Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη - Ελπιδοφόρου στη Νέα Υόρκη
Ξεκίνησε η συνάντηση Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοδόρο.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο, στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στα Ηνωμένα Έθνη.
Τι προηγήθηκε
Αν και αργά το βράδυ της Πέμπτης, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την ακύρωση της συνάντησης, ωστόσο σήμερα το πρωί τα δεδομένα άλλαξαν και κυβερνητικές πηγές, άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί, όπως και έγινε.
Όπως ανέφεραν η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο θα ήταν άτυπη σε «ουδέτερο» έδαφος και όχι στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής στη Νέα Υόρκη.
Το παρασκήνιο, η «συγγνώμη» και το τετ-α-τετ
Η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφή τη δυσαρέσκειά της για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου στην τουρκική φιέστα για το Σπίτι της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη και αυτός ήταν ο βασικός λόγος που ο πρωθυπουργός δεν επισκεπτόταν το Ground Zero και θα είχε ξενάγηση από τον κ. Ελπιδοφόρο.
Αν και η επίσημη αιτία της ακύρωσης ήταν η προσθήκη στο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη της συνάντησης με τη διευθυντική ομάδα της Wall Street Journal, ωστόσο ο βασικός λόγος αφορούσε στην ενόχληση της Αθήνας από την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» στο Μανχάταν, όπου ο κ. Ελπιδοφόρος φωτογραφήθηκε μαζί με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την ανακοίνωση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής οι τόνοι άρχισαν να πέφτουν και μια ενδεχόμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Ελπιδοφόρου εκτιμήθηκε ότι θα εξομάλυνε σε πολύ μεγάλο βαθμό το κλίμα.
Η ανακοίνωση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου
«Ως Έλληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες, όπως πλήθος συμπατριωτών μου, αλλά και των Ιμβρίων και των Τενεδίων, λόγω μιάς ακόμα έξαρσης του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του 70. Έχω μεγαλώσει με αυτό τον πόνο, γι᾽ αυτό και καταλαβαίνω τον πόνο των κυπρίων αδελφών μας, όπως και τα αισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους. Θεωρώ ότι είναι εκφράσεις πόνου ανθρώπων που έχασαν τα πάντα: περιουσίες, πατρίδες, όνειρα, οικογένεια, συγγενείς.
Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω σε όλους ότι η παρουσία μου στην εκδήλωση της Δευτέρας, δε θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής. Η παρουσία μου είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του. Αλλά ενωμένοι, προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο.
Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο. Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτό το σκοπό.
Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρίσκεται έναν αιώνα δίπλα στον απανταχού Ελληνισμό, υπερασπιζόμενη τις προσδοκίες του. Η ενότητά μας είναι η διακονία και το χρέος μου».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Αν δεν πάμε σε τηλεκπαίδευση στα Δημοτικά σχολεία, θα έχουμε πρόβλημα...
Θεσσαλονίκη: Ποινή φυλάκισης στον πατέρα που αρνήθηκε να κάνει το παιδί του self test στο σχολείο
Κορονοϊός - Πανεπιστήμια: Όλα τα υγειονομικά μέτρα που ισχύουν στα ΑΕΙ - Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ