Υποχώρηση του αντιΣΥΡΙΖΑ κλίματος και προβάδισμα Μητσοτάκη δείχνουν οι εκλογικές τάσεις ΣΥΡΙΖΑ

Οι εξαμηνιαίες τάσεις του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» καταγράφουν υποχώρηση του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου.
Γ.Τ ΣΥΡΙΖΑ / ANDREA BONETI

Σταθερό προβάδισμα ύψους 12 ποσοστιαίων μονάδων, αλλά σαφή υποχώρηση του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου, σε συνδυασμό με μεγάλη μείωση της ψαλίδας στην καταλληλότητα για πρωθυπουργό από τη πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, καταγράφουν οι εξαμηνιαίες τάσεις του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς», που αποτελεί το think tank του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο συγκεκριμένα, στη πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό 34.4%, έναντι 22.3% του ΣΥΡΙΖΑ, με τα δύο κόμματα να καταγράφουν άνοδο των ποσοστών τους σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα που πραγματοποιήθηκε προ εξαμήνου. Ακολουθεί με 6.9% το ΚΙΝΑΛ, με 5.2% το ΚΚΕ, με 4.7% η Ελληνική Λύση και με 3.3% το ΜΕΡΑ25.

Στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θετική γνώμη έχει το 47.7% των πολιτών, ενώ για τον Αλέξη Τσίπρα το 30.5%. Ωστόσο, στη καταλληλότητα για πρωθυπουργό παρουσιάζεται μία μεγάλη μεταβολή σε σχέση με τα στοιχεία της τελευταίας μέτρησης, καθώς ναι μεν προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 39.7%, όμως το ποσοστό του παρουσιάζει μείωση σχεδόν 4%. Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 27.2% των απόψεων, ανεβάζοντας το ποσοστό του κατά σχεδόν 6%, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να παραμένει το ισχυρό χαρτί του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα βασικά σημεία της έρευνας

Από εκεί και πέρα, οι ερευνητές κατέληξαν στα παρακάτω συμπεράσματα:

-Το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο που είχε διαμορφωθεί την προηγούμενη περίοδο και είχε στοιχίσει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τις εκλογές του 2019, έχει αρχίσει να υποχωρεί. Αυτό έχει επισημανθεί ήδη από τις Εκλογικές Τάσεις #6 (Δεκέμβριος 2020) μετά τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου και είναι ιδιαίτερα σαφές στις δύο ερωτήσεις που περιλαμβάνονται στην εξαμηνιαία έρευνα «Τάσεις» της MRB, “ποιο κόμμα θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μια ψήφο διαφορά” και “ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε αν κερδίσει έστω και με μια ψήφο διαφορά”. Από τα ευρήματα αυτά προκύπτει ότι όχι μόνο υποχωρεί σταθερά το αντι-ΣΥΡΙΖΑ κλίμα, αλλά δημιουργείται σταδιακά ένα αντικυβερνητικό κλίμα.

-Ως προς τους δείκτες που παρακολουθεί σταθερά η ανάλυση, επισημαίνονται τα εξής:

Η συνεχόμενη μείωση της ικανοποίησης από την κυβέρνηση, και μάλιστα πλέον σε όλους σχεδόν τους τομείς κυβερνητικής πολιτικής, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Ιδιαίτερη σημασία εδώ διαδραματίζει το ζήτημα της εγκληματικότητας και της ασφάλειας: η Νέα Δημοκρατία επένδυσε σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο σε συμβολικό επίπεδο (λ.χ. νόμος για τις διαδηλώσεις, Πανεπιστημιακή Αστυνομία, αλλά και καταστολή κατά τη διάρκεια του λοκντάουν, στάση στο μεταναστευτικό/προσφυγικό κ.λπ.), αλλά με πενιχρά αποτελέσματα στο πεδίο της πραγματικής εγκληματικότητας, που ανησυχεί την κοινωνία και έχει, όπως όλα δείχνουν, άλλες αιτίες και άλλες εστίες πολύ μακριά από τα Πανεπιστήμια, τα Εξάρχεια ή άλλες πηγές που στοχοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Πρόκειται για ένα σημαντικό «προπύργιο» της Νέας Δημοκρατίας, όπου τα πλήγματα που υφίσταται η κυβερνητική εικόνα διαρρηγνύουν τις σχέσεις της με ένα σημαντικό γι’ αυτή ακροατήριο.

Η εμφανής μεταβολή στο δείκτη του καταλληλότερου πρωθυπουργού, που είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της διαφοράς μεταξύ Κ. Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα, γεγονός με ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο δείκτης αυτός παραδοσιακά ευνοεί το κόμμα που βρίσκεται στην κυβέρνηση – πολύ περισσότερο σε συνθήκες πανδημίας και κρίσης. Με την πάροδο του χρόνου, ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης θα «πληρώνει» τα λάθη, τις παραλείψεις, τις αρρυθμίες, αλλά και τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησής του και θα χάνει πολιτικό κεφάλαιο, ο δε Αλέξης Τσίπρας κεφαλαιοποιεί την πολύ καλή προσπάθεια του ίδιου και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ανανεώσει τον προγραμματικό του λόγο και να παρέμβει σε κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα της συγκυρίας.

Όλα τα παραπάνω δεν έχουν μεταφερθεί στον ίδιο βαθμό στην πρόθεση ψήφου – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν καταγράφονται οι τάσεις αυτές και στον συγκεκριμένο δείκτη, όπως έχει επισημανθεί εξάλλου και στις προηγούμενες εκδόσεις των Εκλογικών Τάσεων, και κυρίως ότι δεν θα αποτυπωθούν και σε αυτό το πεδίο σε δεύτερο χρόνο, όσο το δίλημμα της κάλπης γίνεται πιο άμεσο και πραγματικό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέτρος Φιλιππίδης: Απευθείας στις φυλακές Τρίπολης - Οι κατηγορίες και το χρονικό της προφυλάκισης