Κυβέρνηση: Δίχρονα… κεράκια με ανασχηματισμό; Οι σκέψεις Μητσοτάκη και τα δυο σενάρια
Στις διάστημα αυτών των δυο χρόνων η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να διαχειριστεί την έκτακτη κατάσταση που δημιούργησε η πανδημία, αλλά και ακραία φυσικά φαινόμενα, όπως ο (φονικός σεισμός στη Σάμο, οι καταστροφικές πλημμύρες, οι κακοκαιρίες «Ιανός» και «Μήδεια» και η φωτιά στο Σχίνο.
Κι ενώ την τρέχουσα συγκυρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικεντρώνεται στη μετά – covid εποχή ώστε να αντιστραφεί το κλίμα και να επιτευχθεί η ανάταση της οικονομίας που δέχθηκε ισχυρά πλήγματα, φαίνεται πως στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση για ανασχηματισμό, που θα σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας και το πέρασμα στη νέα εποχή που με κεντρικό άξονα τις μεταρρυθμίσεις και την επανεκκίνηση σε όλα τα επίπεδα.
Φούντωσαν τα σενάρια
Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν στον απόηχο των δηλώσεων που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Επικράτειας Γιώργος Γεραπετρίτης λέγοντας: «ποτέ δεν μπορείς να έχεις μια ομάδα στην οποία και οι έντεκα να αποδίδουν το ίδιο». Στην συνέχεια η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη ερωτώμενη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανέφερε: «ο πρωθυπουργός έχει την πλήρη και τη μεγάλη εικόνα για ολόκληρη την Κυβέρνηση. Και προφανώς όλοι και όλα αξιολογούνται».
Αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας την Παρασκευή στα όργανα του κόμματος εξήγησε: «Έχουμε ένα σημαντικό χρέος να κεφαλαιοποιήσουμε καθημερινά την εμπιστοσύνη θεμελιώνοντας το έργο της Κυβέρνησης στη συνείδηση του πολίτη. Και σε αυτόν τον διαρκή αγώνα να αναμετρηθούμε, όχι μόνο με το παρόν αλλά και με το μέλλον, ως προς τις προσδοκίες που έχουν οι πολίτες από μας».
Διαρκής αξιολόγηση των υπουργών
Ο πρωθυπουργός έχει ήδη επαρκή στοιχεία και αρκετές προσλαμβάνουσες πως κινούνται όλα υπουργεία, καθώς διαθέτει ένα σημαντικό εργαλείο – σύμμαχο στη διαδικασία αξιολόγησης των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και της κυβερνητικής δομής: το πληροφοριακό σύστημα «Μαζί».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκάθαρη «κάτοψη» της εξέλιξης υλοποίησης των κυβερνητικών προτεραιοτήτων και γνωρίζει ποιοι υπουργοί ανταποκρίνονται στις αυξημένες απαιτήσεις του τρέχοντος διαστήματος και ποιοι δεν έχουν δείξει τα απαιτούμενα αντανακλαστικά. Και εν είναι τυχαία η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, πως «πρέπει όχι μόνο να δρομολογούμε καινούργιες μεταρρυθμιστικές δράσεις, αλλά πρέπει να είμαστε και σίγουροι ότι υλοποιούμε εντός των καθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων αυτά τα οποία έχουμε ήδη αποφασίσει».
Ο χρόνος των αλλαγών
Αναφορικά με το χρόνο που ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε «λίφτινγκ» στο κυβερνητικό σχήμα, στέλνοντας το μήνυμα της επανεκκίνησης παραμένει ζητούμενο.
Κάποια κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πως θα ήταν λογικό και για συμβολικούς λόγους, ο ανασχηματισμός μα συνδυαστεί με την επέτειο των δύο ετών από την νίκη στις εκλογές του 2019 που συμπληρώνεται στις 7 Ιουλίου.
Οι υποστηρικτές του συγκεκριμένου σεναρίου συσχετίζουν τις κυβερνητικές αλλαγές με την αναμενόμενη έγκριση του πρώτου πακέτου από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 4 δισ. ευρώ, θεωρώντας πως θα δοθεί σήμα για το πέρασμα στη νέα εποχή για την Ελλάδα που διανοίγεται με την εφαρμογή του σχεδίου για την «Ελλάδα 2.0».
Υπάρχουν όμως και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού που προκρίνουν το σενάριο ο ανασχηματισμός να πραγματοποιηθεί λίγο πριν τη ΔΕΘ, η οποία φέτος έχει βαρύνουσα σημασία, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει τους νέους άξονες της κυβερνητικής και οικονομικής πολιτικής. Οι θιασώτες της λύσης του Σεπτεμβρίου υποστηρίζουν πως το νέο ξεκίνημα που θα εκπέμψει από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση να εκφραστεί στην πράξη με νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση που θα δώσουν αέρα ανανέωσης, σηματοδοτώντας τη νέα αρχή.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Διπλό φονικό στην Kέρκυρα: Ήθελε να σκοτώσει ο 67χρονος - Τα σημειώματα που βρέθηκαν σπίτι του