Λ. Παπαδήμος: Η ύφεση θα υπάρχει και η ανεργία θα αυξηθεί
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, ο κ. Παπαδήμος προέβλεψε ότι από τα μέσα του επόμενου έτους, θα υπάρξει επάνοδος της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης και ενίσχυση της απασχόλησης, με ευεργετικές επιπτώσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ο κ. Παπαδήμος ανέφερε πως το ασφαλιστικό σύστημα θα ενισχυθεί την επόμενη τριετία με 41 δισ., αλλά η σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων του θα ολοκληρωθεί την επόμενη δεκαετία.
Ο κ. Καρατζαφέρης είχε χαρακτηρίσει «βραδυφλεγή βόμβα» την κατάσταση στο Ασφαλιστικό και πρότεινε να θεσπιστεί ειδικό τέλος επί της κατανάλωσης, υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος.
Επιπλέον, ο Λουκάς Παπαδήμος τόνισε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία, τα πανεπιστήμια και οι οργανισμοί που έχουν υποστεί ζημίες, λόγω του PSI, θα στηριχθούν με συνέπεια ενώ εξήγησε ότι η εφαρμογή του προγράμματος αποτελεί μονόδρομο.
Η ύφεση θα διατηρηθεί μέχρι τις αρχές του 2013
Συγκεκριμένα είπε «επιδίωξη του οικονομικού προγράμματος είναι ότι με την εφαρμογή του, τόσο με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων όσο και με την λήψη των μέτρων, η ελληνική οικονομία θα σταθεροποιηθεί και θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια το μέλλον, αλλά διεθνείς οργανισμοί λένε ότι το τρέχον έτος και στις αρχές του 2013 θα υπάρχει ύφεση, θα αυξηθεί η ανεργία και η οικονομία θα παραμείνει αδύναμη. Όμως, θα δημιουργηθούν συνθήκες σταθερότητας και ανάπτυξης, αλλά για να το επιτύχουμε αυτό θα πρέπει να εφαρμοστούν με αποτελεσματικότητα τα προβλεπόμενα».
«Γνωρίζω και γνωρίζουμε όλοι ότι η διαδικασία προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα χρέους, ακόμη και μετά το PSI και προκειμένου να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα για να ανακάμψει η χώρα, βραχυπρόθεσμα σημαίνει μείωση εισοδημάτων και αύξηση της ανεργίας. Η ύφεση και η μείωση της απασχόλησης είναι μεγαλύτερη από ότι είχε προβλεφθεί τα προηγούμενα δύο - τρία χρόνια. Δεν είναι μόνο συνέπεια της εφαρμογής του προγράμματος, αλλά και άλλων παραγόντων. Οι συνέπειες αυτές εκτιμάται ότι θα είναι προσωρινές. Πιστεύω ότι έχουμε κάνει πρόοδο και θα μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης. Για το σκοπό αυτό, όλοι πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια με ενότητα και αλληλεγγύη για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού» , προσέθεσε.
Για την περαιτέρω περικοπή των δαπανών
Σχετικά με την περαιτέρω μείωση των δαπανών, ύψους 12 δισ. ευρώ, ο κ. Παπαδήμος σημείωσε: «Δεν είναι εύκολες αποφάσεις αυτές, αλλά είναι ευθύνη της κυβέρνησης και υποχρέωσή της να προετοιμάσει το έδαφος για να λάβει τις αποφάσεις η επόμενη κυβέρνηση. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το ΚΕΠΕ και τα υπουργεία καταγράφουν και κατηγοριοποιούν όλες τις δαπάνες που μπορεί να περισταλούν. Βάσει αυτής της μελέτης, θα γίνουν προτάσεις προς την επόμενη κυβέρνηση, ώστε να λάβει τις αποφάσεις της βασιζόμενη στα πλέον πρόσφατα στοιχεία.
«Χωρίς αυτήν την επεξεργασία δεν μπορούμε να πούμε τον τρόπο που θα γίνει η μείωση των δαπανών. Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να περιοριστεί η σπατάλη και να μην επιβαρυνθούν τα εισοδήματα των υπαλλήλων στο δημόσιο. Ωστόσο, δεν μπορούν να υπάρξουν δεσμεύσεις, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η γενικότερη πορεία της οικονομίας».
Απαντώντας στις επισημάνσεις για αρνητικές προειδοποιήσεις ή τοποθετήσεις εκπροσώπων διεθνών οργανισμών, όπως του Πολ Τόμσεν στο LSE, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Οι αναφορές αυτές δεν αντιστοιχούν στο κεντρικό σενάριο, εφόσον υλοποιηθεί το πρόγραμμα. Δεν είναι αυτό που προβλέπεται να συμβεί, αλλά υπογραμμίζονται οι αρνητικοί κίνδυνοι, προκειμένου να επισημανθεί η ανάγκη αποτελεσματικής εφαρμογής της πολιτικής. Δεν αποτελούν εναλλακτικές προβλέψεις».