Επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια: Στο ΣτΕ τα Προεδρικά Διατάγματα για το Ιόνιο

Ταυτόχρονα με το χρονόμετρο της νέας ελληνοτουρκικής κρίσης, τρέχει η αντίστροφη μέτρηση για την υλοποίηση της εμβληματικής απόφασης της κυβέρνησης για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.

Επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια: Στο ΣτΕ τα Προεδρικά Διατάγματα για το Ιόνιο
INTIME
4'

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newsbomb.gr έχουν διαβιβαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τυγχάνουν της ανάλογης νομικής επισκόπησης, τα Προεδρικά Διατάγματα για την προς δυσμάς, αύξηση του χώρου εθνικής κυριαρχίας και συγκεκριμένα από τα Διαπόντια νησιά βορείως της Κέρκυρας μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο στην Πελοπόννησο.

Με τα Προεδρικά Διατάγματα, θα χαραχθούν οι γραμμές βάσης για το κλείσιμο των κόλπων. Με την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης διαδικασίας, ανοίγει ο δρόμος για την επόμενη φάση, αυτής της νομοθέτησης, με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου για την διεύρυνση του χώρου εθνικής κυριαρχίας από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.

Με βάση τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα της Βουλής, τον περασμένο Αύγουστο, τα αυξημένα, εθνικά χωρικά ύδατα σε κόλπους όπως ο Αμβρακικός, ο Κορινθιακός και ο Μεσσηνιακός θα αποτελούν ζώνη πλήρους κυριαρχίας. Η μέτρηση των 12 ναυτικών μιλίων θα γίνεται από τη νοητή γραμμή (βάσης) με την οποία ενώνονται οι δυο χερσαίες απολήξεις(τα άκρα) με τις οποίες οριοθετείται ένας κόλπος.

Η πραγματοποίηση ακόμη ενός βήματος για την υλοποίηση της κυβερνητικής απόφασης γράφει και την ολοκλήρωση του νέου κεφαλαίου στην ελληνική εξωτερική πολιτική. Ένα κεφάλαιο με διαφορετικό περιεχόμενο από αυτό που προμήνυαν οι θέσεις των προηγούμενων χρόνων, κατά τα οποία κυριαρχούσε η απροθυμία για μια τμηματική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης.

Απροθυμία που εδραζόταν στην ερμηνεία των κατά καιρούς κυβερνήσεων, ότι η προώθηση μιας τέτοιας απόφασης θα πρόσφερε επιπλέον ερείσματα στην τουρκική επιχειρηματολογία περί των ειδικών συνθηκών που δήθεν περιβάλλουν την διευθέτηση τέτοιων ζητημάτων. Άλλωστε από το 1995 η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση με ψήφισμα της είχε εισάγει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το casus belli, χαρακτηρίζοντας την επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στο Αιγαίο αιτία πολέμου.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση αντικρούοντας την κριτική που ήδη διατυπώνεται από την ημέρα της προαναγγελίας της τμηματικής επέκτασης των χωρικών υδάτων, διαμηνύει ότι με αυτήν δεν αποτελεί και απεμπόληση του σχετικού δικαιώματος στις υπόλοιπες θαλάσσιες περιοχές. Την άσκηση του συγκεκριμένου δικαιώματος όπως είχε πει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή, η χώρα θα το ασκήσει όταν το κρίνει σκόπιμο.

«Προβαίνουμε στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού μας δικαιώματος σύμφωνα με το άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ενα δικαίωμα το οποίο η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές και το οποίο έχουν ήδη ασκήσει οι γείτονές μας με σεβασμό στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και την εφαρμογή της μέσης γραμμής εκεί που η απόσταση μεταξύ των ακτών είναι μικρότερη από 24 μίλια», είχε αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.

Οι εξελίξεις βέβαια που θα δρομολογηθούν μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, είναι ασύνδετες από τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση στο μέτωπο του Αιγαίου και ειδικά στην θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης. Στο ίδιο χρονικό ορόσημο, της ανακοίνωσης Μητσοτάκη, επακολούθησε η προαναγγελία του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκου Δένδια, για επέκταση των χωρικών υδάτων στο πλαίσιο της συμφωνίας ΑΟΖ που η Ελλάδα συνήψε με την Αίγυπτο στις 6 του περασμένου Αυγούστου. Ο κ. Δένδιας μάλιστα είχε ενημερώσει τότε την εθνική αντιπροσωπεία για την έναρξη των απαραίτητων εργασιών των ωκεανογράφων.

Είναι σαφές πάντως ότι ειδικά για το τμήμα που «συγκρούεται» με το τουρκολιβυκό σύμφωνο θα πραγματοποιηθούν, προσεκτικά ζυγισμένες, κινήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Oruc Reis: Κρίσιμες ώρες! Κινείται πάλι προς Καστελόριζο - Πώς θα απαντήσει η Ελλάδα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή