ΕΕ: Γιατί η Μέρκελ σηκώνει «τείχος» στην ελληνική πρόταση για πιστοποιητικό εμβολιασμού;
Το Βερολίνο φαίνεται ότι εν μέσω μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης που έχει επιφέρει η πανδημία του κορονοίού, επιθυμεί να θέσει τους δικούς του όρους για το μελλοντικό «restart» σε ευρωπαϊκή κλίμακα
Διχασμό στις τάξεις της ΕΕ προκαλεί για ακόμα μια φορά η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, με αφορμή το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο αποτελεί πρόταση της Ελλάδας και του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και αναμένεται να συζητηθεί ως προτεραιότητα στην αποψινή τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Παρά το γεγονός ότι τόσο η Κομισιόν όσο και αρκετές χώρες της ΕΕ, αλλά και διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΙΑΤΑ, εκφράστηκαν θετικά ως προς την ελληνική πρόταση-ρύθμιση για την ελευθέρωση των ταξιδιών που θα δώσει ώθηση στην τουριστική βιομηχανία και την ανάπτυξη, η Γερμανίδα Καγκελάριος έσπευσε να σηκώσει και πάλι «τοίχος» προσπαθώντας να προωθήσει την δικιά της ατζέντα η οποία βρίσκεται προς την αντίθετη κατεύθυνση, κάνοντας λόγο για κλείσιμο των συνόρων τόσο με την Βρετανία όσο και με χώρες εντός της Ένωσης.
Η Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο Βερολίνο, προς έκπληξη όλων, άφησε να εννοηθεί ότι στην παρούσα φάση δεν πρόκειται να συναινέσει σε ταξιδιωτικές ρυθμίσεις που διευκολύνουν τις μετακινήσεις μέσω ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού, καθώς κάτι τέτοιο θεωρείται πρόωρο συμπληρώνοντας και συμπληρώνοντας μάλιστα ότι δεν έχει αποδειχθεί εάν τα εμβόλια θα εξακολουθήσουν να είναι αποτελεσματικά με τις νέες μεταλλάξεις του ιού.
Παρά τους «φόβους» για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων πάντως, η γερμανική κυβέρνηση είναι γνωστό ότι έχει επιτύχει μονομερή συμφωνία με τη Pfizer (παραγκωνίζοντας την ευρωπαϊκή κοινή συμφωνία) για παραπάνω δόσεις εμβολίων, την ώρα που οι παραδόσεις εντός της ΕΕ μειώνονται για ορισμένα κράτη κατά 50%. Όπως έχει γίνει γνωστό μάλιστα, έχει προσεγγίσει και την ρωσική κυβέρνηση για προμήθεια του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V.
Σημειώνεται ότι η Γερμανία είναι από τις Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από το δεύτερο κύμα κορονοϊού με περισσότερα από δυο εκατ. ενεργά κρούσματα στην επικράτειά της και 49.783 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας.
«Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν αφορά τον περιορισμό της δυνατότητας των ανθρώπων να ταξιδέψουν», ανέφερε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Twitter, στα αγγλικά, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
«Αφορά τη διεύρυνση της ελευθερίας των μετακινήσεων, χρησιμοποιώντας μια απλή, ψηφιακή λύση που μπορεί να κάνει τις οικονομίες μας να κινηθούν ξανά», προσθέτει και επισυνάπτει το άρθρο του στο EurActiv με την επισήμανση: «Προσδοκώ να το συζητήσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», ανέφερε σε μήνυμά του νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Κομισιόν: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού προς όφελος όλης της ΕΕ
Μόλις χθες η Κομισιόν κάλεσε τα κράτη-μέλη να επιταχύνουν την έναρξη εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ.
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε αναφορικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού ότι «όσο περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται, η καταγραφή και η αμοιβαία αναγνώριση εμβολιασμού έχουν μεγάλη σημασία» επισημαίνοντας ότι «τα πιστοποιητικά εμβολιασμού επιτρέπουν την ύπαρξη ενός μητρώου για το ιστορικό εμβολιασμού κάθε πολίτη, έτσι ώστε να υπάρχει η σωστή ιατρική ακολουθία».
«Μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση σχετικά με έμπιστα, βάσιμα και επαληθεύσιμα πιστοποιητικά, θα επιτρέψουν στους πολίτες να χρησιμοποιούν τα μητρώα τους σε άλλα κράτη-μέλη. Θα ανοίξουν την πόρτα επίσης σε άλλες χρήσεις για να αρθούν οι περιορισμοί» σημείωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς και προσέθεσε ότι «τα πιστοποιητικά εμβολιασμού πρέπει να είναι καταγεγραμμένα. Θα είναι προς όφελος όλων των πολιτών στην ΕΕ».
Στήριξη και από ΙΑΤΑ
Έκκληση προς την Κομισιόν να υιοθετήσει την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει απευθύνει και η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA), η οποία εκπροσωπεί 290 αεροπορικές εταιρείες.
Με επιστολή της προς την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και στις εμπλεκόμενες Αρχές, η ΙΑΤΑ ζητά την υποστήριξη -από όλες τις πλευρές- της πρότασης Μητσοτάκη για την δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού COVID-19, που θα επιτρέψει να πραγματοποιούν ταξίδια, ελεύθερα εντός της ΕΕ, σε όσους έχουν εμβολιαστεί και χωρίς την ύπαρξη τεστ.
Μάλιστα, αναλύοντας τα οφέλη ο γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ, αναφέρει χαρακτηριστικά πως η ΕΕ με αυτό τον τρόπο θα κερδίσει με ασφάλεια οικονομικά και κοινωνικά οφέλη με την ελεύθερη κυκλοφορία, τουλάχιστον για όσους έχουν εμβολιαστεί.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Επίθεση Μετρό: Ολόκληρη η κατάθεση του σταθμάρχη - «Φοβήθηκα τι θα βγάλει από το τσαντάκι»