Oruc Reis: Οι κινήσεις Μητσοτάκη, το ευρωπαϊκό «μαστίγιο» και οι διερευνητικές

Η ρότα επιστροφής του Oruc Reis προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα, για την Αθήνα ταυτίζεται με την πορεία της Άγκυρας προς τον «λάκκο που η ίδια έσκαβε». Η ανάλυση και ταυτόχρονα το μήνυμα που εκπέμπεται προς την απέναντι πλευρά του Αιγαίου είναι ότι η ερμηνεία που δίνει η τουρκική ηγεσία στην ευρωπαϊκή διορία, όπως αυτή αποτυπώθηκε στα συμπεράσματα του τελευταίας Συνόδου Κορυφής, είναι καταφανώς λανθασμένη.
INTIME

Το χρονικό περιθώριο έως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που είναι προγραμματισμένο για τον ερχόμενο Δεκέμβριο, η Άγκυρα θεώρησε ότι μπορεί να δώσει «αέρα στα πανιά της προκλητικότητας» στο πλαίσιο μιας αναμενόμενης -για την Αθήνα- στρατηγικής που αποτελεί ένα κράμα της τακτικής της ελεγχόμενης κλιμάκωσης και της χείρας διαλόγου που θα τείνει προς την Ελλάδα, για να της χρεώσει την σκηνοθετημένη -από την ίδια- αποτυχία του.

Τις επόμενες ώρες και ημέρες όμως, με αποκορύφωμα την επικείμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το διήμερο 15 και 16 Οκτωβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ένα ευρύτατο πλέγμα παρεμβάσεων, μηνυμάτων και επαφών θα αποστείλει στην Άγκυρα την ορθή μετάφραση των αποφάσεων, η οποία θα ξεκαθαρίζει προς την τουρκική ηγεσία ότι το ευρωπαϊκό «μαστίγιο» δεν παραπέμπεται στις καλένδες του Δεκεμβρίου. Θα ενεργοποιήσει ταυτόχρονα και την αφύπνιση προς τις πρωτεύουσες οι οποίες στην προ δεκαπενθημέρου συνεδρίαση έδειξαν περισσότερη προθυμία για το «καρότο προς την Τουρκία». Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη θα αναδεικνύει ότι η Άγκυρα κόπηκε από τις εξετάσεις «συνέχειας και συνέπειας».

Το στίγμα έδωσε προκαταβολικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας: «…η Τουρκία απέδειξε την αναξιοπιστία της. Όσοι πίστεψαν ότι η Τουρκία εννοούσε όλα όσα έλεγε, πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1ης και 2ας Οκτωβρίου, διαψεύστηκαν. Είδαμε κινήσεις και στα δύο μέτωπα, τα οποία είχε ρητά αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου».

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι μετά και τα νέα κρούσματα της τουρκικής προκλητικότητας, δεν είναι απαραίτητο να διανυθεί η απόσταση έως τον ερχόμενο Δεκέμβριο για να ανοίξει η εργαλειοθήκη των κυρώσεων. Κι αυτό είναι ακόμη ένα μήνυμα που θα εκπέμψει ο πρωθυπουργός, αρχής γενομένης από το τετ-α-τετ αυτής της Τρίτης με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, ο οποίος καταφθάνει στην Αθήνα μετά το νέο βαρομετρικό χαμηλό που παρά τις επίμονες προσπάθειες του Βερολίνου διαμορφώνεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στο πεδίο του συμβολισμού πάντως, η γερμανική διπλωματία στέλνει ένα καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία, καθώς το ταξίδι του επικεφαλής της, δεν θα έχει επόμενο σταθμό την Άγκυρα.

Η ανάλυση της Αθήνας αναγνωρίζει στην γερμανική πλευρά τη συμβολή της στην αποκλιμάκωση. Ωστόσο, η αναστροφή αυτής της τάσης, που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, θέτει μια ξεκάθαρη επιδίωξη από την ελληνική διπλωματία: να κερδίσει από το Βερολίνο μια σκληρότερη στάση. Άλλωστε πάνω στο τραπέζι της συζήτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Χάικο Μάας θα βρίσκεται ένα συγκεκριμένο γεγονός: «Ότι η Τουρκία έκανε το αντίθετο ακριβώς απ’ αυτό που υπέδειξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τις προηγούμενες ημέρες. Άρα δεν υπάρχει θέμα παρά μόνο αποτύπωση αυτής της κατάστασης και ενεργοποίηση πιο δραστικών λύσεων, προκειμένου η Τουρκία να νιώσει πιο πολύ, όπως έχουμε πει, το «μαστίγιο» και όχι το «καρότο» αυτή τη φορά» όπως προϊδέασε και ο Στέλιος Πέτσας.

Παρά την τουρκική τορπίλη η Αθήνα διατηρεί την ετοιμότητά της και για τις διερευνητικές επαφές. Ένα τραπέζι το οποίο δεν θα στηνόταν εντός της εβδομάδας, αλλά ασκούνταν πιέσεις να στηθεί μετά το προσεχές ευρωπαϊκό συμβούλιο. Το πλαίσιο της ελληνικής στρατηγικής διατηρείται ακέραιο. Όπως ακέραιη είναι και η ελληνική θέση για το περιεχόμενο τους.

Σε κάθε περίπτωση ο Τούρκος συνδαιτημόνας σε αυτό το τραπέζι, ο διπλωμάτης Τσαγατάι Ερτσιγιές, μάλλον δίνει και το στίγμα της στάσης της Άγκυρας και σε αυτό το μέτωπο. Η ανάρτησή του στο twitter είναι αποκαλυπτική, καθώς κατηγορεί την Ελλάδα ότι: «βρίσκεται πίσω από κάθε παρανομία και παράνομη πράξη στην περιοχή. Υποστηρίζει την αρμενική κατοχή στο Αζερμπαϊτζάν, τον πραξικοπηματία πολέμαρχο στη Λιβύη, το αιματοβαμμένο καθεστώς στη Συρία και τον Χάρτη της Σεβίλλης στην Ανατολική Μεσόγειο.» και προσθέτει: «δεν μπορεί να είναι μέρος οποιασδήποτε λύσης, καθώς είναι το μέλος του συνασπισμού που δημιούργησε όλα αυτά τα προβλήματα.»

Ο έμπειρος τούρκος διπλωμάτης μάλιστα συμπληρώνει στην ανάρτησή του: Όσο η Ελλάδα συνεχίζει να ενεργεί με την κατανόηση ότι «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου», θα αποτυγχάνει πάντα και θα θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας». Ο κ. Ερτσιγές μάλιστα σε αυτό το μέρος του tweet έχει προσθέσει με ετικέτα και τον επίσημο λογαριασμό του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Oruc Reis: Ζητά και τα «ρέστα» ο Ερντογάν - «Η Ελλάδα αυξάνει τις εντάσεις»