Μητσοτάκης - Μέρκελ: Γιατί ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν εμπιστεύθηκε ποτέ την Γερμανίδα Καγκελάριο;
Γιατί ο Μητσοτάκης δεν θέλει την Μέρκελ - Είναι κοινό μυστικό ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για πολλούς και διαφόρους λόγους, δεν τρέφει και τα καλύτερα αισθήματα για την Άνγκελα Μέρκελ.
Αυτή η χρονιά ίσως αποδειχθεί λυτρωτική για τον Έλληνα πρωθυπουργό αφού η Γερμανίδα καγκελάριος επιτέλους θα αποχωρήσει και θα αποσυρθεί από την πολιτική. Είναι κοινό μυστικό ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για πολλούς και διαφόρους λόγους, δεν τρέφει και τα καλύτερα αισθήματα για την Άνγκελα Μέρκελ. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κυρία Μέρκελ στα χρόνια των μνημονίων έχει «κάψει» πολιτικά όλους τους Έλληνες πρωθυπουργούς. Άλλα τους υποσχέθηκε κι άλλα έκανε, αφήνοντας τους εκτεθειμένους στην εγχώρια πολιτική σκηνή της χώρας μας.
Το τελευταίο περιστατικό που ενόχλησε σφόδρα την ελληνική κυβέρνηση είναι η διαρροή της καγκελαρίας στο δημοσίευμα του Bloomberg ότι η Άνγκελα Μέρκελ άσκησε κριτική σε χώρες όπως η Ελλάδα που δέχονται τουρίστες με μη εγκεκριμένα εμβόλια από τον ΕΜΑ. Είναι προφανές ότι ακόμα και τώρα που φεύγει η Γερμανίδα συνεχίζει να στάζει «φαρμάκι» για την χώρα μας, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνείται να καμφθεί και να γίνει μέρος των περίεργων παιχνιδιών της Γερμανίας με το καθεστώς Ερντογάν. Αυτό το τελευταίο ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να το κάνει σαφές και στην πρόσφατη Σύνοδο της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
Για το θέμα των εμβολίων ο κ. Μητσοτάκης με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου, απάντησε στην κυρία Μέρκελ και έκανε λόγο για υπερβολές διευκρινίζοντας ότι ο κανονισμός για το πράσινο πιστοποιητικό προβλέπει ότι είναι δικαίωμα κάθε χώρας να επιτρέπει την είσοδο ταξιδιωτών με εμβόλια που δεν έχουν λάβει την έγκριση της ευρωπαϊκής αρχής.
«Αν άλλωστε η Γερμανία είχε ουσιαστικές διαφωνίες θα τις είχε εκφράσει κατά το στάδιο της προετοιμασίας (σσ του πράσινου πιστοποιητικού)» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Σε όλη τη διάρκεια της παραμονής της στην καγκελαρία η Άνγκελα Μέρκελ αποδείχτηκε ένας σταθερός φίλος του Ταγίπ Ερντογάν, τηρώντας αποστάσεις ασφαλείας από την Ελλάδα και καθυστερώντας τις όποιες κυρώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο εναντίον της Τουρκίας. Θυμίζω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ξεδιπλώσει την δυσφορία του σε διαδικτυακό συνέδριο που οργάνωσαν πριν από μερικούς μήνες γερμανικές εφημερίδες.
«... Δεν μπορούμε να δεχτούμε πως η Τουρκία αγόρασε και χρησιμοποιεί S-400 που κατασκευάζονται από τη Ρωσία και θα αγοράσει και αεροσκάφη F-35. Δεν μπορεί να έχουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Η Γερμανία σχεδιάζει να εξάγει επιθετικά υποβρύχια στην Τουρκία. Αυτό είναι ένα ζήτημα που μας ανησυχεί. Προηγμένης τεχνολογίας επιθετικά υποβρύχια. Απλά θεωρώ πως υπάρχουν εργαλεία και μέσα που μπορούν να αξιοποιηθούν αν κάποια χώρα θέλει να επιδείξει ισχύ, γεωπολιτική ισχύ, και όχι απλώς να αποτελεί μια οικονομική δύναμη. Κάποιες φορές είναι σαν να έχουμε δύο χέρια, εκ των οποίων το ένα είναι πολύ μυώδες, σαν αυτό ενός παίκτη του τένις, και αυτό είναι η οικονομική μας δύναμη. Και έπειτα υπάρχει το άλλο χέρι, που συμβολίζει την γεωπολιτική μας ισχύ, που είναι κάπως αδύναμο. Θα ήθελα λοιπόν να δω και τα δύο χέρια, να έχουν το ίδιο μέγεθος και τον ίδιο όγκο», είχε πολύ εύστοχα υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός.
Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά της Γερμανίας: «Δεν είναι δυνατόν να πουλάτε υποβρύχια στην Τουρκία» είχε πει προ ημερών στον εκπρόσωπο Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος SPD για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Νιλς Σμιντ. «Η παράδοση υποβρυχίων σε μια χώρα που συνεχίζει να αποσταθεροποιεί την περιοχή, θα αλλάξει, εις βάρος των κρατών που επιθυμούν την σταθερότητα και σέβονται τους διεθνείς κανόνες, την ισορροπία δυνάμεων» δήλωσε ο κ. Δένδιας εκφράζοντας τη βαθύτατη δυσαρέσκεια της Αθήνας για τη στάση της Γερμανίας.
Ο Έλληνας υπουργός δεν στάθηκε φυσικά μόνο σε αυτό και αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα «χλιαρή» στάση της Γερμανίας αναφορικά με την προοπτική λήψης περιοριστικών μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία με τη σειρά της αποθαρρύνει την Τουρκία στην παραβατική της συμπεριφορά. «Η τουρκική απειλή αποτελεί υπαρξιακή πρόκληση», είπε ο κ. Δένδιας διαμηνύοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Παράλληλα ο υπουργός εξωτερικών επανέλαβε στον Σμίντ την απογοήτευση της Ελλάδας για την μη αποστολή πρόσκλησης στην δεύτερη Υπουργική Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την γεωγραφική εγγύτητα της Ελλάδας με τη Λιβύη, το γεγονός ότι η χώρα μας συνομιλεί με όσους έχουν θεσμικό ρόλο στην χώρα, είναι μια από τις λίγες χώρες που λειτουργεί Πρεσβεία στην Τρίπολη και Γενικό Προξενείο στη Βεγγάζη, και τέλος συμμετέχει σε πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Λιβύη.
Τα SMS δυσαρέσκειας του Μητσοτάκη
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση της Γερμανίας να μην καλέσει την Ελλάδα στη λεγόμενη διάσκεψη της Λιβύης, είναι κάτι που ενόχλησε ιδιαίτερα τον Μητσοτάκη και δημιούργησε σοβαρά ρήγματα στις σχέσεις των δυο χωρών για αρκετά μεγάλο διάστημα. Ενδεικτικό των πολύ κακών σχέσεων είναι ότι ο πρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης έστειλε από το υπηρεσιακό κινητό του ένα ευσύνοπτο γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο της κυρίας Μέρκελ, με το οποίο της εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη στάση που κράτησε η καγκελαρία. Εκείνη από την πλευρά της επιχείρησε να δικαιολογηθεί απαντώντας πως προσεκλήθησαν μονάχα εκείνες οι χώρες που είχαν παραστεί και στην πρώτη Διάσκεψη. Θυμίζουμε ότι στην πρώτη Διάσκεψη το Βερολίνο δεν κάλεσε τη χώρα μας με τη δικαιολογία ότι η συνάντηση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ελληνοτουρκική αντιπαράθεση εξαιτίας της υπογραφής του τουρκο-λιβυκού μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες.
Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό γιατί στα δυο χρόνια διακυβέρνησής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας από την Γερμανίδα Καγκελάριο και να μην πέσει σε καμία πολιτική ή διπλωματική παγίδα.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.