Από Δεξιά μέχρι Αριστερά: Σεισμοί και ρωγμές στην μπλε, την πράσινη και την κόκκινη πολυκατοικία
Μια μικρή ιστορική αναδρομή του Newsbomb.gr για τις πολιτικές γέννες της τελευταίας δεκαετίας – Μια σταγόνα ιστορίας για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι…
Σε περιόδους οικονομικών και πολιτικών κρίσεων είθισται να έχουμε και πολιτικές «γέννες» ή ανακατατάξεις αν θέλετε. Την περίοδο που διανύουμε, στο παρασκήνιο γίνονται διάφορες ζυμώσεις τόσο στην γαλάζια πολυκατοικία, όσο και στην πράσινο-κόκκινη πολυκατοικία (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ. κλπ). Στην δεξιά πολυκατοικία τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, αφού οι διάφοροι σχηματισμοί που ξεπετιούνται δείχνουν να είναι θνησιγενείς (βλέπε κόμμα Τράγκα κλπ) ή ακόμα και γραφικοί θα τολμούσα να πω…
Στο στρατόπεδο της αποκαλούμενης «ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης» ή σοσιαλδημοκρατίας, τα πράγματα είναι πιο σοβαρά. Εδώ και χρόνια υπάρχει μια υφέρπουσα προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να διεμβολίσει το ΚΙΝ.ΑΛ. και να μπορέσει να κυριαρχήσει σε αυτό που λέμε εκλογική βάση του παλαιού ΠΑΣΟΚ.
Αντίστοιχες ανακατατάξεις στο παρελθόν έχουν γίνει πολλές φορές σε όλο το πολιτικό φάσμα, οι οποίες όμως είχαν μικρή διάρκεια. Νομίζω κομβικά σημεία στην αντιπολιτευτική ιστορία του τόπου ήταν:
-Η περίοδος του 1988- 89 που προκάλεσε πολιτικούς σεισμούς κατά κύριο λόγο στην Αριστερά, αφού «αναγκάστηκε» να συγκυβερνήσει με τα λεγόμενα αστικά κόμματα, αλλά και
-η περίοδος μετά την ημέρα που ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε από το Καστελλόριζο την προσφυγή της Ελλάδας στους διεθνείς μηχανισμούς στήριξης. Ιδιαίτερα εκείνη την εποχή συνέβησαν κοσμογονικές αλλαγές σε όλες τις… πολυκατοικίες, τις οποίες είναι καλό να θυμηθούμε…
Τα μπαλκόνια και τα διαμερίσματα της γαλάζιας πολυκατοικίας
Διατρέχοντας τον πολιτικό χάρτη από τα δεξιά προς τα αριστερά δεν μπορούμε να λησμονήσουμε ότι το πρώτο πολιτικό ηφαίστειο που έσκασε έγινε με την έλευση του πρώτου μνημονίου στο εσωτερικό της ΝΔ. Το 2010, ο τότε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς διέγραψε την Ντόρα Μπακογιάννη γιατί ψήφισε το πρώτο μνημόνιο που έφερε την υπογραφή του ΠΑΣΟΚ. Έτσι η κυρία Μπακογιάννη δημιούργησε τη «Δημοκρατική Συμμαχία», ένα εγχείρημα με διάρκεια ζωής περίπου 2 χρόνια, μέχρι να επανενταχθεί στη ΝΔ.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι μέχρι τότε στα δεξιά της ΝΔ υπήρχε ήδη από το 2000 ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, που είχε ιδρυθεί από τον επίσης διαγραφέντα από τη ΝΔ Γιώργο Καρατζαφέρη. Ο Καρατζαφέρης βέβαια είχε διαγραφεί για το μένος και την κόντρα του με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της ΝΔ Άρη Σπηλιωτόπουλο και όχι για μνημόνια. Πρόκειται για ένα κόμμα που προϋπήρχε της κρίσης και το οποίο έπαιξε έναν κομβικό ρόλο όταν συμμετείχε στην κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο το 2011.
Βέβαια η συμμετοχή του σε αυτή την κυβέρνηση του κόστισε αρκετά σε πολιτικό επίπεδο και τον έθεσε τελικώς εκτός Βουλής, αν και πρέπει να ομολογήσουμε ότι ο Καρατζαφέρης «έβγαλε» στην πιάτσα αρκετά πολιτικά στελέχη που τον εγκατέλειψαν είτε για να φτιάξουν δικούς τους πολιτικούς σχηματισμούς, είτε για να γίνουν υπουργοί και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Το 2009 ο ιδιαίτερα κινητικός στην αρχιτεκτονική πολιτικών μορφωμάτων Στέφανος Μάνος ανακοινώνει μαζί με τον Γιάννη Μπουτάρη, τον καθηγητή Θάνο Βερέμη, τον συγγραφέα Νίκο Δήμου, τον ηθοποιό Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και τον πρώην υπουργό Παιδείας της ΝΔ, Βασίλη Κοντογιαννόπουλο, την ίδρυση του πολιτικού φορέα «Δράση».
Το 2011 ο γνωστός σε όλους Θάνος Τζήμερος ιδρύει τη «Δημιουργία Ξανά» και στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, λόγω των χαμηλών εκλογικών ποσοστών, κατεβαίνει σε κοινό ψηφοδέλτιο με τη «Δράση» και τη «Φιλελεύθερη Συμμαχία» που είχε πρόεδρο τον Γρηγόρη Βαλλιανάτο και είχε σχηματιστεί το 2007. Βεβαίως όλοι αυτοί οι σχηματισμοί συμπεριλαμβανομένων και των «Ταύρων» που ίδρυσε πάλι ο πολυμήχανος Στέφανος Μάνος δεν είχαν καμία απολύτως τύχη.
Περίπου την ίδια εποχή, τον Φεβρουάριο του 2012 ο Πάνος Καμμένος ανακοινώνει τη δημιουργία των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων», μετά από απόσχιση από τη ΝΔ, με το μήνυμα «Είμαστε πολλοί, είμαστε ανεξάρτητοι, είμαστε Έλληνες». Η συνύπαρξη του κόμματος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση από το 2014 και η αποχώρησή τους από την συγκυβέρνηση αποτέλεσαν κομβικά σημεία στην πορεία των ΑΝΕΛ. Η διάρκεια του πολιτικού βίου τους τελείωσε με την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και πέρασαν στην ιστορία ως ένα πολιτικό δεκανίκι του Τσίπρα.
Προσπάθειες διεμβολισμού της δεξιάς εκλογικής δεξαμενής έγιναν από αρκετούς εν μέσω μνημονίων. Θυμίζω για παράδειγμα το Νίκο Νικολόπουλο που επίσης αποχώρησε από τη ΝΔ, ίδρυσε το «Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα» τον Μάιο του 2013 και προσπάθησε να ενταχθεί σε διάφορα ρεύματα και φράξιες της δεξιάς, μέχρι και με τους ΑΝ.ΕΛ. Όλες οι προσπάθειες δεν είχαν βέβαια καμία απολύτως θετική έκβαση στον πολιτικό στίβο.
Προσπάθειες για την δημιουργία κόμματος έγιναν και από τον Τάκη Μπαλτάκο όταν αποχώρησε από τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά. Οι προσπάθειες του Μπαλτάκου εστιάστηκαν κυρίως με ανθρώπους της Εκκλησίας και στρατιωτικούς εν αποστρατεία, αν και δεν προχώρησαν καθόλου.
Την άνοιξη του 2016 έκανε πρεμιέρα ένα ακόμη νέο κόμμα, η «Νέα Δεξιά» του Φαήλου Κρανιδιώτη, ενώ λίγους μήνες μετά ιδρύθηκε ένα ακόμη κόμμα με επίκεντρο την λαϊκή δεξιά, η «Ελληνική Λύση» του πρώην βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ Κυριάκου Βελόπουλου. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Κ. Βελόπουλος είναι ο μόνος που κατάφερε να επιβιώσει πολιτικά μέχρι αυτή την ώρα και να βρίσκεται στη Βουλή, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις των δημοσκοπήσεων.
Τα πολλά πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ
Το πρώτο κόμμα που ψήφισε μνημόνιο, το ΠΑΣΟΚ, αναπόφευκτα δέχθηκε και το μεγαλύτερο εκλογικό σοκ το οποίο συνέβαλε στις πολλές μεταλλάξεις τις οποίες υπέστη. Ο Γιώργος Παπανδρέου, αν και είχε διατελέσει πρωθυπουργός με το ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε τον Ιανουάριο του 2015 να ιδρύσει το «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών» (ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ.) που έμεινε εκτός Βουλής.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος διαβλέποντας τις εξελίξεις, ίδρυσε το 2012 τη «Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας» (ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ.) στην οποία ακούστηκε τότε ότι θα συμμετάσχει και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κάτι που τελικά δεν συνέβη. Στις ευρωεκλογές του 2014, το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε υπό την ομπρέλα της «Ελιάς» και μετά την κατάρρευσή της, το ΠΑΣΟΚ πέρασε στη φάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, περιλαμβάνοντας λίγο από ΔΗΜΑΡ. Ο δεύτερος μεγάλος παίκτης του δημοκρατικού προοδευτικού κέντρου εκτός από το ΠΑΣΟΚ, ήταν βέβαια το «Ποτάμι».
Το κόμμα που ίδρυσε τον Φεβρουάριο του 2014 ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης, το Ποτάμι πέτυχε να μπει στη Βουλή και να καταγράψει μία έντονη παρουσία στα κοινά, μέχρι να φτάσει στο 1,52% στις ευρωεκλογές, αποτέλεσμα το οποίο οδήγησε στην αποχώρηση του κ. Θεοδωράκη από την ηγεσία του. Κάποιες προσπάθειες που έγιναν προκειμένου το ΚΙΝ.ΑΛ., το Ποτάμι και η ΔΗΜ.ΑΡ. να συμπλεύσουν και να προχωρήσουν στην αναδιάταξη του σοσιαλιστικού χώρου, έπεσαν βεβαίως στο κενό.
Μια από τις εκπλήξεις των μνημονίων ήταν βεβαίως και ο Βασίλης Λεβέντης ο οποίος ήταν μια κατηγορία από μόνος του. Αν και το κόμμα του η Ένωση Κεντρώων είχε ιδρυθεί από το 1992, τελικά κατάφερε το 2015 να μπει στην Βουλή. Βέβαια ο πολιτικός βίος του κυρ-Βασίλη ετελείωσε το 2019…
Οι μεταλλάξεις της ριζοσπαστικής αριστεράς
Αν και το ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια έμεινε σταθερό και ακλόνητο η λεγόμενη ριζοσπαστική αριστερά (βλέπε ΣΥΡΙΖΑ και φράξιες του ΣΥΡΙΖΑ) υπέστη και αυτή πολλούς μετασχηματισμούς, κάτι που δεν είναι ασυνήθιστο για τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.
Τον Ιούνιο του 2010, επί ηγεσίας του Αλέξη Τσίπρα, υπέστη μία σημαντική διάσπαση, καθώς αποχώρησαν πολλά στελέχη της λεγόμενης ανανεωτικής πτέρυγας, που με επικεφαλής τον Φώτη Κουβέλη ίδρυσαν τη «Δημοκρατική Αριστερά».
Το νέο κόμμα του Φώτη Κουβέλη συμμετείχε στην κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αλλά αποχώρησε μετά το «μαύρο» στην ΕΡΤ από τον Αντώνη Σαμαρά. Η τύχη της ΔΗΜ.ΑΡ. αγνοείται αν και κατάφερε για κάποια χρόνια να κάνει συνέδρια και να αλλάξει αρχηγό. Να πάει δηλαδή από τον Κουβέλη στο νεαρό Θανάση Θεοχαρόπουλο ο οποίος τελικώς κατέληξε σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα.
Από τον κυβερνώντα ΣΥΡΙΖΑ του 2015 αποχώρησε και ένας μεγάλος αριθμός στελεχών, μεταξύ των οποίων ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που δημιούργησαν αντίστοιχα τη «Λαϊκή Ενότητα» και την «Πλεύση Ελευθερίας». Και οι δυο αυτοί σχηματισμοί απέσπασαν κάποια μικρά ποσοστά τα οποία δεν στάθηκαν ικανά να τους βάλουν στη Βουλή.
Ο μόνος που κατάφερε να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ και να προοδεύσει πολιτικά είναι ο έτσι κι αλλιώς προβεβλημένος από τα media Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος ίδρυσε το «DiEΜ25» ως πανευρωπαϊκή πολιτική κίνηση για τη δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνοντας τη μεγάλη έκπληξη στις ευρωεκλογές με ποσοστό 2,99% και χάνοντας για λίγο την εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο. Στη συνέχεια και παρά το μένος που είχε ένα μεγάλο μέρος του λαού εναντίον του ο Γιάνης με ένα «ν» κατάφερε να ιδρύσει το «ΜεΡΑ25» και να μπει και στη Βουλή.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Βρετανικά ΜΜΕ για Γλυκά Νερά: Τα ύποπτα δρομολόγια του Μπάμπη και η ανακάλυψη της Καρολάιν