Τσίπρας για πτωχευτικό κώδικα: Κίνδυνος ατομικής χρεοκοπίας για τους ευάλωτους

«Εδώ έχουμε μια ολιστική η ολοκληρωτική αρπαγή της ιδιωτικής περιουσίας», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνάντησή του με την Ένωση Δικαίου Προστασίας Καταναλωτή.

Τσίπρας για πτωχευτικό κώδικα: Κίνδυνος ατομικής χρεοκοπίας για τους ευάλωτους
4'

«Για πρώτη φορά δημιουργείται μια συνθήκη ολικής απώλειας ιδιωτικής περιουσίας που έρχεται, κατά τη γνώμη μου, και σε αντίθεση με τις διατάξεις του Συντάγματος», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση του με την Ένωση Δικαίου Προστασίας Καταναλωτή, με αφορμή τον νέο πτωχευτικό κώδικα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μίλησε για κοινωνικό πρόβλημα και υποστήριξε την πρωτοβουλία που έχει πάρει η Ένωση με ένα σχέδιο νόμου για την παρούσα συγκυρία, που «θέτει ξανά ένα πλαίσιο προστασίας της α' κατοικίας που αίρεται πια με απόφαση της κυβέρνησης και με τον νέο πτωχευτικό κώδικα», όπως είπε. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για μια ολιστική παρέμβαση στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, για να σημειώσει πως κατά τη δική του γνώμη «εδώ έχουμε μια ολιστική η ολοκληρωτική αρπαγή της ιδιωτικής περιουσίας». Εξέφρασε τον φόβο του ότι «αν αυτό υλοποιηθεί θα βρεθούμε σε μια ιδιαίτερη συνθήκη, ένα μεγάλο μέρος των πολιτών πια θα βρίσκεται σε κατάσταση πτώχευσης». «Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι πτωχεύουν και χρεοκοπούν επιχειρήσεις, ότι πτωχεύουν κράτη, δεν γνωρίζαμε ότι πτωχεύουν και φυσικά πρόσωπα», σχολίασε. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «δέκα χρόνια μετά την ουσιαστική πτώχευση της χώρας και δυο χρόνια μετά τη ρύθμιση του χρέους και την ανάκαμψη της οικονομίας, τώρα βλέπουμε ότι όσοι άντεξαν τις κρίσεις, οι ευάλωτοι συμπολίτες μας θα βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο της ατομικής χρεοκοπίας και αυτό είναι ένα πολύ ανησυχητικό φαινόμενο ιδίως αν λάβουμε υπόψη τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη διερεύνηση των ανισοτήτων και τη συρρίκνωση του εισοδήματος μετά την κρίση της πανδημίας και των επιπτώσεων της στην οικονομία».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι είναι κρίσιμο να αναδειχθούν όχι τόσο οι θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά οι θέσεις και πρωτοβουλίες της Ένωσης «ως μια άμυνα της κοινωνίας των πολιτών απέναντι σε νομοθετικές παρεμβάσεις που θα επιδεινώσουν έτι περαιτέρω και θα δυσχεράνουν τη δυνατότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων να μπορέσουν να αντέξουν από την νέα επιδείνωση της οικονομίας και να έχουν μια πραγματική ευκαιρία να ανακάμψουν, η οποία αίρεται με αυτή την κοινοβουλευτική παρέμβαση».

Ο πρόεδρος της Ένωσης, Δημήτρης Αυγητίδης, είπε ότι έλαβαν την πρωτοβουλία να διατυπώσουν μια πρόταση που έχουν επεξεργαστεί σημαντικοί επιστήμονες του χώρου, καθηγητές, δικαστές, νομικοί, με σκοπό να συνεισφέρουν στον δημόσιο διάλογο για το πτωχευτικό. Είπε ότι ενώ κατέθεσαν την πρόταση νόμου από τον περασμένο Απρίλιο για να λειτουργήσει ως ερέθισμα, «δυστυχώς αυτός ο διάλογος δεν επακολούθησε». «Φοβούμαστε ότι έγινε αυτό που θέλαμε να αποτρέψουμε, δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα να μην αντιμετωπιστούν σαν μια επιχείρηση που είναι υπό πτώχευση και που θα πρέπει να ακολουθήσει ρευστοποίηση της περιουσίας της», είπε, τονίζοντας ότι «επιδίωξη μας ήταν να ακολουθήσει ένα πτωχευτικό δίκαιο που θα είχε κοινωνικό χαρακτήρα». Είπε ότι σήμερα στη Βουλή έχουμε ένα σχέδιο νόμου που αποκαλείται ως σχέδιο «δεύτερης ευκαιρίας» το οποίο «πρέπει να το συζητήσουμε κατά πόσο αποτελεί δεύτερη ευκαιρία και αν αποτελεί ευκαιρία, για ποιον είναι ευκαιρία και πώς θα μπορούσε να διορθωθεί». «Δεν μπορούμε», σημείωσε, «να αφήσουμε απροστάτευτο το νοικοκυριό και κυρίως την πρώτη κατοικία». «Ελπίζουμε αυτός ο διάλογος έστω και αργά να γίνει, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και να φέρει κάποια αποτελέσματα που θα είναι σε όφελος του κοινωνικού συνόλου»

Ο Δημήτρης Σπυράκος, μέλος του ΔΣ, τόνισε ότι το σχέδιο της Ένωσης Δικαίου Προστασίας Καταναλωτή εστιάζει στην οπτική του καταναλωτή, του φυσικού προσώπου, του μη εμπόρου, «όμως το πτωχευτικό δίκαιο το σχέδιο ρύθμισης οφειλών και δεύτερης ευκαιρίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή κατατεθειμένο στη Βουλή δεν αφορά μόνο τους μη εμπόρους». Επισήμανε ότι «κατεξοχήν το πτωχευτικό δίκαιο αφορά τους εμπόρους παντού στον κόσμο, είναι πρωτοτυπία η επέκταση και στους μη εμπόρους». Σημείωσε ότι η πρόταση της Ένωσης προσπαθεί να συνδυάσει το πτωχευτικό δίκαιο το ισχύον που ισχύει για τους εμπόρους -γιατί οι έμποροι μπορεί να είναι και φυσικά πρόσωπα-, με την προστασία της πρώτης κατοικίας». Σχολίασε δε ότι «πέραν αυτού, δεν διαφεύγει της προσοχής μας ότι έντονα κοινωνικό χαρακτήρα έχουν πολλές από τις διατάξεις του σχεδίου πτωχευτικού δικαίου που ήρθε στη Βουλή για τις επιχειρήσεις». Προσέθεσε ότι «έχει στοιχεία οπισθοδρόμησης σε σχέση με το νομικό γίγνεσθαι στην ΕΕ, το οποίο δεν φημίζεται και για την προοδευτικότητα της».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Εμινέ: Αυτή είναι η «σκοτεινή» σύζυγος του Ερντογάν - Τα παιχνίδια της με τη μαντίλα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή