ΔΕΘ: Η ιστορία του κορυφαίου θεσμού και η ανακάλυψη του φραπέ!

Αναμφίβολα η ΔΕΘ αποτελεί την κορυφαία εμπορική έκθεση της χώρας, με διεθνή προσανατολισμό.

ΔΕΘ: Η ιστορία του κορυφαίου θεσμού και η ανακάλυψη του φραπέ!
Ο ιστορικός θεσμός της ΔΕΘ
ΔΕΘ / Facebook
5'

Η ιδέα για τη δημιουργία μιας «διεθνούς ετησίας εμποροπανηγύρεως» στην πρωτεύουσα της Βόρειας Ελλάδας ανήκει στον καθηγητή ζωολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και βουλευτή Νικόλαο Γερμανό (1864-1935) και υποστηρίχθηκε από τοπικούς φορείς και επιχειρηματίες. Στις 30 Απριλίου 1925 η κυβέρνηση Σοφούλη έκανε αποδεκτό το αίτημα, εκτιμώντας ότι για πολιτικούς και στρατιωτικούς λόγους έπρεπε να ενθαρρυνθούν οι αναπτυξιακές δραστηριότητες στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, που είχε αποκοπεί μετά την απελευθέρωσή της από τη φυσική της ενδοχώρα. Με τον νόμο 5184 η ΔΕΘ ιδρύθηκε ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, με πρόεδρο τον Δημήτρη Βαρλαμίδη και γενικό διευθυντή τον εμπνευστή της Νικόλαο Γερμανό.

Η πρώτη ΔΕΘ έλαβε χώρα την Κυριακή 3 Οκτωβρίου 1926, με τα εγκαίνια να πραγματοποιούνται σε ένα χώρο 38 στρεμμάτων που παραχώρησε το Γ’ Σώμα Στρατού στο τότε πεδίο του Άρεως (σημερινή Πλατεία Βέμπο). Εκεί έγιναν οι 14 από τις 15 προπολεμικές εκθέσεις. Η πρώτη ΔΕΘ κάλυψε χώρο 7.000 τ.μ., είχε 600 εκθέτες (310 από το εξωτερικό), 2 κρατικές συμμετοχές (Σοβιετική Ένωση και Ουγγαρία) και την επισκέφθηκαν πάνω 150.000 άνθρωποι, αριθμός σημαντικός για την εποχή.

Με την έκθεση να γιγαντώνεται όσο περνούσαν τα χρόνια, ο χώρος δεν επαρκούσε για τη διεξαγωγή της. Γι’ αυτό το λόγο στα μέσα της δεκαετίας του ‘30 κρίθηκε απαραίτητο η μεταφορά της σε έκταση στο κέντρο της πόλης, που ανήκε στην Υπηρεσία Ανταλλαξίμων και χρησιμοποιείτο ως γήπεδο από την ποδοσφαιρική ομάδα του Άρη, ενώ αρχικά προοριζόταν να γίνει πάρκο. Στο ίδιο σημείο βρίσκεται και ο σημερινός χώρος της έκθεσης, ανάμεσα στην Εγνατίας, την Γ’ Σεπτεμβρίου, τη Λεωφόρο Στρατού και στην Αγγελάκη.

Η πρώτη έκθεση στο νέο χώρο έγινε το 1940, λίγες ημέρες πριν από την έκρηξη του ελληνοϊταλικού πολέμου. Κατά τη διάρκεια της κατοχής, ο χώρος της ΔΕΘ επιτάχθηκε από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Τα γραφεία και οι εγκαταστάσεις της λεηλατήθηκαν, τα αρχεία της καταστράφηκαν, ενώ κατά την τελευταία νύχτα της κατοχής ανατινάχθηκαν και πυρπολήθηκαν πολλά κτίρια.

Η 16η ΔΕΘ και πρώτη μεταπολεμική έγινε μόλις το 1951, σε μια εποχή που η τοπική και εθνική οικονομία ξανάβρισκε τους βηματισμούς της μετά τη λαίλαπα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου Πολέμου. Οι 650.000 επισκέπτες της έκθεσης αποτελούν πρωτοφανή αριθμό για την εποχή εκείνη. Από τότε η έκθεση άρχισε να αναπτύσσεται ραγδαία. Το 1966 κατασκευάστηκε μέσα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ το «Αλεξάνδρειο Μέλαθρο», γνωστό περισσότερο ως Παλέ Ντε Σπορ, που για τα επόμενα 20 χρόνια θα αποτελέσει το μεγαλύτερο κλειστό γήπεδο της χώρας.

Η καθιέρωση κλαδικών εκθέσεων το 1973 αποτελούν σημείο καμπής στην ιστορία της ΔΕΘ. Το 1977 ο φορέας που διοργανώνει την έκθεση μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία (Ν. 735/77) και μετονομάσθηκε σε HELLEXPO, η οποία με τα χρόνια εξελίχθηκε στον επίσημο φορέα διοργάνωσης διεθνών εκθέσεων, συνεδρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, οι δραστηριότητές της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης επεκτάθηκαν και στον τομέα του πολιτισμού, με την καθιέρωση του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου (1960) και μετέπειτα Διεθνούς, του Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού (1962) και άλλων συναφών εκδηλώσεων.

ΔΕΘ: Αξιοσημείωτες πρωτιές της έκθεσης

Το 1926 λειτουργεί ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός στην Ελλάδας, δημιούργημα του Χρήστου Τσιγγιρίδη. Το 1957 ο Δημήτριος Βακόνδιος, υπάλληλος της εταιρείας «Δρίτσας» που αντιπροσώπευε τα προϊόντα της Νεστλέ στην Ελλάδα, «χτυπά» τον πρώτο «φραπέ», που τα επόμενα χρόνια θα γίνει το εθνικό καλοκαιρινό ρόφημα της Ελλάδας. Το 1960 λειτουργεί ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός στην Ελλάδα (κλειστού κυκλώματος) στο περίπτερο της ΔΕΗ.

Η 85η ΔΕΘ – Τιμώμενη χώρα η Ελλάδα

Η φετινή ΔΕΘ, η 85η, αποτελεί το πρώτο διεθνές εμπορικό εκθεσιακό γεγονός στην Ευρώπη και θα είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα, με θεματικό άξονα το Παρελθόν, το Παρόν και το Μέλλον της χώρας στην οικονομία, την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, η 85η ΔΕΘ επέλεξε ως τιμώμενη χώρα την Ελλάδα, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Εθνεγερσία και μετά από την ακύρωση της συμμετοχής της Γαλλίας, η οποία θα ήταν η τιμώμενη χώρα αρχικά.

Η Γαλλία, θα είχε την τιμητική της, στο πλαίσιο της μακροχρόνιας φιλίας και συνεργασίας με την Ελλάδα, από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης. Λόγω της πανδημίας όμως δεν μπορούσε να διασφαλίσει σημαντική επιχειρηματική αποστολή στην 85η ΔΕΘ, έτσι επέλεξε να ακυρώσει τη συμμετοχή της. Η 85η ΔΕΘ, ως μοχλός ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων ανεβάζει τον πήχη όλο και ψηλότερα, φέρνοντας κοντά τον επισκέπτη με τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες και την ελληνική παραγωγή, ενώ θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα επένδυσης για τις νέες τεχνολογίες. Ειδικά για φέτος τα περίπτερα 12 & 17 θα είναι αφιερωμένα στην ρομποτική και ψηφιακή τεχνολογία. Ακόμη θα δοθεί σημαντική βαρύτητα στις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κυπαρισσία: Ψυχρός ο Ρουμάνος σύντροφος της 42χρονης - Υποστηρίζει πως άλλοι έκαναν το έγκλημα

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Γιατί γέμισαν οι ελληνικές θάλασσες με μέδουσες;

Βασίλης Τσεκούρας στο Newsbomb.gr: Γεννήθηκα δεύτερη φορά από... θαύμα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή