Ημέρα «μάχης» με ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή - Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τα εργασιακά
Ημέρα «μάχης» ξημερώνει στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα, καθώς ψηφίζεται το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας.
Η πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να χτυπήσει «κόκκινο» καθώς θα τοποθετηθούν και οι πολιτικοί αρχηγοί, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να το έχει ανακοινώσει ήδη από χθες. Το νομοσχέδιο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που την τρίτη ημέρα συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου ετοιμάζουν τα όπλα τους για να επιτεθούν στην κυβέρνηση.
Ήδη από τις δυο πρώτες ημέρες συζήτησης του νομοσχεδίου είναι εμφανείς οι αντίθετες «αναγνώσεις» των διατάξεων με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να σφυροκοπούν τις διατάξεις από το βήμα της Ολομέλειας. Κατά τη χθεσινή συζήτηση τοποθέτηση έκανε ξανά ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης προαναγγέλοντας αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας προκειμένου να αποκαλυφθεί «η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ», που είτε θα φανεί ότι συναινεί στην πλειονότητα των άρθρων, είτε θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία, όπως κάνει το τελευταίο διάστημα λόγω του τρόπου διεξαγωγής της.
Ο υπουργός Εργασίας κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι μιλά με συνθήματα χωρίς να προχωρά στην κατάθεση προτάσεων διόρθωσης του σχεδίου νόμου, ενώ προανήγγειλε νομοτεχνικές ρυθμίσεις και βελτιώσεις στο νομοσχέδιο, διευκρινίζοντας ότι οι όποιες αλλαγές δεν θα αλλάζουν τη βάση του νομοθετήματος.
Αναφερόμενος στις ενστάσεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής σχετικά με τις ατομικές συμβάσεις, ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι δεν είναι θεμελιώδεις. Μάλιστα, σχετικά με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, εξήγησε ότι εφαρμόζεται στην πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ ακόμη και σε χώρες με σοσιαλιστικές κυβερνήσεις όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. Για την αυριανή απεργία της ΑΔΕΔΥ ανάφερε ότι το νομοσχέδιο αφορά ελάχιστα τον δημόσιο τομέα, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί τον στόχο της κινητοποίησης εκτός από την ταλαιπωρία των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων.
Στον αντίποδα στέκεται σύσσωμη η αντιπολίτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά εξηγήσεις για τις αντεργατικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που παραπέμπουν σε «εργασιακό μεσαίωνα». Στην Ολομέλεια της Βουλής θα παρέμβει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος φαίνεται πως αναφερθεί σε «κατάργηση οκταώρου» και εργαζόμενους «λάστιχα», χωρίς προστασία απέναντι στους εργοδότες.
«Στάχτη στα μάτια είναι οι λίγες παραχωρήσεις και θετικά μέτρα του εργασιακού νομοσχεδίου και εμείς δεν θα σας επιτρέψουμε να βάλετε φωτιά στο σπίτι της εργασίας» είπε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής και δίνοντας το στίγμα του κόμματος του για το θέμα.
Ιδιαιτέρως επικριτικοί ήταν και οι βουλευτές του ΚΚΕ απέναντι στο νομοσχέδιο, με την Λιάνα Κανέλλη να λέει χαρακτηριστικά: «Προσφέρετε στα πρόβατα καλούς κανόνες σφαγής» και την πρώην γενική γραμματέα του κόμματος Αλεκα Παπαρήγα να ζητά να μείνει «στα χαρτιά το νομοσχέδιο». Τέλος αρνητική στάση τηρούν τόσο το Μερα25, που είχε καταψηφίσει το νομοσχέδιο από την συζήτηση στην Επιτροπή, όσο και η Ελληνική Λύση που είχε επιφυλάξει να εκφράσει άποψη στην Ολομέλεια.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Απεργία: Πανελλαδική στάση εργασίας - «Παραλύει» το Δημόσιο - Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς