Γεραπετρίτης: Κανένας διάλογος με Τουρκία όσο γίνονται παραβιάσεις

Δεν συζητάμε με την Τουρκία, όσο γίνονται παραβιάσεις του εθνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου: το μήνυμα αυτό έστειλε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μέσω συνέντευξής του στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Γεραπετρίτης: Κανένας διάλογος με Τουρκία όσο γίνονται παραβιάσεις
Intime News
4'

Και, παρότι πρέπει να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας, πρόσθεσε, «τελεσίγραφα εμείς δεν δεχόμαστε».

Αναλυτικά, «η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει ένα υψηλού επιπέδου σθένος, μια πολύπλευρη διπλωματία, η οποία έχει αποδώσει. Έχουμε πείσει και τον πλέον αμφισβητία ότι έχουμε και τα διπλωματικά ερείσματα και την επιχειρησιακή δυνατότητα, όπως φάνηκε και στον Έβρο και τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο, έτσι ώστε αυτό να λειτουργεί αποτρεπτικά για τον οποιονδήποτε επιδεικνύει επιβουλή», διεμήνυσε ο υπουργός Επικρατείας για να συστήσει συμπληρωματικά, «εκείνος που χρειάζεται περισσότερη περίσκεψη στις επιθετικές του ενέργειες, είναι ο γείτονάς μας, η Τουρκία».

Και, στη συνέχεια της συνέντευξής του, «βρισκόμαστε πράγματι σε μια σχετική ύφεση της έντασης, η βασική μας πεποίθηση είναι και πάντα ήταν, ότι είμαστε υπέρ του διαλόγου με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου». Με δύο διευκρινίσεις, πρώτον, ότι η χώρα μας συζητά τα ανοιχτά ζητήματα μόνο με τις θαλάσσιες ζώνες, υφαλοκρηπίδα και οικονομική ζώνη. Και δεύτερον, πάγια θέση είναι ότι δεν μπορείς να προσέρχεσαι σε διάλογο, ο οποίος θα μπορεί να είναι εποικοδομητικός παρά μόνον αν τα προσερχόμενα μέρη έχουν παραιτηθεί από οποιεσδήποτε επιθετικές ενέργειες. «Το να συζητάμε για τις θαλάσσιες ζώνες μας ενώ υπάρχουν παραβιάσεις του εναέριου και του θαλάσσιου χώρου, (αυτό) δεν μπορεί να γίνει», προειδοποίησε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.

Σε κάθε περίπτωση, «θα πρέπει να υπάρξει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας, υπήρξαν κάποιες διερευνητικές συνομιλίες οι οποίες σταμάτησαν πριν αρκετά χρόνια», εν τούτοις «υπάρχει περιθώριο για συνεννόηση, πάντα είναι καλύτερα να επικοινωνούμε από το να βρισκόμαστε προ τετελεσμένων».

Όμως, ο υπουργός Επικρατείας είχε και ένα ακόμη μήνυμα να στείλει: «Τελεσίγραφα εμείς δεν δεχόμαστε, το έχουν καταλάβει όλοι καλά. Εκόντες άκοντες οι γείτονές μας θα πρέπει να δεχθούν ότι δεν είμαστε πλέον ο διπλωματικά ανίσχυρος παίκτης στην περιοχή. Το αντίθετο, έχουμε τη δυνατότητα να κινητοποιούμε διεθνείς οργανισμούς και μηχανισμούς, τους οποίους δεν είχαμε στο παρελθόν», ανέφερε φέρνοντας το παράδειγμα της παράστασης όλων των ευρωπαϊκών θεσμών, δια των προέδρων τους, στον Έβρο, κάτι που «είναι το ισχυρότερο συμβολικά μήνυμα που είχε υπάρξει εδώ και δεκαετίες στην ευρύτερη περιοχή». Ενώ, όπως είπε, διέκρινε και «τη… στενοχώρια των γειτόνων μας για το ότι ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας η Ελλάδα μπορεί και κινητοποιεί την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξυπηρέτηση των εθνικών δικαίων, κάτι που είναι το αυτονόητο».

Πόσο μάλλον που η Τουρκία είναι διαρκώς σε μια κατάσταση ταραχής, «δεν αντιλαμβάνομαι με ποιο τρόπο θα πετάξει το μπαλάκι της ενοχής στην Ελλάδα», σημείωσε για να συμπληρώσει ότι ο γείτονας προσπαθεί να αποκτήσει ερείσματα, εκεί όπου δεν έχει, και στη Συρία και στη Λιβύη και στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο. «Αυτήν τη στιγμή η Τουρκία δεν είναι σε θέση να επιβάλλει όρους, κατά την άποψή μου», δήλωσε επίσης ο υπουργός Επικρατείας, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που παγίως έχει ως σημαία της το Διεθνές Δίκαιο και το διάλογο υπό όρους ισότητας και εκεχειρίας.

Κλείνοντας τη σχετική απάντηση, «η λογική μας είναι ότι θα πρέπει τα ζητήματα να διευθετούνται στην ολότητά τους, δεν είμαστε υπέρ των τμηματικών λύσεων που παραπέμπουν ζητήματα στο μέλλον. Η δική μας πρόθεση είναι, εφόσον βρεθούμε κάποια στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέσω των, διερευνητικών ή άλλων, μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, εκείνο που θα κάνουμε, είναι για τα συγκεκριμένα θέματα τα οποία εκκρεμούν, να αποδώσουμε συνολικές λύσεις».

Ανασχηματισμός: Μικρές αλλαγές, ίσως μέσα στον Αύγουστο

Εκτός από τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, ο υπουργός ερωτήθηκε και για τα νέα σενάρια περί ανασχηματισμού. «Την Παρασκευή έχουμε Υπουργικό Συμβούλιο οπότε δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα αλλαγής της σύνθεσης της κυβέρνησης» (σ.σ. ως τότε δηλαδή), απάντησε επαναλαμβάνοντας ότι θα υπάρξουν ορισμένες διορθωτικές κινήσεις. «Δεν αναμένουμε κάτι το οποίο θα είναι μεγάλο, θα υπάρξουν αλλαγές που θα έχουν να κάνουν πρωτίστως με τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το χρόνο κατά τον οποίο θα γίνουν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ο υπουργός Επικρατείας αφού θύμισε ότι είχαμε την κρίση με τα ελληνοτουρκικά, τα ζητήματα με τον τουρισμό, τώρα «Αύγουστος έρχεται και θα είναι πιο ήρεμα τα πράγματα, είναι προνομία του πρωθυπουργού το πότε θα γίνει», χωρίς να αποκλείει οι αλλαγές αυτές να γίνουν εντός του Αυγούστου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Στο νοσοκομείο εκτάκτως η Φώφη Γεννηματά

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή