Μηταράκης στο Newsbomb.gr για Πολυτεχνείο: Καμία σχέση με την πραγματικότητα τα περί αυταρχισμού

Για την πανδημία, την πολιτική αντιπαράθεση για το Πολυτεχνείο και φυσικά για την διαχείριση του μεταναστευτικού μιλά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης στο Newsbomb.gr. – Συνέντευξη στον Γιώργο Μιχαηλίδη.

Μηταράκης στο Newsbomb.gr για Πολυτεχνείο: Καμία σχέση με την πραγματικότητα τα περί αυταρχισμού
INTIME NEWS
11'

Μιλώντας για τον κορονοϊό, ο Νότης Μηταράκης σημειώνει πως η Ελλάδα είναι σε καλύτερη μοίρα από άλλες χώρες αναφορικά με το δεύτερο κύμα της πανδημίας σημειώνοντας ωστόσο πως «με αυστηρότερη εφαρμογή από όλους μας, των μέτρων που προηγήθηκαν του δεύτερου lockdown, θα μπορούσαμε ίσως να αποφύγουμε οριζόντια μέτρα».

Παράλληλα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τονίζει πως «η διαχείριση του μεταναστευτικού δεν έχει συμβάλλει στην έξαρση του κορονοϊού στην Ελλάδα» ενώ συμπληρώνει ότι «σε σύνολο 92.000 διαμενόντων, έχουμε 950 κρούσματα και 1 απώλεια ανθρώπινης ζωής».

Μεταξύ άλλων ο Νότης Μηταράκης δίνει στο Newsbomb.gr αναλυτικά στοιχεία για το μεταναστευτικό που αφορούν την αποσυμφόρηση των νησιών, τις αιτήσεις ασύλου κ.α. τονίζοντα σημειώνοντας πως «τα στοιχεία δείχνουν σαφή ουσιαστική, και δραστική αλλαγή εικόνας στο Μεταναστευτικό, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».

Τέλος, δεν μπορούσε να μην σχολιάσει και την πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει για το ζήτημα του εορτασμού της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τονίζοντας πως: «Είμαι βέβαιος ότι το 90% των Ελλήνων πολιτών αντιλαμβάνεται ότι η απαγόρευση έχει να κάνει αυστηρά και μόνο με την ανάγκη προστασίας μας από την πανδημία. Και καταλαβαίνει ότι όσα ακούγονται περί αυταρχισμού ή αντιδημοκρατικότητας καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα ή τις προθέσεις αυτής της κυβέρνησης».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Νότη Μηταράκη στο Newsbomb.gr:

Η πανδημία επελαύνει. Τα νέα αυστηρότερα μέτρα είναι γεγονός και το ερώτημα είναι εύλογο. Ακόμα κι αν είμαστε σε καλύτερη μοίρα από άλλες χώρες, τι έγινε λάθος τους τελευταίους μήνες;

Ήμασταν και είμαστε σε καλύτερη μοίρα από άλλες χώρες, παρά τις δυσκολίες. Πήραμε τα απαραίτητα μέτρα και πιστεύω στο τέλος αυτής της κρίσης θα μας βρει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Φυσικά θέλαμε να αποφύγουμε ένα δεύτερο, οριζόντιο lockdown. Οφείλαμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα σε δύο εθνικές ανάγκες: την προστασία της δημόσιας υγείας και τη λειτουργία της πραγματικής οικονομίας. Η Ελλάδα αντιμετώπισε με αποφασιστικότητα την πρώτη φάση της πανδημίας. Με αυστηρότερη εφαρμογή από όλους μας, των μέτρων που προηγήθηκαν του δεύτερου lockdown, θα μπορούσαμε ίσως να αποφύγουμε οριζόντια μέτρα.

Συνεχίζουμε να πορευόμαστε με αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα της προστασίας της υγείας όλων μας. Σε ό,τι αφορά την οικονομία, λάβαμε τα απαραίτητα μέτρα στήριξης αξιοποιώντας, αλλά όχι εξαντλώντας τις δυνατότητες μας ως χώρα. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή τους επόμενους μήνες. Εκτιμώ όμως ότι η κυκλοφορία του εμβολίου ή των εμβολίων, θα επιστρέψει την σταδιακή επιστροφή της ζωής μας και της αγοράς σε κανονικότερους ρυθμούς. Και παράλληλα, με την χρήση των κονδυλίων που διαπραγματεύτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα φέρουν την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των χωρών που θα ανακάμψουν από αυτόν τον παγκόσμιο εφιάλτη.

Με δεδομένο πως η εικόνα του κορονοϊού είναι χειρότερη από ποτέ στην χώρα μας, ποιες κινήσεις έχουν γίνει προκειμένου να προστατευτούν υγειονομικά οι δομές των μεταναστών;

Πήραμε μέτρα αυστηρά και έγκαιρα, από την πρώτη στιγμή. Εφαρμόσαμε στα σημεία εισόδου αλλά και μέσα και έξω από τις δομές όλης της χώρας το σχέδιο “Αγνοδίκη” και κρατάμε την μόλυνση του πληθυσμού από τον κορονοϊό στο 1%. Σε σύνολο 92.000 διαμενόντων, έχουμε 950 κρούσματα και 1 απώλεια ανθρώπινης ζωής. Η διαχείριση του μεταναστευτικού δεν έχει συμβάλλει στην έξαρση του κορονοϊού στην Ελλάδα. Λαμβάνουμε μέτρα με μεγάλη συνέπεια και θέλω να ευχαριστήσω, με την ευκαιρία που μου δίνετε, τις υπηρεσίες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τον ΕΟΔΥ, τους ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό τόσο τους Έλληνες όσο και τους ξένους που εργάζονται στη χώρα μας ως απεσταλμένοι των διεθνών οργανισμών, για την υψηλού επιπέδου και αποτελεσματικότητας δουλειά που κάνουν. Γίνονται τεστ στα σημεία εισόδου, λειτουργούν δομές υγειονομικής απομόνωσης (καραντίνας), παρέχεται άμεση και αποτελεσματική ιατρική βοήθεια με ιατρικές μονάδες που λειτουργούν εντός των δομών και οι διαμένοντες επιστρέφουν στις σκηνές τους ή βγαίνουν εκτός δομής, όταν πλέον έχουν γίνει εντελώς καλά.

Λόγω της πανδημίας το μεταναστευτικό δεν κυριαρχεί στην επικαιρότητα. Ωστόσο τα προβλήματα στις κοινωνίες των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου παραμένουν. Σε τι στάδιο βρίσκεται η αποσυμφόρησή τους;

Ξεκινήσαμε πριν από 10 μήνες, θέτοντας ως στόχους της Εθνικής Στρατηγικής Μετανάστευσης 2020-21 τον ουσιαστικό περιορισμό των ροών και τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες. Και στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα. Τα στοιχεία που διανέμουμε αναλυτικά κάθε μήνα στο πλαίσιο της συνεχούς λογοδοσίας μας προς τους Έλληνες πολίτες, δείχνουν σαφή ουσιαστική, και δραστική αλλαγή εικόνας στο Μεταναστευτικό, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Στο εξάμηνο Μάιος – Οκτώβριος 2020 η μείωση ροών είναι 90% σε σύγκριση με πέρυσι (2020: 4.345 2019: 44.348) ενώ στα νησιά η μείωση φτάνει στο 97% (2020: 1.205 2019: 36.931). Τ

Το θετικό ισοζύγιο επιστροφών - αφίξεων συνεχίζεται σταθερά, τόσο για τον μήνα Οκτώβριο (1.434 αποχωρήσεις - 1.193 αφίξεις) όσο και για το πεντάμηνο Ιουνίου-Οκτωβρίου (5.733 αποχωρήσεις- 4.061 αφίξεις). Αυξήσαμε την έκδοση αποφάσεων ασύλου κατά 73%, σε σχέση με το 2019 (2020: 70.419, 2019: 40.634) και μειώσαμε κατά -38% των εκκρεμών αποφάσεων Ασύλου. Σήμερα εκκρεμούν 82.646 αποφάσεις στην Υπηρεσία Ασύλου & 4.976 στην Αρχή Προσφυγών, στόχος μας για το 2021 είναι η εκκαθάριση όλων των εκκρεμών υποθέσεων.

Περιορίσαμε στις περιπτώσεις έκδοσης τελεσίδικης διοικητικής απόφασης Ασύλου την παροχή στέγης και επιδόματος στον ένα μήνα (από έξι) και την παροχή προνομίων σε λίγους συνολικά μήνες, από αρκετά χρόνια όπως ίσχυε έως σήμερα. Καταστήσαμε σαφές ότι το ελληνικό κράτος, σεβόμενο απολύτως το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, δεν πρόκειται να κινητροδοτεί πλέον οικονομικά την άφιξη ανθρώπων που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας ή επιλέγουν συνειδητά να μην ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία.

Σήμερα τα νέα δεδομένα, μας επιτρέπουν πλέον να μιλάμε για διατηρήσιμη αποσυμφόρηση των νησιών. Φέτος μειώθηκαν 59% οι διαμένοντες στα ΚΥΤ Νήσων και συνολικά μείωση 55% στους διαμένοντες στα νησιά (Οκτώβριος 18.872 Ιανουάριος 42.007). Σε σχέση με τον Οκτώβριο 2019:

  • Λέσβος: -52% ( 2020: 9.0582 διαμένοντες 2019 18.875)
  • Χίος -46% ( 2020: 3.088 2019: 5.670)
  • Σάμος -40% ( 2020: 4.495 2019: 7.536)
  • Λέρος -71% ( 2020: 803 2019: 2.754)
  • Κως -67% ( 2020: 759 2019: 4.146)

Πλέον οι αιτούντες άσυλο στα ΚΥΤ είναι λιγότεροι και σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2019 (Οκτ 2020: 15.807 Ιουλ 2019: 16.042).

Επιπλέον, από τη σύσταση της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων έως και σήμερα o αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών στα Κ.Υ.Τ. μειώθηκε στο 97%.

Οι νησιώτες μας βλέπουν και καταλαβαίνουν τη δουλειά που έχει γίνει και την αλλαγή που έχει συμβεί. Με όπλο αυτή τη δουλειά και την μέχρι τώρα αλλαγή, στέλνω το μήνυμα ότι μέχρι το τέλος του έτους το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις δομές των νησιών, θα έχει αντιμετωπιστεί στο μεγαλύτερο βαθμό.

Ακόμα, στα νησιά αντικαθιστούμε τα άναρχα κέντρα με νέες κλειστές /ελεγχόμενες δομές με:

  • σύγχρονα μέσα ελέγχου εισόδου / εξόδου, με έλεγχο εισερχομένων (ήδη έχει παραληφθεί από τα ΚΥΤ ο σχετικός εξοπλισμός και εκδίδονται οι πρώτες κάρτες για αιτούντες και προσωπικό. Στη συνέχεια, θα αποκτήσουν και τα πιστοποιημένα μέλη των πιστοποιημένων στο Μητρώο μας ΜΚΟ)
  • διπλές περιφράξεις τύπου ΝΑΤΟ, με δρόμο ανάμεσα
  • συστήματα ασφαλείας & πυρασφάλειας
  • αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, που δεν θα εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες και δεν θα επηρεάζονται από μία δυνατή βροχή.

Νέες δομές που θα εγγυώνται την προστασία της δημόσιας υγείας και της δημόσιας ασφάλειας. Ήδη σε Σάμο, Κω και Λέρο έχουν αρχίσει τα έργα και το 2021 θα είναι έτοιμα τα νέα κέντρα. Στη Σάμο, το έργο - οδηγός για το πως θα είναι οι νέες δομές στα νησιά - λόγω και των ειδικών συνθηκών στο νησί μετά το σεισμό - είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο, ενώ ολοκληρώνουμε τις διαδικασίες για την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την κατασκευή δομών στα υπόλοιπα σημεία εισόδου της χώρας. Ώστε το 2021 να κλείσει και η προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι Λέσβου.

Το προηγούμενο διάστημα λόγω της μεταφοράς στην ενδοχώρα, είδαμε την πλατεία Βικτωρίας να γίνεται hot spot για μετανάστες και πρόσφυγες. Σε τι φάση βρίσκεται το πρόγραμμα ένταξης Helios;

Στόχος μας δεν είναι μόνο η αποσυμφόρηση των νησιών και αλλά και η αποσυμφόρηση στην υπόλοιπη χώρα. Προχωράμε στο κλείσιμο εντός του 2020 του προγράμματος ξενοδοχείων, μέχρι στιγμής έχουν κλείσει 27 και μένουν ακόμα για κλείσιμο 40 ξενοδοχειακές δομές. Το 2021 στοχεύουμε από τις 32 δομές σε όλη την υπόλοιπη χώρα να μειωθούν σε 26.

Για αυτούς που θα μείνουν τελικά στην Ελλάδα, έχουμε δώσει έμφαση στον τομέα της ένταξης των μεταναστών, όπου πραγματοποιούμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις.

Το πρόγραμμα “HELIOS”, στο οποίο αναφερθήκατε και υλοποιούμε μαζί με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης από τον Αύγουστο του 2019, συμβάλλει στην αναζήτηση αλλά και την επιδότηση στέγης, για 12 μήνες. Βοηθά στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και άλλων χρήσιμων δεξιοτήτων μέσω σεμιναριακών μαθημάτων, βοηθά στην πιο ομαλή πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Έχουν εγγραφεί ως σήμερα 21.069 δικαιούχοι και λαμβάνουν υποστήριξη για την αυτόνομη διαβίωσή τους, 7.630 εκ των οποίων έχουν λάβει επιδότηση ενοικίου. Παράλληλα, επίσης σε συνεργασία με τον ΔΟΜ, υλοποιούμε ένα νέο, μεταβατικό πρόγραμμα στέγασης για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, που εξέρχονται των δομών φιλοξενίας, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα, τύπου πλατείας Βικτωρίας. Το πρόγραμμα αυτό, διασφαλίζει φιλοξενία σε ξενοδοχεία για δύο μήνες.

Και μία ερώτηση για την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει την πορεία του Πολυτεχνείου; Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης είναι σφοδρές.

Εδώ συζητάμε το αυτονόητο, την εφαρμογή μέτρων προστασίας δημόσιας υγείας, τίποτε άλλο. Και ακούμε κριτική από αυτούς που ζήτησαν το κλείσιμο των δικαστηρίων λόγω κορονοϊού ή εφάρμοσαν στο παρελθόν αντίστοιχα περιοριστικά μέτρα για λιγότερο σοβαρό λόγο. Είναι δεδομένο ότι για την προστασία του κοινωνικού συνόλου δεν μπορούσε να γίνει η πορεία για το Πολυτεχνείο, όπως δεν έγινε η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και τον περασμένο Μάιο η περιφορά του Επιταφίου σε όλη τη χώρα. Είμαι βέβαιος ότι το 90% των Ελλήνων πολιτών αντιλαμβάνεται ότι η απαγόρευση έχει να κάνει αυστηρά και μόνο με την ανάγκη προστασίας μας από την πανδημία. Και καταλαβαίνει ότι όσα ακούγονται περί αυταρχισμού ή αντιδημοκρατικότητας καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα ή τις προθέσεις αυτής της κυβέρνησης.

Θα ήμουν ευτυχής, αν η κυβέρνηση δεν αναγκαζόταν να λάβει καμία απόφαση για απαγόρευση, αν επικρατούσε η κοινή λογική. Είναι ωστόσο ευθύνη μας η προστασία του κοινωνικού συνόλου, βάσει του άρθρου 5 και του άρθρου 11 του Συντάγματος. Όπως αναγκαστήκαμε να κλείσουμε τα σχολεία ή το λιανεμπόριο, για την προστασία του κοινωνικού συνόλου οφείλαμε να μην επιτρέψουμε μία πορεία, δηλαδή τον συνωστισμό εκατοντάδων ανθρώπων. Όλα τα άλλα είναι εκ του περισσού.

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού για απότιση φόρου τιμής από τους Πολιτικούς Αρχηγούς όλων των κομμάτων υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας με ένα λουλούδι, είναι μία πρωτοβουλία που αφενός αναδεικνύει την αναγκαία ενότητα του πολιτικού συστήματος αφετέρου ξεχωρίζει στα μάτια της κοινής γνώμης την πραγματική αγωνία για την προστασία της Δημοκρατίας και του Συντάγματος από την μικροκομματική προσέγγιση του θέματος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή