Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού - Η ικανοποίηση Μητσοτάκη και τα οφέλη για την Ελλάδα
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την καθιέρωση του ψηφιακού πιστοποιητικού covid, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Ιουλίου.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του που η πρότασή του για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Covid έγινε αποδεκτή, ενώ εξέφρασε την προσδοκία να τεθεί σε εφαρμογή, όσο το δυνατόν συντομότερα.
Οπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πιστοποιητικό εμβολιασμού ότι είναι σημαντικό για τις χώρες του Νότου, αλλά και για τις βόρειες χώρες, καθώς ανέφερε ότι όλοι θέλουν να διευκολυνθούν να ταξιδέψουν και ενδεχομένως να δαπανήσουν σε ταξίδια μέρος των αποταμιεύσεών τους.
«Η Ελλάδα θα είναι τεχνικά έτοιμη να χρησιμοποιήσει το ψηφιακό πιστοποιητικό για τα ταξίδια από τις αρχές Ιουνίου, πριν την επίσημη εφαρμογή του την 1η Ιουλίου», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Η διάνοιξη της συγκεκριμένης «λωρίδας ταχείας κυκλοφορίας» για τις μετακινήσεις των πολιτών, θα επιδράσει ιδιαιτέρως θετικά στον τουρισμό και θα συμβάλλει στην ανάκαμψη του κλάδου που αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.
Σημειώνεται πως το πιστοποιητικό θα είναι διαθέσιμο είτε σε ψηφιακή, είτε σε έντυπη μορφή, με σκοπό τη διευκόλυνση της ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Θα πιστοποιεί ότι ένα άτομο είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, είτε έχει πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα από διαγνωστικό τεστ, είτε έχει αναρρώσει από τη λοίμωξη. Στην πράξη, πρόκειται για τρία διακριτά πιστοποιητικά.
Το νέο κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να εκδίδουν πιστοποιητικά, τα οποία στη συνέχεια θα γίνονται δεκτά σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Ο κανονισμός της ΕΕ για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID θα πρέπει να ισχύει για 12 μήνες. Η έκδοσή του δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης και δεν θα θεωρείται ταξιδιωτικό έγγραφο.
Όπως εξήγησε ο Πρωθυπουργός «το πιστοποιητικό είναι μία ενιαία βάση δεδομένων που κάνει πιο απλή τη δουλειά μας σε επίπεδο συνοριακών ελέγχων» και πρόσθεσε ότι «δημιουργεί και την απαραίτητη διασυνδεσιμότητα μεταξύ των βάσεων δεδομένων όλων των χωρών, έτσι ώστε αυτή η πληροφορία να διοχετεύεται από τη μία χώρα στην άλλη με ασφάλεια και χωρίς να παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα»… και χωρίς να γίνεται κανένας διαχωρισμός ή διάκριση μεταξύ των πολιτών.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Αεροπειρατεία: Η ΕΥΠ «σαρώνει» κάμερες και λίστα επιβατών - Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία