Στο... μυαλό της κυβέρνησης: Βήμα - βήμα η επιστροφή στην κανονικότητα - Κίνδυνος αν χαλαρώσουμε
Οι βασικοί άξονες της στρατηγικής της κυβέρνησης, οι επαφές με παραγωγικούς φορείς και το στοίχημα για επιστροφή στην κανονικότητα.
Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και η επόμενη ημέρα από την πανδημία, είναι οι δυο βασικοί άξονες της κυβερνητικής πολιτικής στην παρούσα φάση, ενώ παράλληλα η προσοχή παραμένει στραμμένη και στην εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.
Στο κυβερνητικό επιτελείο τονίζουν πως μπορεί οι επιδημιολογικοί δείκτες να παρουσιάζουν βελτίωση, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να υπάρξει χαλάρωση. Γι’ αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο πασχαλινό του μήνυμα επεσήμανε: «Το πρώτο τείχος ανοσίας είναι κοντά. Με τους νέους να μας δείχνουν το δρόμο της υπευθυνότητας. Είναι αλήθεια πως έχουμε ακόμα αρκετά κρούσματα και νοσηλείες. Ο κορονοϊός επιτίθεται, καθώς υποχωρεί. Αλλά σε εμάς ανήκει η τελευταία λέξη, συμπληρώνοντας ότι η ώριμη συμπεριφορά μας θα μας δώσει το «διαβατήριο» για μία κανονική ζωή».
Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει πισωγύρισμα και ό,τι ανοίγει να μην χρειαστεί να ξανακλείσει.
Βασικό όπλο στην προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών, με το ενδιαφέρον των νεότερων ηλικιών να είναι έντονο. Επίσης και τα self test αποτελούν σύμμαχο για τον περιορισμό της πανδημίας. Την Τετάρτη αναμένεται να παραλειφθούν 2,5 εκατομμύρια τεστ αυτοδιάγνωσης και το Σάββατο ακόμα 2 εκατομμύρια.
Εν τω μεταξύ το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα πυκνώσει τις επαφές της με τους παραγωγικούς φορείς. Σε αυτό το πλαίσιο κυβερνητικά στελέχη θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις στην στην περιφέρεια, προκειμένου να συναντηθούν με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, προκειμένου να συζητήσουν τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένοι κλάδοι λόγω της πανδημίας αλλά και να βρεθούν τρόποι περαιτέρω στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων.
Από την κυβέρνηση διαμηνύεται ότι για όσο συνεχίζεται το πλήγμα από την πανδημία, τόσο θα συνεχίζεται και η στήριξη, αλλά με στοχευμένα μέτρα.Παράλληλα έχει καταστεί σαφές πως η βαρύτητα δίνεται στην φάση της επαναλειτουργίας της αγοράς με υιοθέτηση εργαλείων στήριξης προς αποφυγή, κυρίως, των λουκέτων και της απώλειας θέσεων εργασίας.
Τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα επιδότησης της εστίασης, ενώ εντός του Μαΐου αναμένεται να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για το πρόγραμμα στήριξης για τον τουριστικό κλάδο, ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ. Δύο προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του ΕΣΠΑ.
Από τη δράση για την εστίαση εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν περίπου 34.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 77.000 λαμβάνοντας ενίσχυση ίση με το 7% του ετήσιου τζίρου τους και ως το ποσό των 100.000 ευρώ.
Επίσης μέσα στο μήνα αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση με τις λεπτομέρειες του προγράμματος επιδότησης των παγίων δαπανών για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία. Η σχετική πλατφόρμα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το Μάιο ενώ η πίστωση των σχετικών ποσών στους δικαιούχους εκτιμάται περί τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Πολεμική Αεροπορία: «Εφιάλτης» των Τούρκων! Rafale, «οχιές» και F-35 στα χέρια των κορυφαίων πιλότων