Συνάντηση Μητσοτάκη - Φον ντερ Λάιεν: Έγκριση του «Ελλάδα 2.0» και θετικά μηνύματα στην οικονομία

Με καθυστέρηση θα ξεκινήσει η επίσκεψη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Αθήνα - Κανονικά η εκδήλωση στην Αρχαία Αγορά
AP PHOTOS

Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα αποτελέσουν το βασικό αντικείμενο της επίσκεψης της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην Αθήνα.

Όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής η έλευση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα σηματοδοτήσει την έγκριση του σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την επίσκεψή της στην Αθήνα, θέλει να δώσει και μια επιβράβευση για την «υποδειγματική» πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα για την απορρόφηση και την αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η κυρία φον ντερ Λάιεν θα φτάσει στην Αθήνα στις 11 το πρωί καθώς το αεροπλάνο που θα την έφερνε από το βράδυ της Τετάρτης από την Ισπανία παρουσίασε βλάβη με αποτέλεσμα η πτήση να μην πραγματοποιηθεί. Όπως ανακοινώθηκε λόγω της εξέλιξης αυτής η εκδήλωση στην Αρχαία Αγορά θα πραγματοποιηθεί αργότερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί.

Σημειώνεται πως η χώρα μας θα λάβει περίπου 7,5 δισ. ευρώ το 2021 από το Ταμείο Ανάκαμψης, αντί το αρχικό ποσό των περίπου 4 δισ. ευρώ. Η προκαταβολή της τάξης του 13% θα αποτελείται από 2,3 δισ. ευρώ επιδοτήσεις και 1,6 δισ. δάνεια, σύνολο 3,9 δισ. ευρώ- θα ακολουθήσουν άλλα 1,7 δισ. επιδοτήσεων και 1,8 δισ. δανείων. Συνολικά, δηλαδή, το 2021 θα εισρεύσουν στη χώρα 7,5 δισ. ευρώ. Το Κολλέγιο των Επιτρόπων θα εγκρίνει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου, που αξιολογεί το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μετά και σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ταμείου, το Συμβούλιο εκδίδει την τελική του εκτελεστική απόφαση, κατά κανόνα, εντός τεσσάρων εβδομάδων από την έγκριση της πρότασης της Επιτροπής.

Στην κυβέρνηση ρίχνουν το βάρος τους στην οικονομία και στόχος είναι να υπάρξει δυναμική ανάκαμψη το επόμενο διάστημα, προκειμένου να επουλωθούν οι πληγές της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητα αλλά και στο εισόδημα των πολιτών. Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί αισιοδοξία ότι η οικονομία θα μπει στο δρόμο της ισχυρής ανάπτυξης και θεωρούν εξόχως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται ιστορικά χαμηλά, γεγονός που καταδεικνύει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών στις προοπτικές της χώρας.

Παράλληλα η οικονομία εμφανίστηκε ανθεκτική στη διάρκεια της πανδημίας, με το ΑΕΠ να μειώνεται μόλις κατά 2,3% στο πρώτο τρίμηνο, παρόλο που τη συγκεκριμένη περίοδο υπήρχε γενικό lockdown. Θετικό στοιχείο αποτελεί και η αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων κατά πάνω από 24 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αρχές του 2020.

Επίσης από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του μηνός Μαΐου προκύπτει ότι τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 2.981 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 47 εκατ. ευρώ ή 1,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021, παρά τις επιπτώσεις στα φορολογικά έσοδα λόγω των lockdown στους μήνες που προηγήθηκαν. Όπως σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης σε σχέση με τους αναθεωρημένους στόχους που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας (2.658 εκ. ευρώ), η αύξηση είναι σημαντικά μεγαλύτερη και ανέρχεται σε 12,2%. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα στοιχεία αυτά συνάδουν με τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για καλύτερες των προσδοκιών εξελίξεις στην οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2021 και επιτρέπουν συγκρατημένη αισιοδοξία για το ενδεχόμενο ταχύτερης ανάκαμψης σε σχέση με τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις της κυβέρνησης».

Εν τω μεταξύ το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή στην έκθεσή του για το πρώτο τρίμηνο εφέτος που έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής του, Φραγκίσκος Κουτεντάκης προχωρά σε θετικότερες προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με την έκθεση οι οικονομικές εξελίξεις το πρώτο τρίμηνο του 2021 είναι ενθαρρυντικές και εφόσον τα επόμενα τρίμηνα εξελιχθούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ετήσια μεγέθυνση αναμένεται να υπερβεί το βασικό σενάριο του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (2,7%), και να κινηθεί κοντύτερα στο θετικό του σενάριο μεταξύ 3,6% και 4,8%. Το μεγάλο στοίχημα είναι ο τουρισμός, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για θετική πορεία στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου και Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.

Πάντως στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζουν πως ο δρόμος προς την επιστροφή στην κανονικότητα μόνο εύκολος δεν είναι και απαιτούνται συντονισμένες κινήσεις και μεθοδικότητα ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Με αυτά τα δεδομένα το οικονομικό επιτελείο εστιάζει στην όσον το δυνατόν ταχύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και στόχος είναι μέχρι τα μέσα Ιουλίου να φτάσουν τα πρώτα 4 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, το οποίο έχει τη δυνατότητα να προσθέσει ακόμα 7 μονάδες στο ΑΕΠ σε ορίζοντα εξαετίας και να δημιουργήσει πρόσθετες 200.000 θέσεις εργασίας. Συνολικά σε βάθος πενταετίας μπορούν να κινητοποιηθούν σχεδόν 60 δισεκατομμύρια ευρώ, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, επιχορηγήσεις και δανεισμό, με ενεργοποίηση και του ιδιωτικού τομέα. Ετσι ζητούμενο αποτελεί η γρήγορη απορρόφηση των πόρων, αφού η εκταμίευση των κονδυλίων εξαρτάται από την ικανοποιητική εκπλήρωση των στόχων, όπως αυτοί έχουν καθοριστεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης. Σε περίπτωση που η Επιτροπή διαπιστώσει ότι τα έργα δεν έχουν εκπληρωθεί ικανοποιητικά μπορεί να «μπλοκάρει» την καταβολή μέρους ή και του συνόλου της χρηματοδότησης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.