Απομονωμένη η Τουρκία: Κομισιόν και Γερμανία στηρίζουν Ελλάδα ενάντια στις παράνομες Navtex
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν την ανησυχία τους για τις αυξανόμενες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζουν την ανάγκη αποκλιμάκωσης, τονίζοντας παράλληλα την πλήρη αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Αυτό δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ναμπίλα Μασράκι, κληθείσα να σχολιάσει την ανανέωση της τουρκικής NAVTEX.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η ίδια εκπρόσωπος παρέπεμψε στα συμπεράσματα της τηλεδιάσκεψης κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 19 Αυγούστου, όπου όπως επεσήμανε το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας ετέθη από ορισμένα κράτη μέλη.
Η Ναμπίλα Μασράλι αναφέρθηκε και σε προηγούμενα συμπεράσματα Συνόδων Κορυφής όπου υπήρξε καταδίκη της Τουρκίας. Σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επανέλθουν στο θέμα κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου, όπως επίσης «επί μακρόν» και στο Άτυπο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών την Πέμπτη, «με όλες τις εναλλακτικές να παραμένουν στο τραπέζι».
Γερμανία: «Βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση» η νέα τουρκική Navtex
Την «λύπη» της για την παράταση της τουρκικής NAVTEX εξέφρασε η γερμανική κυβέρνηση ενόψει και των αυριανών επισκέψεων του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας στην Αθήνα και στην 'Αγκυρα, τονίζοντας ότι «η παράταση των σεισμολογικών ερευνών του τουρκικού πλοίου εκεί στην παρούσα κατάσταση αποτελεί βήμα προς την λάθος κατεύθυνση, διότι αυτό που τώρα χρειαζόμαστε είναι μηνύματα αποκλιμάκωσης». Προειδοποίησε μάλιστα ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο επιβαρύνει την σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και ενδεχόμενη κλιμάκωσή της θα έχει ακόμη βαρύτερες συνέπειες.
«Λυπούμαστε για αυτή την ανακοίνωση της Τουρκίας. Από την δική μας σκοπιά, η παράταση των σεισμολογικών ερευνών του τουρκικού πλοίου εκεί αποτελεί στην παρούσα κατάσταση βήμα προς την λάθος κατεύθυνση, διότι αυτό που τώρα χρειαζόμαστε είναι μηνύματα αποκλιμάκωσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παράταση της NAVTEX από την πλευρά της 'Αγκυρας μέχρι τις 27 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία πραγματοποιείται στο Βερολίνο το 'Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το Βερολίνο ανησυχεί για το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύγκρουσης στην περιοχή, ο κ. Μπούργκερ επισήμανε ότι η γερμανική κυβέρνηση λαμβάνει «πολύ σοβαρά» υπόψη της τις εντάσεις και «ανησυχεί πολύ» ότι αυτές οι εντάσεις «επιβαρύνουν ήδη τις σχέσεις μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας και ότι, εάν οι εντάσεις αυξηθούν, μια περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να έχει ακόμη πιο βαριές συνέπειες (ενν. στις σχέσεις με την Ε.Ε.)».
Αναφερόμενος στις επαφές που θα έχει ο κ. Μάας αύριο στην Αθήνα και στην 'Αγκυρα, ο κ. Μπούργκερ σημείωσε ότι οι προσπάθειες του Βεερολίνου ήταν και παραμένουν αναγκαίες, καθώς, όπως είπε, «παραμένει από την σκοπιά μας απαραίτητος ένας απευθείας διάλογος και βήματα προς αποκλιμάκωση και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να βρεθεί λύση στην ένταση».
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ ανέφερε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο να συνομιλεί και να παραμείνει σε συνομιλίες με τις δύο πλευρές: Πρόκειται για μια περιοχή όπου «χρειαζόμαστε σταθερότητα και όχι εντάσεις» και για αυτό η κυβέρνηση προσπάθησε και θα συνεχίσει να προσπαθεί «να έρθουν σε απευθείας διάλογο η Ελλάδα και η Τουρκία και να διαβουλευθούν τα διαφιλονικούμενα θέματά τους άμεσα ο ένας με τον άλλον». Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν θα μπορούσε να υπάρξει συμμετοχή και άλλων θεσμών στο ζήτημα, ο Κρίστοφερ Μπούργκερ εξήγησε ότι «εάν οι εμπλεκόμενοι το επιθυμούν, τότε δεν μπορεί να έχει κανείς αντιρρήσεις», επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι από γερμανική σκοπιά είναι αποφασιστικής σημασίας να υπάρξει απευθείας διάλογος των δύο πλευρών. «Σε αυτό προσπαθούμε να συμβάλουμε και αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο συνεισφέρουμε τις τελευταίες εβδομάδες», πρόσθεσε.
Κληθείς πάντως να απαντήσει εάν στο πλαίσιο του επικείμενου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών («Gymnich») θα συζητηθούν πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, ο κ. Μπούργκερ δεν θέλησε να προκαταλάβει το περιεχόμενο των συνομιλιών και παρέπεμψε στον προεδρεύοντα του Συμβουλίου, Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ δεν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με την γερμανική θέση για το ζήτημα των κυρώσεων.
Η Τουρκία ανανέωσε την παράνομη Navtex
Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή, η Τουρκία ανανέωσε την παράνομη Navtex με την οποία ενημερώνει ότι το Oruc Reis θα παραμείνει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα μέχρι τις 27 Αυγούστου προκειμένου να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες.
Το τουρκικό ερευνητικό πλέει το απόγευμα της Κυριακής (23/08) στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με το καθεστώς Ερντογάν να συνεχίζει το… σόου!
Υπενθυμίζεται πως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι αδύνατον να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε έρευνα στον ελληνικό βυθό καθώς, τα ηχοβαλιστικά καλώδια δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω του θορύβου από τα πολλά πλοία που έχουν συγκεντρωθεί γύρω του.
Την ίδια ώρα σε επιφυλακή παραμένουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, με το Πολεμικό Ναυτικό να παρακολουθεί κάθε κίνηση του Oruc Reis και των συνοδευτικών τουρκικών πολεμικών πλοίων.
Με Navtex απαντά η Αθήνα
Η ελληνική πλευρά απαντά στην Τουρκία με Navtex λίγες ώρες μετά την ανανέωση της αντίστοιχης τουρκικής.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα δεσμεύσει με αγγελία NAVTEX περιοχή αεροναυτικών ασκήσεων εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην ευρύτερη περιοχή ΝΑ Κρήτης, Καρπάθου, Ρόδου και Νοτίως Καστελορίζου.
Η NAVTEX θα ισχύσει από τις πρωινές ώρες της 25ης Αυγούστου ώς τις βραδυνές ώρες της 27ης Αυγούστου 2020 και σε αυτήν συμμετέχουν μόνο ελληνικές δυνάμεις.
Πλακιωτάκης: Oι προκλήσεις απομονώνουν την Τουρκία διεθνώς
Σχολιάζοντας την ένταση που συντηρεί η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιώργος Πλακιωτάκης είπε ότι «Η Τουρκία είναι απρόβλεπτος γείτονας, οι κινήσεις της δεν υπακούουν σε καμία λογική. Άρα, οι αναφορές για διάλογο στην βάση του διεθνούς δικαίου είναι προσχηματική. Αν ήθελε κάτι τέτοιο, έπρεπε πρώτα να αποσύρει την παράνομη NAVTEX και τα πολεμικά πλοία από την περιοχή».
«Με την προσπάθεια που κάνε ο Ερντογάνι, πέρα από την προσπάθεια να ελκύσει κάποια ακραία ακροατήρια στην Τουρκία, απομονώνεται διαρκώς. Η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας και διάλογο με την Τουρκία, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει εν μέσω απειλών και εκβιασμών».
Ο κ. Πλακιωτάκης κατέληξε ότι «Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι αποφασισμένη στο ακέραιο να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η πατρίδα μας στέλνει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας».
Κυβερνητικές πηγές: Αρνητικές οι συνέπειες για την Τουρκία
Την έντονη δυσαρέσκειά της για την απόφαση της Άγκυρας να παρατείνει την παραμονή του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, εκφράζει η Αθήνα.
Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας την τουρκική NAVTEX, αναφέρουν:
«Η Τουρκία με τη συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της το μονο που κάνει είναι να δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η αναφορά στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρά προσχηματική. Με τη συμπεριφορά αυτή το μόνο που καταφέρνει είναι αρνητικές συνέπειες για την ίδια».
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη αναμένεται στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας, για συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, ενώ την επομένη θα μεταβεί στην Τουρκία, σε μια προσπάθεια να επανεκκινήσει τις διερευνητικές επαφές Αθήνας – Αγκυρας.
Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, μετά τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, πρόκειται να συναντήσει μέσα στην εβδομάδα τον ΓΓ του ΝΑΤΟ.
Η Αθήνα ωστόσο, έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους και προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα καθίσει σε κανένα τραπέζι αν δεν υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση και με αποκλειστικό θέμα την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.
Ακάρ:«Άκυρη η ΑΟΖ με Αίγυπτο»
«Άκυρη» χαρακτήρισε για ακόμη μία φορά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, τη συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου κάνοντας λόγο για «παράλογες» θέσεις της Ελλάδας.
Ο Χουλουσί Ακάρ, έκανε την συγκεκριμένη δήλωση κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από τα ναυπηγεία Τούζλα, εκεί που λίγο νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε την ενίσχυση του τουρκικού στόλου με υποβρύχια και φρεγάτες.
Συγκεκριμένα τόνισε: «Οι μονόπλευρες απαιτήσεις και πρακτικές της Ελλάδας να φροντίζει μόνο για τα δικά της συμφέροντα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, δηλ. η στρατικοποίηση των νησιών, η απαίτηση για 10 μίλια εναέριου χώρου, η απαίτηση το Καστελόριζο, ένα μικρό νησί, να έχει 40 χιλιάδες τ.χλμ. ζώνη θαλάσσιας δικαιοδοσίας δεν συνάδει με τη λογική, το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας» και συμπλήρωσε πως «κανείς δεν μπορεί να φυλακίσει τη χώρα μας, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο».
Όπως μεταδίδει η τουρκική έκδοση του πρακτορείου Anadolu, αναφερόμενος στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επανέλαβε ότι δεν έχει καμία νομική ισχύ για την Άγκυρα.
«Για εμάς είναι άκυρη η δήθεν συμφωνία μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας, είναι ενάντια στα συμφέροντα των δύο λαών και θα χάσουν οι λαοί και των δύο χωρών. Αυτή η συμφωνία πραγματικά αποτελεί αδικία και για τους δύο λαούς» υπογράμμισε.
Από τα βέλη του Χουλουσί Ακάρ δεν ξέφυγε ούτε η Γαλλία, δηλώνοντας για άλλη μια φορά ότι δεν έχει καμία δουλειά στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Η στρατιωτική παρουσία χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο, που δεν έχουν σχέση με την περιοχή, οι δηλώσεις και οι ενέργειές τους είναι ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας. Αυτά που λένε δεν έχουν νομική βάση. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τόσο τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ όσο και της χώρας μας και να μην επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο», διαμήνυσε άλλη μια φορά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Πέθανε ο Γιάννης Πουλόπουλος - Θρήνος στην ελληνική μουσική σκηνή