Πόλεμος με την Αριστερά – Τραύματα από τα δεξιά
Την αποδυνάμωση της Αριστεράς οραματίζεται ο Αντώνης Σαμαράς, θεωρώντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα του επιτρέψει την αυτοδύναμη επιστροφή της ΝΔ στην εξουσία. Την ίδια ώρα, οι «πληγές» της ΝΔ από τα δεξιά μοιάζουν να πληθαίνουν...
«Εύκολα ή δύσκολα την αυτοδυναμία θα την κατακτήσουμε», επιμένουν να δηλώνουν τα στελέχη της ΝΔ, με τις δημοσκοπήσεις να προβληματίζουν το «γαλάζιο στρατηγείο», που αναζητά τρόπους συσπείρωσης του εκλογικού σώματος. Πολλοί μάλιστα είναι εκείνοι που εκτιμούν πως ο δρόμος προς την εξουσία περνά μέσα από το σφυρηλάτημα της Αριστεράς, που αν και πολυδιασπασμένη, δείχνει να συγκεντρώνει συνολικά το 40% της προτίμησης του εκλογικού σώματος.
Έτσι ερμηνεύεται άλλωστε και το νέο μέτωπο που άνοιξε τις προηγούμενες ημέρες ο Αντώνης Σαμαράς, καλώντας -σε υψηλούς τόνους- τις δυνάμεις της Αριστεράς να «μην κουνούν το δάκτυλο» και να αναλογιστούν το μερίδιο της ευθύνης που έχουν.
«Δεν μπορεί ο αριστερός να λέει "είμαι αριστερός" και εμείς να κρυβόμαστε», είχε πει σε ανύποπτο χρόνο (μια βδομάδα πριν την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ), ο Αντώνης Σαμαράς, επιχειρώντας να δώσει το στίγμα του, κρατώντας όμως χαμηλά τους τόνους, στα χνάρια του απερχόμενου τότε αρχηγού, Κώστα Καραμανλή. Ο ίδιος πάντως, φαίνεται πως σήμερα κρίνει ότι έφθασε η ώρα να υψώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης, με κάθε πολιτικό του αντίπαλο, αντιλαμβανόμενος –ιδίως μετά τη στήριξη του Μνημονίου 2- πως η Αριστερά θα προσελκύσει ένα μεγάλο μέρος των αντί-μνημονιακών πολιτών.
Την ίδια ώρα, η Συγγρού μοιάζει να παρουσιάζει απώλειες από τα ίδια της τα σπλάχνα. Μόλις πέντε από τους διαγραφέντες αναμένεται να επανενταχθούν στο κόμμα, ενώ ήδη ξεκίνησαν οι προσχωρήσεις προς το νεοσύστατο κόμμα του Πάνου Καμμένου, που συγκεντρώνει στην έρευνα της Public Issue, 4%. Η κα Έλενα Κουντουρά, είναι η πρώτη εκ των «ανταρτών», που εντάχθηκε και επισήμως στους Ανεξάρτητους Έλληνες, που δείχνουν να αναπτύσσουν ρεύμα, αλιεύοντας από τη δεξαμενή των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της ΝΔ.
«Πολιτικός στόχος η αυτοδυναμία. Όχι αυτοσκοπός»
Τα μηνύματα πάντως που εκπέμπονται είναι πολλές φορές αντιφατικά, με τους πολίτες να δυσκολεύονται να κατανοήσουν τις ειλικρινείς διαθέσεις των κομμάτων για την επόμενη ημέρα.
Ήδη, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, τάχθηκε υπέρ της εθνικής συνεννόησης και της συνεργασίας των κομμάτων και μετά τις κάλπες, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών. Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Θόδωρος Πάγκαλος «βλέπει» μετεκλογική συνεργασία, αποκαλύπτοντας πως υπάρχουν υπόγειες, ανεπίσημες συζητήσεις των δυο κομμάτων, στις οποίες μετέχουν συνδικαλιστές, πολιτικά στελέχη, διανοούμενοι και επιχειρηματίες.
Στη Συγγρού, πάντως επιμένουν πως όλοι όσοι αναφέρονται σε μετεκλογικές συνεργασίες μιλούν «εκ του πονηρού» και υπενθυμίζουν πως ο αρχηγός του κόμματος έχει κηρύξει πανστρατιά, εκτιμώντας πως μοναχά μιας νέα κυβέρνηση, με νωπή, ισχυρή λαϊκή εντολή δύναται να προβεί στις απαραίτητες τροποποιήσεις.