Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη - λοιμωξιολόγων: «Ακτινογραφία» στα νέα μέτρα και στην απόδοσή τους
Με το «τσουνάμι» της διασποράς του κορονοϊού να συνεχίζει να διαγράφει τη σοκαριστική τροχιά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με το κυβερνητικό επιτελείο και παρόντα τον Σωτήρη Τσιόδρα, θα έχουν τις επόμενες ώρες ακόμη μια κρίσιμη τηλεδιάσκεψη με την επιτροπή των ειδικών.
Σε αυτήν θα πραγματοποιηθούν μια καταρχήν επισκόπηση της απόδοσης των μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή την περασμένη Παρασκευή ταυτόχρονα με την απαραίτητη ανάλυση της επίπτωσής τους στους κρίσιμους δείκτες. Αυτή την εβδομάδα όπως μεταδίδεται από τους λοιμωξιολόγους, η κυβέρνηση αναμένει κατά το μετριοπαθές σενάριο την λεγόμενη επιπέδωση της καμπύλης και κατά την αισιόδοξη πρόβλεψη την καταγραφή μιας τάσης αποκλιμάκωσης.
Η μεγάλη προσδοκία για αυτή την εκδοχή, είναι να αποτυπωθεί στις δυο περιφερειακές ενότητες που εξακολουθούν να στροβιλίζονται στη δίνη του Covid-19. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, με βάση και το τελευταίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, είναι οι μοναδικές περιοχές στις οποίες καταγράφονται τριψήφιος αριθμός νέων διαγνώσεων της νόσου, με συνολικά 840 κρούσματα SARS-CO
Είναι ξεκάθαρο ότι η επεξεργασία όλων των παρεμβάσεων που έχουν αποφασιστεί αλλά και όσων διατηρεί στην φαρέτρα της η κυβέρνηση, για ένα από τα μεγάλα στοιχήματα σε αυτήν την φάση της μάχης που δεν είναι άλλη από τον περιορισμό της κινητικότητας, αποτελεί μια διαρκή συζήτηση. Άλλωστε από το πρωί έχουν σιγήσει τα κουδούνια στα δημοτικά και στα νηπιαγωγεία όλης της χώρας, που αναστέλλουν προληπτικά τη λειτουργία τους. Μια απόφαση που στοχεύει στην κατάσβεση των εστιών μετάδοσης που δημιουργούν τα φαινόμενα συγχρωτισμού και η αυξημένη κινητικότητα έξω από τις σχολικές μονάδες.
Είναι πάντως σαφές ότι μια μείωση των κρουσμάτων που πιθανώς παρατηρηθεί δεν συνεπάγονται και την χαλάρωση των μέτρων. Σε όλους τους τόνους εκείνο που διαμηνύει η κυβέρνηση είναι ότι αναμένει το προσεχές δεκαήμερο ευλαβική τήρηση των μέτρων, ώστε η χαλάρωση των μέτρων να έρθει πιο γρήγορα στον διάδρομο της εξόδου από την καραντίνα.
Ο επιδημιολογικός πήχης για την άρση των απαγορεύσεων έχει τεθεί για ακόμη μια φορά δημόσια σε ένα τριψήφιο αριθμό. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλη Κικίλιας αναφέρθηκε στο παράδειγμα του ισραηλινού lockdown και τον αντίστοιχο περιορισμό του ημερήσιου απολογισμού στους 500 νοσούντες.
Είναι ωστόσο ξεκάθαρο ότι η εφαρμογή της γενικής καραντίνας στην Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά παράτασης μετά την 30η Νοεμβρίου. Αυτή θεωρείται πλέον μια ημερομηνία στην οποία μπορεί να γίνει μια ασφαλής αξιολόγηση της απόδοσης των οριζόντιων μέτρων που εφαρμόζονται.
Όπως έγραφε το Newsbomb.gr, το νέο ορόσημο θεωρείται η 7η ή και η 8η Δεκεμβρίου. Εκείνο που θεωρείται δεδομένο είναι ότι οι εικόνες των φετινών Χριστουγέννων δεν θα περιλαμβάνουν τα μεγάλα ρεβεγιόν περασμένων ετών, αλλά και προσαρμογές ακόμη και στα πατροπαράδοτα κάλαντα. Είναι ακόμη βέβαιο, ότι όποτε κι αν ξεκινήσει η άρση των οριζόντιων μέτρων, η καθημερινότητα με περιορισμούς θα διατηρηθεί για όλο το προσεχές δίμηνο.
Σε κάθε περίπτωση εκείνο που προέχει είναι η αποσυμπίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που μετά την έκρηξη στους κρίσιμους δείκτες, εισαγωγών, διασωληνώσεων, η οποία οδήγησε και στην οριζόντια καραντίνα θα δοκιμαστεί περισσότερο τις προσεχείς ημέρες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Κρούσματα σήμερα - Κορονοϊός: «Φλέγονται» Αττική και Θεσσαλονίκη