Δημοσκόπηση Political: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίζει από την φθορά της κυβέρνησης
Αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαχωρίζουν την πανδημία σε δύο φάσεις -στην πρώτη μέχρι το καλοκαίρι και στη δεύτερη από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα-, η κυβέρνηση στο τέλος της μέρας θα κριθεί και θα αξιολογηθεί συνολικά για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τα θέματα που προέκυψαν.
Τα βασικά πεδία της αξιολόγησης είναι το υγειονομικό και το οικονομικό. Αν και το υγειονομικό δοκιμάστηκε, τουλάχιστον μέχρι τώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δείχνει να αντέχει - δύσκολα μεν, αντέχει δε. Έτσι, λοιπόν, στο συγκριτικό ερώτημα «ποια κυβέρνηση θα τα κατάφερνε καλύτερα στην υγειονομική διαχείριση της κρίσης;» η κοινή γνώμη με συντριπτικό ποσοστό απαντά εκείνη της Ν.Δ., παρά τα λάθη και τις αστοχίες της.
Το ίδιο συμβαίνει και στο ερώτημα για τη διαχείριση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης. Αν και μεγάλη μερίδα των πολιτών (περίπου οι μισοί) δεν είναι ικανοποιημένη από τα μέτρα στήριξης, οι περισσότεροι θεωρούν πως με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση στην οικονομία θα ήταν χειρότερη. Ίδια εικόνα υπάρχει και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, όπου η υπεροχή της κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι απολύτως διακριτή. Ποτέ, άλλωστε, η εξωτερική πολιτική δεν υπήρξε το ισχυρό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και όταν ασκούσε κυβερνητικά καθήκοντα. Επίσης, στην καταλληλόλητα για πρωθυπουργός η διαφορά μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα είναι σχεδόν διπλάσια υπέρ του πρώτου. Στα διαγράμματα που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τα πολιτικά ευρήματα της δημοσκόπησης.
Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται περίπου με τα ίδια ποσοστά σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Και το αξιοσημείωτο στην ερώτηση αυτή είναι πώς είναι δυνατόν ένας πρώην πρωθυπουργός να υστερεί σε τόσο μεγάλο βαθμό στην καταλληλόλητα, τη στιγμή, μάλιστα, που ίδιος και το κόμμα του ευελπιστούν κάποια στιγμή να επανέλθουν στην εξουσία.
Η κοινή γνώμη αξιολογεί ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. κράτησε την καλύτερη και πιο εποικοδομητική στάση στο θέμα της πανδημίας, με το «κανένα» κόμμα να έρχεται πρώτο σε αυτή την ερώτηση. Το ΚΙΝ.ΑΛ. δείχνει ότι στο DNA του παραμένει κόμμα εξουσίας, ακόμα και αν τα ποσοστά του στην πρόθεση ψήφου δείχνουν ότι πρόκειται για ένα μικρό ή, έστω, μικρομεσαίο κόμμα. Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. κινείται περίπου στο εκλογικό της ποσοστό του 2019, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ (με όχι και τόσους πολλούς αναποφάσιστους) στριφογυρίζει σταθερά γύρω από το 20%.
Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν κατόρθωσε σχεδόν ενάμιση χρόνο τώρα να καρπωθεί κάποιο από τα λάθη της κυβέρνησης και αυτό ίσως γιατί τα δικά της λάθη ήταν ακόμη μεγαλύτερα.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Με click away τα καταστήματα - Πώς θα λειτουργήσουν εκκλησίες - Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις