Κορονοϊός - Κυβέρνηση: Μπαίνει στο κρισιμότερο δεκαήμερο η μάχη κατά της πανδημίας

Η μάχη της χώρας  για να «δαμάσει» το δεύτερο κύμα της πανδημίας του Covid-19, μπαίνει στο κρισιμότερο δεκαήμερο. Σε αυτήν την εβδομάδα εκτιμάται ότι η επιδημιολογική εικόνα που θα διαμορφωθεί θα έχει ένα κοντράστ, καθώς  αναμένονται δυο αντίρροπες εξελίξεις. Από την μια θα συνεχιστεί η αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς οι εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ο αριθμός των διασωληνωμένων και οι θάνατοι θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα, ως συνέπεια των αυξημένων κρουσμάτων των προηγούμενων εβδομάδων.

Κορονοϊός - Κυβέρνηση: Μπαίνει στο κρισιμότερο δεκαήμερο η μάχη κατά της πανδημίας
In Τime
6'

Ταυτόχρονα, αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακή κάμψη του αριθμού των κρουσμάτων ή τουλάχιστον μια επίπεδωση της καμπύλης.

Σε κάθε περίπτωση, από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανόδου του αριθμού σε διασωληνώσεις και εισαγωγές σε ΜΕΘ, το οποίο προβλέπει ότι ολόκληρη η χώρα λειτουργεί σαν να είναι μία υγειονομική περιφέρεια. Ήδη αυξάνεται ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη, ενώ εάν προσεγγίσει κάποια όρια θα υπάρξει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και με την επίταξη ιδιωτικών κλινών και θεραπευτηρίων. Θα γίνονται, επίσης, μετακινήσεις ασθενών που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν στις υπόλοιπες Υγειονομικές Περιφέρειες και όχι απαραίτητα σε περιοχές όχι κοντινές στη Θεσσαλονίκη ή σε άλλες πόλεις. Υπάρχει επίσης η επιλογή για διακομιδή ασθενών Covid-19 σε νησιά, όπου η επιβάρυνση του συστήματος είναι μικρότερη, ενώ στη διάθεση των υγειονομικών αρχών θα βρίσκεται και ένα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η τήρηση των μέτρων αποτελεί κοινή υποχρέωση και εξαιρέσεις δεν δικαιολογούνται. Για τον σκοπό αυτό εντατικοποιηθεί και θα συνεχιστούν οι ίδιοι ρυθμοί στη διεξαγωγή τους, οι έλεγχοι για την εφαρμογή των απαγορεύσεων. Είναι ενδεικτικό ότι κατά το προηγούμενο τριήμερο (Παρασκευή έως και Κυριακή) οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΔΙΜΕΑ, ΕΑΔ, Δημοτική Αστυνομία, Περιφέρειες) έκαναν συνολικά 195.000 ελέγχους και κατέγραψαν 6.279 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων. Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 536.700 ευρώ και αναστολή λειτουργίας σε δύο καταστήματα. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τους ελέγχους στην αγορά, από τις 9 έως τις 15 Νοεμβρίου έγιναν από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς -σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και τη Δημοτική Αστυνομία Αθήνας και Θεσσαλονίκης- συνολικά 2.666 έλεγχοι. Βεβαιώθηκαν 16 παραβάσεις για μη τήρηση μέτρων και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 16.700 ευρώ.

Στην προμετωπίδα του ολοκληρωμένου, όπως το χαρακτηρίζει η κυβέρνηση, σχεδίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, γίνεται η επεξεργασία επιπρόσθετων μέτρων για την στήριξη της οικονομίας, επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, που πλήττονται. Σε αυτό το σχέδιο πριν από τα Χριστούγεννα θα δοθεί ενίσχυση σε άτομα που δεν έχουν τύχει της ενίσχυσης της πολιτείας μέσω των μέτρων για την πανδημία και βρίσκονται στη βάση της εισοδηματικής πυραμίδας.

Πέραν των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, στο νομοσχέδιο για τη στήριξη πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που θα κατατεθεί στη Βουλή θα περιλαμβάνεται τροπολογία που θα δίνει λύση στο πρόβλημα των ακάλυπτων επιταγών. Η τροπολογία θα προβλέπει το «πάγωμα» αποπληρωμής των επιταγών για 75 ημέρες, ενώ θα ενταχθούν κι άλλες ρυθμίσεις όπως η παράταση του ΦΠΑ στο 6% για τις μάσκες και μετά το τέλος του έτους. Υπενθυμίζεται ότι ήδη προχωρά η υλοποίηση του 4ου κύκλου και, στη συνέχεια, του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, με σημαντικά διευρυμένο πεδίο δικαιούχων. Και στους δύο κύκλους το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστραφεί στο κράτος, ενώ αθροιστικά θα διοχετευθούν πόροι συνολικού ύψους 1,7 δισεκ. ευρώ στην πραγματική οικονομία.

Έτσι, η παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα ξεπεράσει συνολικά τα 5 δισεκ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Μαζί με τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Εγγυοδοτικού Μηχανισμού, η συνολική «ένεση» ρευστότητας στην πραγματική οικονομία αναμένεται να υπερβεί τα 11-12 δισ. ευρώ. Εντός των επόμενων ημερών θα ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων. Σε αντίθεση με τους τρεις προηγούμενους κύκλους, η φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος που προηγουμένως έπρεπε να υποβληθεί σε προγενέστερο στάδιο έχει καταργηθεί. Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Νοεμβρίου.

Δικαίωμα συμμετοχής, επιπλέον των επιχειρήσεων που είχαν δυνατότητα ένταξης στους προηγούμενους τρεις κύκλους του προγράμματος έχουν:

  • Όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζόμενους ή έχουν ταμειακή μηχανή (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων), υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% τους μήνες αναφοράς (Σεπτέμβριο-Οκτώβριο) και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.
  • Οι επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα έχει ανασταλεί με κρατική εντολή ή έχουν έδρα σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον κυκλώνα «Ιανός», ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου, εφόσον έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.
  • Οι νέες επιχειρήσεις που έχουν θετικά έσοδα για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο 2020, με βάση αναφοράς τον τζίρο Ιουλίου-Αυγούστου για τις διπλογραφικές και του τρίτου τριμήνου για τις απλογραφικές.

Το 50% του ποσού της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, με τον όρο η επιχείρηση να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο απασχόλησης μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021. Για το υπόλοιπο 50% της ενίσχυσης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος, κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων. Μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το οφειλόμενο ποσό αποπληρώνεται σε 40 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Σε ό,τι αφορά το ύψος της ενίσχυσης προβλέπεται ότι, οι ατομικές επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα έχει ανασταλεί με κρατική εντολή και δεν έχουν εργαζόμενους και ταμειακή μηχανή θα λάβουν σταθερό ποσό 2.000 ευρώ, ανεξαρτήτως μαθηματικού τύπου. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 2.000 ευρώ Επιπλέον, για τις επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα έχει ανασταλεί με κρατική εντολή ισχύει το κατώτατο όριο αναλογικά με τον αριθμό εργαζομένων (2.000 ευρώ χωρίς εργαζόμενους, 4.000 ευρώ έως 5 εργαζόμενους, 8.000 ευρώ έως 20 εργαζόμενους, 15.000 ευρώ έως 50 εργαζόμενους και 30.000 ευρώ άνω των 50 εργαζομένων)

Οι ατομικές επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα δεν έχει ανασταλεί με κρατική εντολή και δεν έχουν εργαζόμενους και ταμειακή μηχανή θα λάβουν σταθερό ποσό 1.000 ευρώ, ανεξαρτήτως μαθηματικού τύπου. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 1.000 ευρώ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Πρόεδρος εργαζομένων ΑΧΕΠΑ στο Newsbomb.gr: «37 στα 37 κρεβάτια της ΜΕΘ είναι κατειλημμένα»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή