Γιώργος Κρεμλής: Η πανδημία και το μέλλον της ενέργειας
Η πανδημία είχε αλυσιδωτές αντιδράσεις στη ζωή μας, που ανέδειξαν τη σχέση υποβάθμισης του περιβάλλοντος και κλιματικής κρίσης με τη δημόσια υγεία και την ποιότητα της ζωής γενικότερα.
Είναι κρίκοι μιας αλυσίδας που πρέπει όλοι με τη σειρά τους να είναι ασφαλείς, αφού η υποβάθμιση ενός από αυτούς επηρεάζει και τους άλλους σε ένα φαινόμενο «ντόμινο αποτελέσματος».
Η πανδημία ανέδειξε ως ανάγκη την ψηφιακή οικονομία αλλά και τη σημασία της ενεργειακής μετάβασης και της κλιματικής ουδετερότητας που είναι οι ευρωπαϊκές αλλά και παγκόσμιες προτεραιότητες νέας γενιάς, στο πλαίσιο της νέας εμβληματικής προτεραιότητας της κυκλικής οικονομίας.
Ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον και η αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής που στο μεσοδιάστημα απαιτεί δημιουργία συνθηκών προσαρμογής και ανθεκτικότητας στις επιπτώσεις της είναι «εκ των ουκ άνευ», ώστε να μην απειληθεί περαιτέρω η έντονα διαταρασσόμενη οικολογική ισορροπία του πλανήτη και η απώλεια της βιοποικιλότητας του που είναι ζωτική, αφού οι υπηρεσίες των οικοσυστημάτων και οι πράσινες υποδομές είναι κεφαλαιώδους σημασίας για των πλανήτη μας, το ανθρώπινο είδος και τη βιοποικιλότητα.
Η ενεργειακή μετάβαση, στην οποία η Χώρα μας πρωτοπορεί με ταχύτερη σε σχέση με όλα τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ απολιγνιτοποίηση, είναι το μεγάλο διακύβευμα της εποχής μας που προϋποθέτει, όμως, αλλαγές στην οικονομία, στην κοινωνία και μια νέα κουλτούρα, που καλούνται να αντικαταστήσουν τα πεπαλαιωμένα και εδραιωμένα πρότυπα και τις αγκυλώσεις που αυτά δημιουργούν στη λογική του «μη θίγετε τα κακώς ευ κείμενα».
Οι πόροι υπάρχουν, κυρίως από πλευράς ΕΕ, με το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, το Πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το νέο ΕΣΠΑ αλλά και τα δάνεια της ΕΤΕ. Η τεχνογνωσία που προωθεί την οικοκαινοτομία αλλά και τις ΑΠΕ και το υδρογόνο υπάρχει, το ίδιο και η πολιτική βούληση. Είναι, όμως, σημαντικό να δημιουργηθούν και προϋποθέσεις κοινωνικής αποδοχής για τη διείσδυση των ΑΠΕ, μέσα από ένα νέο σχέδιο προώθησης και χωροταξίας όλων των μορφών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - αιολικά, φβ, βιομάζα, γεωθερμία, ενέργεια από τα κύματα - που θα υποβληθεί σε στρατηγική εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του (ΣΜΠΕ) που προϋποθέτει και δημόσια διαβούλευση. Εξάλλου η ΕΕ με την Πράσινη Συμφωνία, το Νόμο για το Κλίμα και τη νέα δέσμη νομοθετικών προτάσεων που οδηγούν στην κλιματική ουδετερότητα και υποστηρίζουν την ενεργειακή μετάβαση θεσπίζει ένα νέο δεσμευτικό πλαίσιο φιλόδοξων μέτρων που είναι μεν δεσμευτικά για τα κράτη μέλη και τους φορείς/βιομηχανία και ενεργειακούς παίκτες, συνοδεύονται όμως και από κίνητρα και οικονομικά/φορολογικά εργαλεία, όπως και από το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα που αντιμετωπίζει την ενεργειακή φτώχεια και υποστηρίζει τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
Οι προκλήσεις είναι πολλές και είναι κατακόρυφες. Προϋποθέτουν μεταρρυθμίσεις του κεντρικού κράτους, όλων των βαθμών αυτοδιοίκησης, της βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία νέας νοοτροπίας σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών, ώστε όλοι από κοινού να μειώσουν το ενεργειακό, κλιματικό και περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και να εισαγάγουν τα πρότυπα της κυκλικής οικονομίας που είναι το νέο οικονομικό μοντέλο υποστήριξης της Πράσινης Συμφωνίας και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Το ενδιαφέρον της ενεργειακής μετάβασης και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης είναι ότι μας προσφέρεται ένα «νέο όραμα» υπεράνω ιδεολογιών με μία νέα οικονομική και κοινωνική προσέγγιση που διαπνέεται από την κυκλική οικονομία και η οποία θα οδηγήσει πέραν από τις νέες οικοτεχνολογίες και στη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.