Η. Μόσιαλος: Ο πρώτος κηπουρός που συνταξιοδοτείται
Αφού δεν υλοποίησε ούτε ένα πολιτικό σχέδιό του, ετοιμάζεται να επιστρέψει στο Λονδίνο.
Στην πόρτα της εξόδου από την πολιτική και με τις βαλίτσες στο χέρι, βρίσκεται ο κ. Ηλίας Μόσιαλος.
Ο πρώην υπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης του κ. Γιώργου Παπανδρέου επιστρέφει στο Λονδίνο αφού απέτυχαν όλες οι προσπάθειες που κατέβαλε για να βρει θέση στην επόμενη μέρα για το ΠΑΣΟΚ.
Ρεαλιστής και πραγματιστής ο κ. Μόσιαλος αντιλήφθηκε έγκαιρα την κατάρρευση του κ. Παπανδρέου και προσέγγισε την τότε ομάδα των «τριών» (Λοβέρδου – Διαμαντοπούλου – Ραγκούση) θεωρώντας ότι από αυτή θα αναδεικνυόταν ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Μάλιστα επιχείρησε, μέσω φίλων του στα ΜΜΕ, να περάσει την εικόνα ότι η ομάδα των 3 έγινε ομάδα των 4 και ότι ο ίδιος συμμετείχε ως ισότιμο μέλος σε αυτήν (…έχοντας προφανώς και το ίδιο πολιτικό βάρος).
Στην πραγματικότητα ο κ. Ραγκούσης ήταν αυτός που έφερε μαζί του τον κ. Μόσιαλο σε μία ή δύο συναντήσεις. Η μία μάλιστα ήταν όταν ο κ. Παπανδρέου προσπαθούσε να αποτρέψει την κατάρρευση της κυβέρνησής του και την αποχώρησή του υπό την πρωθυπουργία στις 2 Νοεμβρίου.
Εκείνη την ημέρα αλλά και την επόμενη, την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, ο κ. Παπανδρέου έβλεπε ότι υπήρχε ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που θα τον έριχνε στην ψηφοφορία της Κυριακής, για την ψήφο εμπιστοσύνης, αν δεν αποχωρούσε από την Πρωθυπουργία.
Συγκάλεσε σύσκεψη όλων των συνεργατών του από την οποία απουσίαζε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Μόσιαλος.
Στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν πληροφορηθεί ότι ο κ. Μόσιαλος είχε αυτομολήσει και είχε προδώσει τον κ. Παπανδρέου και τον είχε βάλει (ή μάλλον επιβάλλει) στη Βουλή, μέσα από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Από εκείνη την ημέρα του απαγορεύθηκε η πρόσβαση στο Μαξίμου και μέχρι το σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου καταργήθηκε, άτυπα αλλά ουσιαστικά, από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Μάλιστα δεν συμπεριλήφθηκε στην κυβέρνηση Παπαδήμου (που κατά 90% ήταν η ίδια με την κυβέρνηση Παπανδρέου) με παρέμβαση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Η διάλυση της ομάδας των τριών και η στήριξη του κ. Λοβέρδου στην υποψηφιότητα Βενιζέλου αιφνιδίασε και ανέτρεψε τα σχέδια του κ. Μόσιαλου.
Τι επιδίωξε
Δεν το έβαλε όμως κάτω, επιδίωξε να γίνει «πολύτιμος» για τον κ. Βενιζέλο και να καταλάβει τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά την εκλογή του κ. Βενιζέλου στη θέση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Μπροστά του όμως βρήκε το σκληρό πυρήνα του Βενιζελικού μπλοκ που δεν είχε ξεχάσει το ρόλο αλλά κυρίως τη διαδρομή του κ. Μόσιαλου κοντά στον κ. Παπανδρέου. Η μετάλλαξή του δεν τον βοήθησε για να πιάσει μία καλή θέση για την επόμενη μέρα και άρχισε να σκέπτεται τις διεξόδους που είχε για το πολιτικό του μέλλον.
Τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και το λεγόμενο «βαθύ ΠΑΣΟΚ» τον θεωρούσαν και τον θεωρούν ξένο σώμα. Ο κ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος τον έχει «περιποιηθεί» δημοσίως αρκετές φορές χρησιμοποιώντας βαρείς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο. Επιπλέον το προσωνύμιο «κηπουρός» τον ακολούθησε και είχε επιβληθεί στην εικόνα του με αποτέλεσμα ο κ. Μόσιαλος να αντιληφθεί ότι ήταν πολύ δύσκολο να το αποτινάξει.
Γνωρίζοντας ότι είναι απίθανο να «διοριστεί» εκ νέου βουλευτής μέσω του ψηφοδελτίου Επικρατείας, ο κ. Μόσιαλος επιχείρησε να διερευνήσει τις πιθανότητες εκλογής του στο νομό Τρικάλων.
Πιθανότητες που εξανεμίστηκαν από την χαμηλή αποδοχή του αλλά και από το βέτο της κ. Σούλας Μερεντίτη, βουλευτή Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ και στέλεχος της βενιζελικής πτέρυγας. Όσοι έχουν συνομιλήσει τον τελευταίο καιρό μαζί του, διαπιστώνουν την απαξιωτική του στάση και συμπεριφορά απέναντι στο σημερινό πολιτικό σύστημα αλλά και την απογοήτευσή του.
Η κακή του ψυχολογία και διάθεση φαίνεται από τον ειρωνικό τρόπο με τον οποίο σχολίασε η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον Υπουργό Παιδείας κ. Γιώργο Μπαμπινιώτη.
Ο κ. Μόσιαλος αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει πλέον ένας Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που θα τον διορίσει σε κάποια θέση, ότι δεν υπάρχει θέση για αυτόν στην πολιτική και την επόμενη μέρα.
Προσανατολίζεται να επιστρέψει στο Λονδίνο και αναζητεί άλλοθι για να μην θεωρηθεί η αποχώρησή του, αποβολή και ταπεινωτική φυγή.
Ένα από αυτά τα άλλοθι είναι η ανακάλυψη «συμφερόντων» που τον πολέμησαν και τον εξεδίωξαν
Είναι ίσως το μόνο που έμαθε καλά κοντά στον κ. Παπανδρέου.
Ο κ. Μόσιαλος είναι ο πρώτος, εκ των πολλών κηπουρών του κ. Παπανδρέου, που επιλέγει την εθελουσία έξοδο και τη συνταξιοδότηση.
Θα ακολουθήσουν και άλλοι πολλοί…