Πώς διαμορφώνεται ο «χάρτης» του ΚΙΝΑΛ μετά τις νέες υποψηφιότητες – Το σκέφτεται και ο Χρηστίδης
Μετά και τις νέες υποψηφιότητες στο Κίνημα Αλλαγής διαμορφώνονται νέα δεδομένα στην κούρσα διαδοχής για την ηγεσία του κόμματος.
Νέες συνθήκες οι οποίες αναμένεται να μεταβάλουν το σκηνικό όπως το γνωρίζαμε μέχρι χθες, δημιουργούν οι υποψηφιότητες του Παύλου Γερουλάνου και του Βασίλη Κεγκέρογλου για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Πλέον, το «παζλ» δείχνει να έχει ολοκληρωθεί, αν και ο Παύλος Χρηστίδης δεν έχει λάβει ακόμα τις τελικές του αποφάσεις.
Με τις νέες υποψηφιότητες και τη πιθανή Τρίτη, «καίγεται» επί της ουσίας η πιθανότητα εκλογής αρχηγού από τη πρώτη Κυριακή, ενώ προμηνύεται ότι η προεκλογική διαδικασία θα είναι έντονη, ακόμα και με στοιχεία προσωπικής αντιπαράθεσης.
Οι ζυμώσεις ανάμεσα στου συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, που θεωρούσαν ότι ο χώρος τους θα πρέπει να έχει εκπροσώπηση κατά την εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση, ήταν συνεχείς. Οι συναντήσεις και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες έδιναν και έπαιρναν. Όλοι αναζητούσαν κοινό βηματισμό για τη πιθανότητα εξεύρεσης ενός υποψηφίου που θα κατέγραφε ποσοστά που θα ανταποκρίνονταν στη δυναμική -εντός λογικών πλαισίων- που είχε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, συσπειρώνοντας όλες τις δυνάμεις που βρίσκονταν στο πλευρό της.
Κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό. Αφενός γιατί η ίδια η Φώφη Γεννηματά συνέστησε στους πλέον έμπιστους συνεργάτες της όχι απλά να μην είναι υποψήφιοι, αλλά και να μην στηρίξουν κανέναν άλλον υποψήφιο ανοιχτά. Αφετέρου, γιατί στο πλευρό της βρίσκονταν άνθρωποι και πανίσχυρες ομάδες (πχ οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ) που στήριζαν προσωπικά εκείνη -όχι γενικά και αόριστα κάποια τάση του κόμματος- και δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να στηρίξουν κάποιον άλλον υποψήφιο που απλά και μόνο θα προέρχεται από το περιβάλλον της.
Ο Κεγκέρογλου
Έτσι, οι πληροφορίες που υπήρχαν από αργά προχθες το βράδυ και οι οποίες ανέφεραν ότι ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, προσπαθούσε να συγκεντρώσει υπογραφές, έτσι ώστε να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, εν τέλει επιβεβαιώθηκαν. Χθες, με επιστολή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας και Καταστατικού (ΕΔΕΚΑΠ) ζήτησε παράταση λίγων ημερών έτσι ώστε να καταφέρει να συγκεντρώσει τις υπογραφές.
Αν και δύσκολα θα ειπωθεί δημόσια, η υποψηφιότητα Κεγκέρογλου μοιάζει να έχει κάπως τα χαρακτηριστικά προσωπικής «βεντέτας» με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Είναι και οι δύο από το Ηράκλειο της Κρήτης και γνωστό στους πολιτικούς και τοπικούς κύκλους πως δεν διατηρούν και τις καλύτερες σχέσεις. Θεωρείται δεδομένο ότι θα προσπαθήσει -και πιθανότατα θα το καταφέρει- να αντλήσει κάποια δυναμική από την ιδιαίτερη πατρίδα του, τις οποίες και στο πρώτο γύρο θα τις στερήσει από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Πάντως, δύσκολα θα καταφέρει να μπει στις δύο πρώτες θέσεις που οδηγούν στον δεύτερο γύρο.
Ο Γερουλάνος
Η περίπτωση του Παύλου Γερουλάνου έχει εντελώς άλλα χαρακτηριστικά. Έχει έτοιμη μια πολιτική πλατφόρμα δική του, την οποία και σκέφτονταν αν θα την παρουσίαζε δημόσια αυτό το διάστημα. Τελικά το έκανε πράξη στις καθυστερήσεις. Αν και είναι πρόσωπο που μπήκε στη πρώτη γραμμή της πολιτικής στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου, δύσκολα μπορεί σήμερα κάποιος να τον πει «παπανδρεϊκό».
Διατηρεί καλές σχέσεις με όλες τις πτέρυγες του κόμματος και αναμένεται να μπει «σφήνα» σε έναν κόσμο που θα κατευθύνονταν προς τον Ανδρέα Λοβέρδο. Προπύργιο του για να πάρει ώθηση θα είναι η Ά Αθηνών. Ως υποψήφιος δήμαρχος έλαβε ένα ποσοστό πολλαπλάσιο από εκείνα του ΚΙΝΑΛ, όμως η παρουσία του στην αντιπολίτευση του Δήμου Αθηναίων δεν έχει ικανοποιήσει τη βάση του κόμματος.
Ο Χρηστίδης
Το τι θα πράξει τελικά ο Παύλος Χρηστίδης, θα κριθεί τις επόμενες ώρες. Υπάρχουν πρόσωπα με επιρροή στο κόμμα που του ζητούν να βγει μπροστά. Η αλήθεια είναι πως αν υπάρχει ένα πρόσωπο από το στρατόπεδο της Φώφης Γεννηματά που μπορεί να εκφράσει τη προσπάθεια που έχει γίνει για ανασύνταξη της παράταξης τα τελευταία έξι χρόνια, αυτός είναι ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.
Πολιτικό «παιδί» της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, με πέραση στη νεολαία καθώς υπήρξε πρώην γραμματέας της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, βρέθηκε από πολύ μικρή ηλικία στη πρώτη γραμμή, την ώρα που άλλοι εγκατέλειπαν το «πλοίο» και «κολύμπησε» καλά.
Συμπερασματικά, η ισορροπία δυνάμεων που διαμορφώθηκε μετά την αναγκαστική απόφαση της Φώφης Γεννηματά να εγκαταλείψει τη «κούρσα» της επανεκλογής, δύσκολα μπορεί να αλλάξει με τις νέες δύο υποψηφιότητες και τη πιθανή τρίτη. Σε κάθε, όμως, περίπτωση δυσκολεύουν την περίπτωση εκλογής αρχηγού από τη πρώτη Κυριακή.
Επίσης, στέλνουν ένα μήνυμα που έχει δύο αναγνώσεις. Η πρώτη είναι πως η διαδικασία τείνει να εκφυλιστεί και να εμφανίσει χαρακτηριστικά όμοια με εκείνα του 2017, όταν και εμφανίστηκαν εννέα υποψήφιοι. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο λόγος που μπήκε το πλαφόν των 5.000 υπογραφών μελών ή του 15% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, προκειμένου να είναι κάποιος υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος.
Η δεύτερη ανάγνωση είναι το όσο πιο πολλοί, τόσο πιο μαζικά. Άρα και καλά για τη παράταξη. Τα νούμερα του 2017 (210.000 ψηφοφόροι) δύσκολα θα τα προσεγγίσει η φετινή διαδικασία. Όμως, είναι σαφές ότι όλοι επιθυμούν να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή, με την ελπίδα ότι η νέα ηγεσία που θα προκύψει από τις κάλπες, θα ενώσει το κόμμα. Κάτι που δεν θα μοιάζει εύκολο, από την επομένη κιόλας των εκλογών.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Άνοιξαν Κηφισός και Ποσειδώνος
Κακοκαιρία Μπάλλος: Πού δεν λειτουργούν σχολεία και παιδικοί σταθμοί - Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
Τζόκερ: Πού συμπληρώθηκαν τα τυχερά δελτία που μοίρασαν 7 εκατ. ευρώ σε έξι τυχερούς