Μητσοτάκης στο Newsbomb.gr: Δεν θα πάμε σε νέο lockdown - Η μετάλλαξη Δέλτα θέλει κοινή λογική

«Η απάντηση στο πρόβλημα της μετάλλαξης Δέλτα δεν είναι το lockdown. Είναι ο εμβολιασμός, η στοιχειώδης προστασία και η κοινή λογική» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης newsbomb lockdown
INTIME/Παναγιώτης Τζάμαρος
10'

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσει στο Newsbomb.gr και την δημοσιογράφο Αμαλία Κάτζου, αν είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής ενός νέου lockdown, καθώς επίσης κι αν τον προβληματίζει το γεγονός ότι έχει μειωθεί η ένταση των εμβολιασμών.

«Με προβληματίζει το γεγονός» της κάμψης των εμβολιασμών, σημειώνοντας ότι «πρέπει να επανέλθουμε δυναμικά» στους εμβολιασμούς με το πέρας των διακοπών και του καλοκαιριού, εφιστώντας την προσοχή στους ταξιδιώτες κατά την επιστροφή τους.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του lockdown, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε «έχω πει ότι δεν θα πάμε σε νέο lockdown. Επίσης, είναι λάθος τα όποια ελαφριά περιοριστικά μέτρα σε περιοχές οι οποίες κατατάσσονται στην κατηγορίας 4, όπως δύο περιφερειακές ενότητες της Κρήτης και η Ζάκυνθος να χαρακτηρίσσονται ως lockdown. Δεν είναι lockdown». Ακόμη, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε με έμφαση ότι «δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι τους λίγους ανεμβολίαστους».

«Η απάντηση στο πρόβλημα της μετάλλαξης Δέλτα δεν είναι το lockdown. Είναι ο εμβολιασμός, η στοιχειώδης προστασία και η κοινή λογική» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Θα επιστρέψει κόσμος από τις διακοπές, ειδικά τα νέα παιδιά. Τους ζητώ, τους παρακαλώ να κάνουν τεστ επιστρέφοντας και για μια εβδομάδα – δεν τους ζητώ να μπουν σε καραντίνα – να μην έλθουν σε επαφή με τους γονείς και τους παππούδες τους, ειδικά αν αυτοί είναι ανεμβολίαστοι», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναλυτικά η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου αναφερόμενος στις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να μην χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή, επισημαίνοντας πως το σημαντικότερο είναι πως δεν θρηνήσαμε θύματα με 100 φωτιές κάθε ημέρα. Όπως διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, είναι έτοιμος για τολμηρές λύσεις, ενώ σημείωσε πως πρέπει να δούμε τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής.

«Θα δούμε τι λάθη κάναμε, πώς οργανώσαμε την Πολιτική Προστασία, τι μας δίδαξε η εμπειρία αυτή. Η κλιματική κρίση είναι παρούσα και μας δείχνει τι πρέπει να αλλάξουμε», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως εξαρχής πρώτος στόχος ήταν και θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και μετά ακολουθεί η προστασία των περιουσιών και του περιβάλλοντος.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ:

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο μήνυμα έκτακτης ανάγκης, το 112, το οποίο τόνισε πως απέδωσε, όπως και η όλη στρατηγική για την εκκένωση των οικισμών. «Προφανώς έχουμε κατεστραμμένα σπίτια αλλά κανείς οικισμός δεν καταστράφηκε ολοσχερώς», σημείωσε ο πρωθυπουργός, διαμηνύοντας πως οι νέες συνθήκες δικαιώνουν την επιλογή του το περιβάλλον να αναδειχθεί σε ζήτημα πολιτικής προτεραιότητας.

Ο πρωθυπουργός, μίλησε για την κλιματική κρίση, και απηύθυνε έκκληση να χρησιμοποιείται αυτός ο όρος αντί της «κλιματικής αλλαγής». Όπως είπε, το φαινόμενο των πυρκαγιών δεν είναι ελληνικό, αλλά μεσογειακό και παγκόσμιο. «Δείτε τι γίνεται στην Ιταλία και σε άλλες χώρες», είπε και τόνισε πως στην σύνοδο MED 9 μαζί με τις χώρες της Μεσογείου θα εξεταστούν οι τρόποι για να μπορούν να συνεργαστούν οι χώρες έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά οι πυρκαγιές στην περιοχή μας.

Κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως είναι ευπρόσδεκτη και απαραίτητη η συμβολή της αντιπολίτευσης με τις νηφάλιες τοποθετήσεις της για την εξεύρεση λύσεων.

Ερωτηθείς για την κριτική που έγινε αναφορικά με τις εκκενώσεις οικισμών, ο πρωθυπουργός είπε πως δυσκολεύεται να αντιληφθεί ποιος ασκεί κριτική σε μία πολιτική που στόχο έχει την προστασία της ανθρώπινης ζωής. «Θεωρώ χυδαία την ρητορική που αναπτύχθηκε στα social media κάνοντας παραπομπές που δεν θέλω να αναφέρω», είπε χαρακτηριστικά. Αποτελεί συλλογική κατάκτηση ότι πλέον έχουμε κουλτούρα εκκενώσεων. «Εγώ θα φύγω κάποια στιγμή από αυτήν την καρέκλα, το 112 θα μείνει», είπε.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ:

Όσον αφορά στην κριτική που έγινε για τα εναέρια Μέσα πυρόσβεσης, ο πρωθυπουργός τόνισε πως όχι μόνο είναι περισσότερα από κάθε άλλη φορά, αλλά σε αυτά προστέθηκαν και αυτά της βοήθειας από άλλες χώρες. «Δεν γίνεται να πετούν όλα μαζί», διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ:

Ερωτηθείς για το τι πήγε τελικά λάθος και αν η πρόληψη μπορούσε να σώσει από την καταστροφή, ο κ. Μητσοτάκης επιφυλάχτηκε επισημαίνοντας πως είναι πολύ σημαντικό να δούμε με καθαρό μυαλό τι πήγε λάθος. «Η πρόληψη πρέπει να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και αποτελεί σημαντική παράμετρο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Δώσαμε 51 εκατομμύρια για πρόληψη», είπε ο κ. Μητσοτάκης και έδωσε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Όπως είπε, με πρωτοβουλία της Πολιτικής Προστασίας καθαρίστηκαν 19 οικισμοί, με χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά του Ματιού. Η Ιπποκράτειο Πολιτεία ήταν μία από αυτές και προστατεύθηκε σε μεγάλο βαθμό ακριβώς γι αυτές τις παρεμβάσεις. Αυτές οι παρεμβάσεις δεν είναι πάντα αρκετές. Στην συνέχεια είπε πως τα Βασιλικά Κτήματα ήταν προτεραιότητα να γίνει παρέμβαση για να μην υπάρχει ζημιά, «δεν το καταφέραμε», είπε και σημείωσε πως «λυπάμαι γι αυτό». Υλοτόμοι στα Βασιλικά Κτήματα καθάριζαν δύο μήνες πριν την πυρκαγιά, είπε, ενώ υπήρχαν μεγάλες αντιπυρικές ζώνες.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τις χώρες που έσπευσαν να βοηθήσουν την πατρίδα μας στη μάχη με τις πυρκαγιές. «Δεν έχει υπάρξει ξανά στο παρελθόν τόσο μεγάλη βοήθεια σε κάποια χώρα για πυρκαγιές. Μάλλον ξεπεράσαμε τις προσδοκίες και προφανώς σηκώθηκαν πολλά τηλέφωνα και από εμένα προσωπικά για να έχουμε αυτή την βοήθεια», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Είχαμε καύσωνα για πολλές μέρες. 45 με 47 βαθμούς που μετέτρεψαν την χώρα σε μία πυριτιδαποθήκη. «Οι πιο πολλές φωτιές δεν ξέφυγαν, κάποιες ξέφυγαν δυστυχώς» είπε και συνέχισε λέγοντας πως του χρόνου θα είμαστε καλύτεροι.

Αναφορικά με τους ισχυρισμούς ότι οι φωτιές ξέσπασαν για να προχωρήσουν πιο γρήγορα επενδύσεις στο Τατόι και να δημιουργηθούν ανεμογεννήτριες στην Εύβοια, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι «πρόκειται για μία ανυπόστατη συζήτηση. Το Σύνταγμα προβλέπει οι καμένες περιοχές να κρίνονται αναδασωτέες. Δεν χρειαζόταν να καούν τα δάση για να γίνουν οι ανεμογεννήτριες. Μπορούσαν να γίνουν μέσα στα δάση», ξεκαθάρισε.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ:

Σε ερώτηση αναφορικά με τις αιτίες των πυρκαγιών, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως είναι βέβαιο πως πολλές από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ημέρες ήταν αποτέλεσμα εμπρησμών. Πρόσθεσε ωστόσο πως το εάν ήταν οργανωμένο σχέδιο θα το διερευνήσει η Δικαιοσύνη, σημειώνοντας βέβαια πως υπήρξαν και οι περιβαλλοντικές συνθήκες του καύσωνα που συνέβαλαν στο φαινόμενο των πυρκαγιών.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ:

Όσον αφορά την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως για πρώτη φορά αποκτά το δικό της πρόγραμμα, ύψους 700 εκατ. ευρώ καθώς και χρήματα από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. «Η Πολιτική Προστασία δεν αφορά μόνο σε πυρκαγιές. Έχουμε σεισμούς, πλημμύρες, ατυχήματα, όλα αυτά ανήκουν στην αρμοδιότητα της Πολιτικής Προστασίας», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως τα τελευταία 30 χρόνια έχουν αυξηθεί οι εκτάσεις δασών γιατί έχει εγκαταλειφθεί η ύπαιθρος και πολλά χωράφια έγιναν δάση. «Πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η προστασία των δασών που υπάρχουν και δεν κάηκαν, όπως η κεντρική Εύβοια. Για όλα τα δάση που έχουν ιδιαίτερη οικολογική σημασία πρέπει να καταρτιστούν ειδικά σχέδια. «Ελπίζω να έχουμε την διακομματική στήριξη για να προχωρήσουμε σε αυτές τις παρεμβάσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Θα εξαντλήσουμε την τετραετία»

Από τη συνέντευξη Τύπου δεν θα μπορούσε να λείπει η ερώτηση για το πολιτικό κόστος και για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγης στις κάλπες. Ο κύριος Μητσοτάκης είπε πως δεν αποτελεί επιλογή η προσφυγή στις κάλπες και πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Συνέχισε δε λέγοντας πως η οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα, όπως δείχνουν οι περισσότερες προβλέψεις.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ:

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας «διαφωνώ με την εκτίμηση του δημοσιογράφου που έθεσε το ερώτημα για την πορεία της οικονομίας. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα. Αν συνεχίσουμε έτσι θα ξεπεράσουμε τους στόχους που έχουμε θέσει».

Στήριξη στον Χρυσοχοΐδη

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως απαιτείται αυτοκριτική, σημειώνοντας πως «μπορώ να είμαι υπόλογος για όσα έγιναν τα δύο χρόνια». Μιλώντας συγκεκριμένα για τον κ. Χρυσοχοΐδη, είπε πως σκοπός είναι ένας πολιτικός προϊστάμενος να βρίσκεται κοντά στο πεδίο. «Προτιμώ έναν υπουργό που είναι στο πεδίο, παρά εξαφανισμένος», αφήνοντας αιχμές για υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Η μετάλλαξη Δέλτα δεν παίζει

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «δυστυχώς το αναμέναμε και τον Αύγουστο έχουν πέσει σημαντικά οι εμβολισμοί. Και αυτό έχει επιπτώσεις στις διασωληνώσεις και τους θανάτους. Όσοι έχουν εμβολιαστεί έχουν πολύ μικρή πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους. Δεν ισχύει το ίδιο για τους ανεμβολίαστους. Κατά συνέπεια με το που θα επιστρέψουν οι συμπολίτες μας θα πρέπει να κάνουμε μια νέα προσπάθεια να πείσουμε τις νεότερες ηλικίες ότι πρέπει να γίνει αυτό το βήμα. Δεν ξέρω πόσες ακόμα ιστορίες ανθρώπων που όταν διασωληνώνονται αναγνωρίζουν το λάθος πρέπει να ακουστούν. Η μετάλλαξη Δέλτα δεν παίζει. Θα χρησιμοποιήσουμε μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να πείσουμε»

Ειδικά, δε, για τους κλειστούς χώρους είπε ότι «πρώτα δείγματα γραφής έχουμε δώσει, μην περιμένετε ότι θα υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση για το ποιος μπορεί και ποιος δεν μπορεί να μπει σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας όταν επιστρέψουμε και θα μπούμε στον χειμώνα.

Θέλω έργα, όχι χρήματα για τις αναδασώσεις

Μιλώντας για τους αναδόχους αναδασώσεων ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι «προτιμώ από το να μαζεύω χρήματα να συλλέγω έργα. Θα ήθελα να μου παραδίδει ο δωρητής αποτέλεσμα και όχι χρήματα. Θέλω να πιστεύω ότι θα κινηθούμε πιο γρήγορα γιατί ο ιδιώτης δεν βαρύνεται από τις διαγωνιστικές διαδικασίες του δημοσίου»

Ο πρωθυπουργός επέκρινε και τα fake news των τελευταίων ημερών λέγοντας ότι δεν γίνεται να ζητάμε από τους Ρουμάνους να έρθουν να βοηθήσουν και την ίδια ώρα να πρέπει να διαψεύσουμε ότι δήθεν είπαν ότι η φωτιά δεν σβήνει. Λίγη σοβαρότητα από όλους όσοι βρίσκονται πάνω από ένα πληκτρολόγιο

«Θα υπάρξει συζήτηση στην ελληνική βουλή με το πού θα επιστρέψουμε στις τακτικές μας εργασίες όπου θα επιχειρήσω να υπάρξει συναίνεση αλλά ας σεβαστούμε τους ανθρώπους που δίνουν τον αγώνα στην πρώτη γραμμή» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή