Το πόδι στο γκάζι η κυβέρνηση: Διπλωματικό hub με Λαβρόφ - Ασκενάζι στην Αθήνα

Το υπουργικό, τα νομοσχέδια και ο ανασχηματισμός 

Το πόδι στο γκάζι η κυβέρνηση: Διπλωματικό hub με Λαβρόφ - Ασκενάζι στην Αθήνα
5'

Με την κοινοβουλευτική ώθηση που θεωρείται ότι λαμβάνει από την τριήμερη συζήτηση στην ολομέλεια για την πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, η κυβέρνηση μπαίνει στον στίβο αυτής της εβδομάδας με «το πόδι στο γκάζι» το βλέμμα μόνιμα στραμμένο στην πανδημία αλλά και στο πεδίο της ελληντουρκικής κρίσης.

Η αφετηρία της άλλωστε μετατρέπει την πρωτεύουσα σε ένα αξιοπρόσεκτο διπλωματικό hub, με την ταυτόχρονη παρουσία στην Αθήνα του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ και του επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας Γκάμπι Ασκενάζι. Αμφότεροι επισκέπτονται την Ελλάδα σε μια από τις κρισιμότερες φάσεις της σοβούσας ελληνοτουρκικής κρίσης, και είναι σαφές ότι το μήνυμα, τουλάχιστον στο πεδίο του συμβολισμού, που εκπέμπεται είναι εξόχως ισχυρό.

Η ισραηλινή αντιπροσωπεία έρχεται προκειμένου να προσθέσει ακόμη περισσότερες ψηφίδες στο μωσαϊκό των ενισχυμένων ελληνοϊσραηλινών σχέσεων και ακόμη περισσότερο στην προώθηση της τριμερούς συνεργασίας Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρο. Περίοπτη θέση στο πρώτο πεδίο έχει φυσικά η διμερής αμυντική συνεργασία για την οποία συγκλίνουσες πληροφορίες των τελευταίων εβδομάδων θέλουν να συμπληρώνεται και με άλλα δεδομένα που μπορεί να ενισχύσουν την αποτρεπτική ισχύ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, για την οποία θα τρέξει ένα φιλόδοξο αλλά λελογισμένο, όπως το χαρακτήρισε και ο πρωθυπουργός, εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Στην άλλη διάσταση των διπλωματικών τεκταινομένων επι ελληνικού εδάφους, ιδιαίτερης βαρύτητας θεωρείται η άφιξη του Σεργκέϊ Λαβρόφ. Τα μηνύματα της ρωσικής διπλωματίας που προηγούνται του ταξιδιού του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, προοιωνίζουν μια αναθέρμανση των παγωμένων την τελευταία διετία διμερών σχέσεων. Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσεται το σαφές μήνυμα μέσω Twitter της Ρωσικής Διπλωματίας, αναφορικά με το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα της στα 12 ναυτικά μίλια.

Ταυτόχρονα δεν παραγνωρίζεται και προφανώς επιδιώκεται να αξιοποιηθεί η δύναμη της παρέμβασης προς την Άγκυρα την οποία διαθέτει η Μόσχα, παρότι βέβαια η τουρκική ηγεσία τα τελευταία εικοσιτετράωρα με την ακραία ρητορική της, δείχνει ότι βρίσκεται σε καθεστώς «απασφάλισης». Σημαντική εκκρεμότητα των ελληνορωσικών σχέσεων αποτελεί και η αναβάθμιση σημαντικών οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, που προέρχονται από την αμυντική βιομηχανία της Ρωσικής αρκούδας. Στην πρώτη σειρά αυτού του καταλόγου βρίσκεται φυσικά το αντιαεροπορικό σύστημα S-300.

Ο πολιτικός χρόνος όμως που θα τρέξει τις προσεχείς ημέρες είναι πυκνός προγραμματισμένων ή και έκτακτων γεγονότων. Την ερχόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο με σημαντική ατζέντα αλλά και με φόντο τα σενάρια ενός επικείμενου ανασχηματισμού να δίνουν και να παίρνουν. Σε ότι αφορά στην ημερήσια διάταξή, αυτή θα περιλαμβάνει μεταξύ το νέο πλαίσιο για τα εργασιακά, το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις αλλά και την επαγγελματική εκπαίδευση. Για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα όπως μεταφέρουν στο newsbomb.gr καλά ενημερωμένες πηγές, δεν υπάρχει κινητικότητα.

Μια αποστροφή όμως του πρωθυπουργού κατά την ομιλία του την Κυριακή στη Βουλή, ερμηνεύτηκε ως σήμα για τις επικείμενες αλλαγές: «Γιατί παρά τα όποια λάθη, τα οποία πρώτος εγώ σπεύδω και να αναγνωρίσω και να διορθώσω, δίνει μάχες σε πολλά μέτωπα και τις κερδίζει», ήταν η διατύπωση που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο σύμφωνα με γαλάζιες πηγές, αυτή η αναφορά δεν εμπεριείχε το μήνυμα ότι «σπάει τα νερά και αρχίζουν οι ωδίνες του ανασχηματισμού». Δεν παραβλέπεται πάντως το γεγονός ότι στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός έβγαλε κίτρινες κάρτες προς συγκεκριμένα μέλη της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση πάντως ετοιμάζει τα επόμενα βήματα της, αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη σε κοινοβουλευτικό, και όχι μόνο, επίπεδο με το δώρο όπως χαρακτηριζόταν του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας εναντίον του τσάρου της ελληνικής οικονομίας. Στην συνολική αποτίμηση που γίνεται μετά και την ψηφοφορία της Κυριακής στην οποία και καταψηφίστηκε η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταγράφεται μια κατά κράτος επικράτηση σε επίπεδο αρχηγών αλλά και κοινοβουλευτικής συνέπειας.

Σημεία υπεροχής θεωρούνται οι ομιλίες από 24 μέλη της κυβέρνησης αλλά και από τον υψηλό μέσο όρο της παρουσίας βουλευτών καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Στον αντίποδα στηλιτεύθηκε και από τον πρωθυπουργό η συνολική στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την υποστήριξη της δικής του πρότασης: «Κύριε Τσίπρα, καταθέσατε μία πρόταση δυσπιστίας κατά του Υπουργού Οικονομικών. Ήρθατε, μιλήσατε, δεν ακούσατε κανέναν πολιτικό Αρχηγό, δεν ακούσατε καν την ομιλία του Υπουργού Οικονομικών και επιστρέφετε μόνο για να ακούσετε τη δική μου ομιλία. Επιτρέψτε μου να σας πω ότι αυτό συνιστά περιφρόνηση στις βασικές θεσμικές διαδικασίες του ελληνικού Κοινοβουλίου.» είπε δηκτικά ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Εντός της εβδομάδας πάντως η κυβέρνηση αναμένεται να εισάγει στην Εθνική Αντιπροσωπεία το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη συγχώνευση της εισαγγελίας διαφθοράς με το σώμα των οικονομικών εισαγγελέων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: 790 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - 10 θάνατοι - Στους 84 οι διασωληνωμένοι

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή