ευρώ το ένα. Ποιος πλήρωσε για αυτά; Συνελήφθη κανείς; Μήπως τα πλήρωσε κάποιος συγγενής αυτών που τα έκαψαν; Όχι, τα πλήρωσαν τα… κορόιδα οι Έλληνες φορολογούμενοι», είπε με έμφαση ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ενώ όσον αφορά το νομοσχέδιο εμφανίστηκε ανοιχτός στο «να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν καλύτερο, αλλά στη λογική ότι θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά», όπως ξεκαθάρισε.

Ο ίδιος το χαρακτήρισε «άξιο των αναγκών της Ελλάδας και της κοινωνίας» και τόνισε ότι κανείς δεν είναι ευχαριστημένος από τον τρόπο που διοργανώνονται οι συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις οι οποίες διαταράσσουν την κοινωνική και οικονομική ζωή.

«Το νομοσχέδιο επιχειρεί, εδώ είμαστε, να βάλει τάξη ώστε οι άνθρωποι να διαδηλώνουν – και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι να το κάνουν πράξη και ταυτόχρονα να μην πλήττονται τα δικαιώματα των άλλων», είπε, ενώ επικαλέστηκε το παράδειγμα του ΠΑΜΕ με το οποίο, όπως είπε, ποτέ δεν δημιουργήθηκε ζήτημα καθώς πάντα υπάρχει η απαραίτητη συνεννόηση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Η δύναμη του «ΗΡΑΚΛΗ» και ο αλύγιστος «ΑΤΛΑΣ»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή