Τσίπρας: Μην τρέχουμε πίσω από την έκρηξη κρουσμάτων, να πάρει μέτρα η κυβέρνηση όχι νέα lockdown
Την ανάγκη να περάσουμε όλοι μαζί το μήνυμα στους συμπολίτες μας για τον εμβολιασμό, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σε σύσκεψη στο επιμελητήριο Ηρακλείου με φορείς της περιοχής. Κάλεσε παράλληλα την κυβέρνηση «να κάνει το παν για να ενώνει τους πολίτες τούτη την ώρα και όχι για να διχάζει».
Πρόσθεσε ότι πρέπει «να κάνει το παν ώστε να υπάρξουν τα απαραίτητα εκείνα μέτρα που θα προλάβουν την επιδείνωση και την έκρηξη της πανδημίας και όχι να τρέχουμε άλλη μια φορά πίσω από την έκρηξη των κρουσμάτων με lockdown που θα είναι καταστροφικά μέσα στην τουριστική περίοδο». Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η ευθύνη δεν μπορεί μονάχα ατομική, υπάρχει και συλλογική ευθύνη, υπάρχει και η ευθύνη της πολιτείας για τον καλύτερο σχεδιασμό και την πρόληψη, ώστε να μην φθάνουμε συνεχώς στο “και πέντε” και αναγκαζόμαστε να παίρνουμε κατασταλτικά μέτρα τα οποία δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στην οικονομία».
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να εκφράσει επίσης την ανησυχία του για την πορεία της οικονομίας και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. «Βιώσαμε μία κρίση που είχε πολύ μεγάλες συνέπειες», σημείωσε και πρόσθεσε: «εκτιμώ ότι οι συνέπειες δεν ήταν γραμμικές, δεν ήταν οι ίδιες σε όλους τους οικονομικούς κλάδους». Αναφερόμενος συγκεκριμένα για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα υπογράμμισε ότι «εδώ υπάρχει η μεγάλη επιβάρυνση από την πανδημία, από την αναγκαστική αναστολή εργασιών για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, από την πολύ μεγάλη επιβάρυνση των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά κυρίως από το έλλειμμα σχεδιασμού και πολιτικής βούλησης ώστε οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να στηριχθούν στο σύνολό τους προκειμένου να ανακάμψουν».
Σε ότι αφορά στο ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης σημείωσε ότι «ακόμα και η ΕΕ εκτιμά, προβλέπει, διαβλέπει, αν θέλετε, τον πολύ μεγάλο κίνδυνο να μείνει εκτός χρηματοδότησης η πολύ μεγάλη μερίδα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα μας». Κι αυτό, όπως εξήγησε, συμβαίνει διότι το σκέλος του δανεισμού θα περάσει δια μέσω των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Ανέφερε ότι αυτό αποτελεί πρόβλημα αφού από τις 700.000 μικρές επιχειρήσεις μόνο οι 30.000 έχουν πρόσβαση σε δανεισμό από τις συστημικές τράπεζες. «Αν τα χρήματα αυτά περάσουν στην πραγματική οικονομία μέσα από τα ίδια κανάλια δανεισμού, δυστυχώς θα καταλήξουν ως επί το πλείστον σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πολύ μικρότερη ανάγκη», εξήγησε και συμπλήρωσε ότι «αυτό εγκυμονεί τον μεγάλο κίνδυνο να βρεθούμε τα επόμενα χρόνια με ένα νέο μεγάλο κύμα οικονομικής ασφυξίας και δυσπραγίας, και λουκέτων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας μας».
Επιπλέον ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τον προβληματισμό του για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που κατέθεσε η κυβέρνηση. «Αντιλαμβάνεστε ότι μια δημοσιονομική προσαρμογή 9 μονάδων (μέχρι το 2023) είναι μια σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή και οι ιθύνοντες λένε ότι αυτό θα επιτευχθεί μέσα από τους υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης - μακάρι να έρθουν λέμε εμείς αλλά είμαστε σχετικά επιφυλακτικοί βλέποντας και τις διαχρονικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τις εξελίξεις στην πανδημία που δεν λέει να μας αφήσει. Θα έρθει όμως και μέσα – το παραδέχονται – από την απότομη απόσυρση όλων των μέτρων στήριξης το 2022». Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι αυτό θα δημιουργήσει μια τεράστια πίεση στην αγορά και την οικονομία. «Θεωρώ κρίσιμο να αναδειχθεί το αίτημα μιας πιο ομαλής προσαρμογής”» ανέφερε.
Τέλος, όσων αφορά στην εργασία εκτίμησε πως «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη επιχειρεί μία βίαιη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, βίαιη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων με την κατάργηση του οκτάωρου, τη θεσμοθέτηση του δεκάωρου, των απλήρωτων υπερωριών, την απουσία ελέγχων, τη συρρίκνωση και κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας». Ανέφερε ότι αυτή η επιλογή διαρρηγνύει την κοινωνική συνοχή και στο τέλος της ημέρας θα έχει αρνητικό πρόσημο και στην ανάπτυξη και στην παραγωγικότητα.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Εστίαση: Αυτή είναι η ΚΥΑ - Αναλυτικά όλα τα μέτρα και οι αλλαγές