Φώφη Γεννηματά: Οι «μάχες» της ζωής της και η πολιτική της διαδρομή

Στο πένθος βύθισε τη πολιτική ζωή του τόπου ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά, που άφησε τη τελευταία της πνοή σε ηλικία μόλις 57 ετών.

Φώφη Γεννηματά: Οι «μάχες» της ζωής της και η πολιτική της διαδρομή
6'

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής νοσηλεύονταν από τις 12 Οκτωβρίου στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», δίνοντας για δεύτερη φορά με γενναιότητα τη μάχη με τον καρκίνο.

Η Φώφη Γεννηματά ήταν κόρη του αείμνηστου Γιώργου Γεννηματά και της Κάκιας Βέργου. Μητέρα τριών παιδιών, σύζυγος, πολιτικός, με βαθύτατες κοινωνικές ανησυχίες.

Για δεύτερη φορά ήρθε αντιμέτωπη με τον καρκίνο.Intime

Από τα παιδικά της κιόλας χρόνια, η πολιτική πορεία που ακολούθησε ήταν άμεσα συνδεδεμένη με το ΠΑΣΟΚ. Το Κίνημα ιδρύθηκε όταν ήταν μόλις δέκα ετών και γιγαντώθηκε όταν βρίσκονταν στην εφηβεία της. Ο πατέρας της, εκ των στενότερων συνεργατών του Ανδρέα Παπανδρέου, όταν περιόδευε ανά την Ελλάδα την είχε πάντα μαζί του, όταν μπορούσε.

Επομένως, η συνδικαλιστική πορεία της στο φοιτητικό κίνημα με τους νέους του ΠΑΣΟΚ, κάθε άλλο παρά έκπληξη ήταν. Και υπηρέτησε τη παράταξη με κάθε τρόπο. Από απλό μέλος της σπουδάζουσας νεολαίας, ως βουλευτής, υπερνομάρχης, σε μία σειρά από κυβερνητικά πόστα και τέλος, ως πρόεδρος.

Υπήρξε ΠΑΣΟΚ από τα γεννοφάσκια της και δεν το εγκατέλειψε τις δύσκολες στιγμές. Αντίθετα, όταν η παράταξη έδειχνε έντονα σημάδια αποσύνθεσης, εκείνη έδωσε τη ψύχη της για να τη κρατήσει ζωντανή. Αυτή η μάχη που έδωσε για να μην διαλυθεί το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, θεωρείται η μεγαλύτερη παρακαταθήκη που άφησε στη πολιτική ζωή της χώρας.

Στις εκλογές του 2000, πέρασε στη πρώτη γραμμή της πολιτικής ζωής του τόπου. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Ά Αθηνών. Στο Κοινοβούλιο δεν έμεινε για πολύ καιρό. Για την ακρίβεια, για λιγότερο από δύο χρόνια. Το 2002, ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κάλεσε τη Φώφη Γεννηματά και της ανέθεσε ένα πολύ δύσκολο καθήκον. Να είναι υποψήφια για την -πρωτοεμφανιζόμενη- υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς. Κέρδισε αυτή τη πολύ δύσκολη αναμέτρηση, όπως έκανε και το 2006.

Η μάχη με τον καρκίνο

Το 2007 παραιτήθηκε από θέση της υπερνομάρχη για να είναι υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, με απόφαση του Αρείου Πάγου που εξέτασε τη νομιμότητα της υποψηφιότητάς της, η Γεννηματά αποκλείστηκε από την εκλογική διαδικασία λόγω κωλύματος, καθώς δεν μπορούσε να συμμετάσχει στις εκλογές κατά την προβλεπόμενη διάρκεια της θητείας της.

Το 2008, ούσα μόλις 43 ετών, διαγνώστηκε για πρώτη φορά με καρκίνο του μαστού. Χειρουργήθηκε στην Αθήνα, έκανε ειδική αγωγή στις ΗΠΑ και πολέμησε με τεράστια δύναμη την ασθένεια. Και δεν δίστασε ποτέ να μιλήσει γι' αυτό το θέμα που απασχολεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Το αντιμετώπιζε πάντα με θάρρος και ανοιχτά.

«Το θέμα είναι να μπορείς να ζεις, να μη ζεις συνέχεια κάτω από τη σκιά και την αγωνία και τον φόβο. Αν ζεις με τον φόβο, αυτή δεν είναι ζωή, έχει νικηθεί στην πραγματικότητα, στην καθημερινότητά σου. Εγώ δεν έζησα ποτέ έτσι», είχε πει στη τηλεόραση του Alpha.

Από καρκίνο είχε χάσει και τους δύο της γονείς και μάλιστα σε πολύ μικρή ηλικία. Στις 15 Σεπτεμβρίου του 2018, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 ετών από τον θάνατο της μητέρας της, μοιράστηκε μία πολύ προσωπική της σκέψη στα κοινωνικά δίκτυα, προκαλώντας μεγάλη συγκίνηση

«Ζει η απουσία λοιπόν, μαζί μας ή και μόνη της, τη ζωή της. Σωπαίνει, φθείρεται…χάνοντας χρώματα, πληθαίνοντας τη σκιά της…». 25 χρόνια είναι πολλά. Οι εικόνες ξεθωριάζουν, οι μνήμες ξεμακραίνουν κι όμως είσαι εδώ… Κι όλο σου μοιάζουμε και πιο πολύ, ακόμα και σε αυτά για τα οποία σε πειράζαμε και γελούσες. Προχωράμε, τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα κι έχουν κάτι από τη γοητεία σου και την ομορφιά σου. Συνεχίζουμε και σε έχουμε στην καρδιά μας», είχε γράψει.

Στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Από αυτόν τον πρώτο γύρο, βγήκε νικήτρια. Πάντα όμως γνώριζε ότι ο αντίπαλος είναι ύπουλος και έπρεπε πάντα να είναι προσεκτική. Αυτό, όμως, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο για την ίδια. Από το 2009, οπότε και το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε στην εξουσία, υπηρέτησε από διάφορα πόστα στη κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και αργότερα σε αυτή του Λουκά Παπαδήμου. Το ίδιο συνέβη και στη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, όπου υπήρξε αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας.

Οι εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, παραλίγο να οδηγήσουν το ΠΑΣΟΚ εκτός Βουλής. Τελικά, έλαβε το 4.86% των ψήφων υπό την ηγεσία του Βαγγέλη Βενιζέλου, ο οποίος μερικούς μήνες μετά εγκατέλειψε την ηγεσία του. Στις εσωκομματικές εκλογές που διεξήχθησαν, η Φώφη Γεννηματά κέρδισε από τον πρώτο γύρο, με ποσοστό 51.7%. Ήταν η πρώτη γυναίκα αρχηγός σε αυτό που ονομάζουμε αστικό πολιτικό σύστημα, στην Ελλάδα.

Η ανασύνταξη της παράταξης

Με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει υποκαταστήσει το ΠΑΣΟΚ ως ο μεγάλος «παίχτης» της Δημοκρατικής Παράταξης, το κόμμα της κινδύνευε ακόμα και με εξαΰλωση. Κάτω από αυτή τη πίεση, η Φώφη Γεννηματά προσπάθησε να συσπειρώσει όσες δυνάμεις του παλιού ΠΑΣΟΚ μπορούσε. Σε πρώτη φάση, έφερε ξανά κοντά της τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΚΙΔΗΣΟ, όπως και τη ΔΗΜΑΡ και δημιουργήθηκε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, που στη κιόλας εκλογική της παρουσία κατάφερε να αυξήσει ποσοστά της και να φτάσει στο 6.3%.

Το αποτέλεσμα αυτό δεν την ικανοποιούσε. Ήθελε να δημιουργήσει μία παράταξη με όλες τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς, έναν νέο πολιτικό πόλο. Έτσι, το 2017, μαζί με το Ποτάμι, οι δυνάμεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, έφτιαξαν το Κίνημα Αλλαγής. Στις πρώτες εκλογές για την ανάδειξη του νέου αρχηγού, συμμετείχαν 210.000 πολίτες. Επικράτησε στον δεύτερο γύρο του Νίκου Ανδρουλάκη και έγινε η πρώτη πρόεδρος του.

Λίγο αργότερα και με αφορμή τη «Συμφωνία των Πρεσπών» το Ποτάμι αποχώρησε από το ΚΙΝΑΛ. Η «σπορά», όμως, είχε μπει για τα καλά. Στις εκλογές του 2019, το κόμμα πήρε ποσοστό άνω του 8%. Η Φώφη τα είχε καταφέρει. Σε μία μέσα τετραετία, διπλασίασε τα ποσοστά που παρέλαβε. Είχε πετύχει ακόμα μία νίκη.

Δυστυχώς, δεν κατάφερε να νικήσει για δεύτερη φορά τον καρκίνο. Πάλεψε με όλες τις δυνάμεις. Σε έναν αγώνα άνισο, με τον πιο ύπουλου εχθρό. Γνώριζε πως τη παραμόνευε πάντα. Όμως, ήταν τέτοιος άνθρωπος που δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει πίσω. Θα ζούσε τη κάθε της μέρα με πάθος. Θα πάλευε για τις αρχές της και για την οικογένεια της. Αυτό έκανε σε ολόκληρη τη ζωή της. Αντιμετώπιζε με θάρρος και αυταπάρνηση όλες τις αντιξοότητες. Μέχρι τη τελευταία στιγμή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φώφη Γεννηματά: Την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου η κηδεία της

Η άθλια ανάρτηση του Γιώργου Κύρτσου για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά

Η «άγνωστη» Φώφη Γεννηματά και η κατάρα του καρκίνου που ταλαιπώρησε την οικογένειά της

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή